En Sıcak Konular

Deniz Ülke Arıboğan


Deniz Ülke Arıboğan
0 0 0000

Kürt sorunu mu?



Uzun yıllar 'güneydoğu sorunu', 'azgelişmişlik sorunu', 'etnik sorun', 'bölgesel sorun' diye nitelendirdiğimiz, lakin son dönemlerde artık 'Kürt sorunu' demekten kaçınmadığımız meseleye dair ayrıntılı konuşmak gerekiyor. Kürtlere dair bir çok sorunu aynı paketin içerisine yerleştirerek 'Kürt sorunu' demek ve hepsine aynı anda tek bir hamle ile çözüm bulunacağına inanmak matematik olarak mümkün değil. Üstelik bu tek adımlık çözüm beklentisi, huzura giden her adımın önüne çıkan bir psikolojik engel haline de dönüşmüş durumda.
'Çözmek için adım attık, bakın hala çözümlenmedi' söylemi ancak bir seçim malzemesi olarak kullanılabilir nitelikte. Gerçek bir çözüm için sorunu ya da sorunları teşhis etmek gerekiyor. Aynı anda hem zatürree, hem kalp, hem kanser olan bir hastayı tedavi etmek için bu rahatsızlıklardan yalnızca biriyle mücadele etmek yetmiyor. Sorunların tüm boyutlarıyla ortaya konması ve hepsi için ayrı paketler oluşturulması gerekiyor.
 
1- Bölgesel ve küresel dengeler açısından son derece merkezi bir mesele haline gelen uluslararası Kürt sorunu, bugünlerde sınırları içinde Kürt nüfus olan tüm devletlerin birbirine karşı kullandığı bir enstrümana dönüşmüş durumda. Kimisi beğenmediği rejime karşı muhalif hareketi destekleme, kimisi terörist gruba arka çıkma, kimisi Sünni-Şii mevzilenmesinde ittifak kurma çerçevesinde stratejisini belirliyor. Aynı şey küresel dengeler açısından da geçerli. Yeniden büyük güçlerin vuruştuğu bir savaş cephesine dönmüş olan Ortadoğu bölgesinde, Kürtler bütün ya da parçalı olarak pazarlık masasında kullanılan bir al-ver kartına dönüşmüş durumda. Her durumda Kürtler tarihin bir çok döneminde olduğu gibi yine araçsal bir niteliğe sahip ve malesef meselenin öznesi konumunda değiller. Kürtlerin değil, kendi kaderlerinin arayışında olan devlet ve rejimlerce hoyratça kullanılıyorlar.

2-Türkiye'nin iç dengeleri bakımından ele alınan 'Kürt sorunu' ya da 'Kürtlere dair sorunlar' ise çok çatallı. Meselenin terör boyutu olduğu gibi, demokratik yollarla sandıktan çıkan bir siyaset boyutu da var. Keza parti, örgüt, korucular, feodal güçler, KCK, güvenlik kurumları ve ülkenin diğer bölgelerine göç eden Kürtler de denklemin içerisinde yer alıyor. Her birinin beklentisi farklı ve her birinin ürettiği sorunlar da  doğal olarak farklı.

3-Tüm Kürtler tek bir parti anlamına gelmediği gibi, parti de örgüt anlamını taşımıyor. Her yerde farklı sesler ve bu seslerin dillendirdiği farklı beklentiler var. En çok bağıranın derdinin en büyük olduğu da sanılmasın. Bu bağırtı çağırtının arasında en ciddi sorunlar akil insanlar tarafından dile getirilmeye çalışılıyor ama duyulması kolay olmuyor. Temel mesele her türlü vesayetin kırılması ve demokratikleşme. Bu kuşkusuz salt Kürtlere dair bir sorun değil, ama en çok mağdur edilen gruplar arasında onlar olduğu için bu paket sanki onlara endekslenmiş durumda. Çok boyutlu bu meselenin en görünür yüzü ise 'kimlik' hakları. Demokrasinin sadece bir tek grup için değil, herkes adına hiç durmadan ileriye doğru taşınması çok önemli.

4-Ekonomik sorunlar, sosyal kültürel gelişme problemleri, kadın-erkek eşitsizliği üzerine yapılanmış kültürel doku, eğitimsizlik, töreler vs. türünden çok ciddi sorunlar da aynı 'Kürt Sorunu' paketinin içerisine yerleşik durumda. Binlerce yılın geri bırakılmışlığı, gelenekleri bir çırpıda yasalar çıkararak yok olamıyor. Lakin mesele derin, terör meselesinden çok daha derin.

5- Göç ve entegrasyon, 'Kürt sorunu' olarak tanımlanan meselenin Batıya yansıyan ve bir ucu da 'Türk Sorunu'na dönüşen boyutu. İçerisinde halklar arasındaki psikolojik kopuş, öfke, kin, yabancı düşmanlığı, huzuru kaçmışlık, 'nereden çıktı bunlar' türünden çok çeşitli duygular var. Hayatını kaybetmiş onbinlerce evladımız, onların yakınları ve dostları da bu meselenin özneleri. Ortadaki karşılıklı sahipsiz öfke ve kırgınlığın yönelebileceği bir mecra olması gerekiyor. Bu bir tarafta devlete ve onu temsil eden kurumlara, diğer tarafta ise Kürtlere (eskisi gibi yalnızca PKK'ya değil) doğru akıyor. 

6- 'Kürt sorunu' paketinin en bilinen boyutu olan 'terör' meselesi, genellikle diğer sorunların üstünü örtecek kadar büyük gölge yaratıyor. Kendi içerisinde sürekli evrim geçiren bu yapı artık çok parçalı. Bir tarafı bastırsanız, diğer taraftan patlak veriyor. Birden çok Kürt sorunumuz olduğu gibi, birden çok PKK sorunumuz da var. Ve bunların hepsine Kürt Sorunu demek ve aynı hamleyle düzeltmeyi hayal etmek, adı üstünde 'hayal'.

akşam


Bu yazı 1,429 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 21 Eylül 2012 Düşünce ve ifade özgürlüğünden nefret söylemine
    • 17 Eylül 2012 Ciddi bir temizlik harekatı yapılıyor
    • 31 Ağustos 2012 Terörle mücadele meselesi!
    • 29 Ağustos 2012 Neymiş bu sıfır sorun?
    • 27 Ağustos 2012 Suriyeli mülteciler ve tampon bölge
    • 17 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün'ün kaçırılması konusu
    • 13 Ağustos 2012 Türkiye'de iç siyasetin dönüşümü
    • 3 Ağustos 2012 Dünya nereye gidiyor?
    • 4 Temmuz 2012 Kürt sorunu mu?
    • 8 Haziran 2012 Kılıçdaroğlu-Erdoğan görüşmesi
    • 6 Haziran 2012 Suriye'de son tango!
    • 2 Mayıs 2012 Yeni Ortadoğu'nun İsrail'i
    • 20 Nisan 2012 Dış politikada ilkeler
    • 28 Mart 2012 Nükleer Güvenlik Zirvesi ve Suriye
    • 23 Mart 2012 Ekonomik kriz milliyetçiliği besleyecek mi?
    • 21 Mart 2012 Afganistan ne için?
    • 7 Mart 2012 Putin'in üçüncü dönemi
    • 22 Şubat 2012 Xi Jinping Türkiye'de!
    • 10 Şubat 2012 Devlet devletin kurdu mu?
    • 8 Şubat 2012 Suriye sadece iç meselemiz mi?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,651 µs