En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Suriye krizi ekonomiyi etkiler mi?



Suriye ile yaşanan olaylardan faydalanmak için piyasalarda oynaklık yaratmak isteyenler mutlaka olacaktır.
Hemen söyleyelim, Türkiye ekonomisi dış şoklara dayanıklı durumda. Niye? Çünkü kamu maliyesinde problem yok. Bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1.4, kamu borçlarının milli gelire oranı ise yüzde 40'ın altında seyrediyor.
Ayrıca Türk parası üzerindeki aşırı değer alındığı için, dış şoklar ani bir devalüasyon etkisi de yaratamaz. Hangi veriye dayanarak bunu söylüyoruz derseniz... Merkez Bankası tüketici fiyatları ortalama reel kur endeksi, Kasım 2010'da 131.2'ydi , Mayıs 2012'de aynı endeks 116.6. Dolayısıyla Türk parası aşırı değerli olmadığı için kırılgan değil.
Gelelim parasal verilere... Geniş tanımlı para arzı olan M2, son bir yılda yüzde 4.3 arttı. Yani ekonomide parasal genişleme yok. Reel faizler ise yüksek düzeyde seyrediyor.
Merkez Bankası haziran ayı ikinci yarı beklenti anketine göre, önümüzdeki 12 ayın sonunda enflasyon beklentisi yüzde 6.93, yine Merkez'in verilerine göre mevduat bankaları ağırlıklandırılmış 12 aylık vadeli mevduat faizi yüzde 16. Hazine tahvil faizleri de yüzde 9'un üzerinde seyrediyor.
Anlayacağınız, geçen hafta İstanbul'u ziyaret eden iktisatçı Prof. Dr. Daron Acemoğlu'nun ileri sürdüğü gibi Türkiye'de faizler düşük değil. Hatta bugün küresel düzeyde negatif reel faizlerin yaşandığı dikkate alınırsa, dünyayla kıyaslandığında Türkiye'de faizler oldukça yüksek bulunuyor.
Bir de şu gerçek var ki, reel faizler, beklenen enflasyon dikkate alınarak hesaplandığı için, Türkiye'de faizler bu açıdan da çok yüksek bir seviyede dolaşıyor. Ama Daron Acemoğlu bu faizi düşük buluyor ve bu düşük faizin gayrimenkul fiyatlarını artırdığını ileri sürüyor. "İspanya örneğinde olduğu gibi Türkiye'de de çok riskli yatırımlara para akıtılabiliyor" diyor.
Acemoğlu'nun bu teşhisi de doğru değil. Ya farkında değil ya da unuttu. Türkiye'de sık sık deprem oluyor ve beklenen İstanbul depreminde en az 100 bin kişinin öleceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla Türkiye mevcut konut yapısını acilen depreme dayanıklı hale getirmek zorunda.
Keşke bu ülkede faizler Acemoğlu'nun dediği gibi düşük olsa da, insanların depreme dayanıklı konut sahipliği hızla artsa. İnsan hayatı, önerdiği yüksek faizden çok daha önemli çünkü.
Türkiye'nin cari açık riskine gelince... O da bu yılın ilk dört aylık verilerine göre, 2011 sonunda 77.2 milyar dolar seviyesindeyken Nisan sonunda 69.1 milyar dolara geriledi. Ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 54'ten yüzde 64'e yükseldi.
Gelelim Türkiye ekonomisindeki bir başka önemli göstergeye... Bir ülkede halkın yöneticilere olan güvenini gösteren dolarizasyon oranı, halkın mevduatının ne kadarını döviz olarak tuttuğuna bakılarak hesaplanıyor. Eğer bir ülke vatandaşları, toplam mevduatlarının büyük kısmını döviz olarak tutuyorlarsa, o ülkenin yönetimine güven duymuyorlar anlamına gelir bu.
İşte bu ölçüye bakarak yönetime olan güveni ölçtüğümüz takdirde, şu anda Türkiye'de dolarizasyon oranı yüzde 28 seviyesinde. Bu oran, 2002 sonunda yüzde 55'ti. Demek ki vatandaş yönetime güveniyor.
Anlayacağınız, Suriye krizinden faydalanmak isteyenlerin yapabileceği pek bir şey yok. Çünkü Türkiye ekonomisi, döviz kurlarının aşırı değerli olmaması, banka sermayelerinin yeterli olması, ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesi, parasal genişlemenin çok az olması, emtia fiyatlarının gerilemesiyle dış ticaret hadlerinin Türkiye lehine gelişmeye başlaması, ülke dışı reel faizlerin negatif olması ve Türkiye'de reel faizlerin yüksek olması nedeniyle kırılganlık göstergeleri açısından sorun yaşamıyor. Ekonomi sağlam durumda.

sabah

Bu yazı 1,359 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs