En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Krizin nedeni Türkiye düşmanlığı



Avrupa para bölgesinde yaşanan kriz bir türlü durulmuyor. Yunanistan seçimlerinin, istikrar programını sürdürecek bir koalisyon için umut vermesinin ardından, bu defa acaba İspanya'da ne olacak sorusu akla geliyor. Hemen ardından İtalya kendisini kurtarabilir mi şüphesi akıllara takılıyor. "Peki Fransa bu kafayla giderse duvara çarpar mı?" türünden sorular da yeni yeni piyasalarda dolaşmaya başlıyor. Gelelim asıl soruna... Bu krizin nedeni ne? Bu krizin asıl nedeni, Avrupa Para Bölgesi'ne üye 17 ülkenin emek verimliliğinin farklı olması. Bu kriz, emek verimliliğindeki farklar yüzünden çıktı. Bu kriz denildiği gibi yüksek kamu borcu ve bütçe açığı yüzünden çıkmadı.
Yüksek kamu borcu ve bütçe açığı sadece Yunanistan'da krize neden oldu. Halbuki İspanya, İrlanda ve Portekiz'de yüksek kamu borç yükü ve yüksek bütçe açığı yoktu. 2007'de GIBSI olarak anılan Yunanistan, İrlanda, Portekiz, İspanya ve İtalya'nın toplam kamu borçlarının toplam milli gelirlerine oranı yüzde 75 seviyesindeydi. Bu borç yükü şimdi yüzde 100 seviyesine ulaştı.
O halde krizin asıl nedeni, para birliğinin olmazsa olmaz koşulu olan emeğin serbest dolaşım şartının işlememesi oldu. Peki emeğin serbest dolaşım şartı niye işlemedi?
İşlemedi çünkü optimum para sahası teorisini ortaya atan ve Euro Bölgesi'nin teorik kurucusu olan iktisatçı Robert Mundell'in de dediği gibi, eğer çok sayıda ülke tek para biriminin geçerli olduğu bir ortak ticari alan ya da gümrük birliği kuruyorsa, bu sistemin yürümesi için ülkeler arasında emek dolaşımının serbest olması gerekir. Oysa Euro Bölgesi'nde emek dolaşımı serbest bırakılmadı. Bu nedenle zengin kuzey ülkelerinden güney ülkelerine para akımı bollaşınca enflasyon ve ücretler yükseldi. Ama verimlilik aynı hızla artmadı. Ve ücretler aşağı doğru esnemediği için de durgunluğa girildi.
Halbuki Gümrük Birliği'nin üyesi olan Türkiye'ye emek dolaşımı yasaklanmasaydı, şimdi Avrupa ekonomisinde böyle bir kriz yaşanmayabilirdi. Çünkü Robert Mundell'in para birliği için öne sürdüğü temel varsayım olan yeterli emek koşulu gerçekleşmiş olacaktı.
O halde niye Ankara anlaşmasında olduğu halde Türklerin serbest dolaşımına izin verilmedi? Verilmedi çünkü Fransa eski devlet başkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkell gibi düşünen statükocu hatta yabancı düşmanlığı yapan siyasetçiler buna izin vermedi. İşte bunun sonucunda da Avrupa ekonomik krize girdi. Kısacası Türkiye düşmanlığı yapmasalardı, bugün Avrupa'da bu kriz çıkmazdı diyebiliriz.
Gelelim Türkiye ekonomisine... Meksika'daki G-20 toplantısında Türkiye, Avrupa ekonomisinde yaşanan kriz nedeniyle 600 milyar dolarlık yangın duvarı oluşturması için IMF'ye 5 milyar dolar borç vermeyi taahhüt etti. Türkiye bu borcu Merkez Bankası rezervlerinden sayılmak kaydıyla IMF'ye aktarabilecek. Düşünün... Mayıs 2008'e kadar IMF'den borç alan Türkiye şimdi IMF'ye borç vermeye başladı. Türkiye ekonomisinin faiz lobisinin bütün baskılarına rağmen IMF'den borç almayarak ayakları üzerinde durma başarısının bir sonucudur bu gelişme. Eğer faiz lobisinin baskılarına boyun eğilseydi şimdi Türkiye IMF hastanesinde yatan bir hasta olacaktı.
Hatırlayın... Faiz lobisi sabahtan akşama kadar TV'lerde "Türkiye batıyor" propagandası yaptı. Çünkü amaç, IMF'den borç 35 milyar dolar borç alınıp İstanbul sermayesine verilmesiydi. Bu paranın üzerine yatacaklar ve sonra da bunu halka ödeteceklerdi. Yani her zaman yaptıklarını yapacaklardı. Ama Başbakan Erdoğan bu tuzağa düşmedi ve bütçede IMF vesayetine son verdi. Bütçe harcamalarını fakirlerden yana tasarladı. Eğitim ve sağlık harcamalarını çoğalttı, askeri harcamaları azalttı. Böylece 2008 dünya krizinden fazla hasar almayan Türkiye ekonomisi hızla büyümeye geçti.
Peki şimdi bu habere faiz lobisi ne diyecek? Ortada IMF'ye 5 milyar dolar borç verebilen bir Türkiye var. Her hafta Türkiye ekonomisi hakkında The Economist dergisine tuhaf yorumlar yaptıran faiz lobisi bakalım bu hafta Türkiye aleyhine ne yazdıracak.
NOT: Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) "Su Yaşamdır" kampanyasına katılalım. Sıcaklıkların yükseldiği şu günlerde sokak hayvanları bir yudum su bulamayarak can veriyor. Herkesin kapısının önüne 1 kap su koyması çok önemli.

sabah




Bu yazı 1,451 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,483 µs