En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

7+5 senaryoları



Anayasa Mahkemesi kararını verdi: Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi 7 yıl. Böylece "5 yıl mı, 7 yıl mı?" belirsizliği ortadan kalktı. Uzun süredir hukukçuların, siyasetçilerin tartıştığı bir konuydu bu. Ne çok siyasi senaryo ve komplo teorisi üretildi.


CHP'nin yasal düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi kulisleri pek heyecanlandırdı. Olası bir '5 yıl' kararının olağanüstü siyasi sonuçlar doğurması kaçınılmazdı. Bütün hesapların sil baştan olması demekti. Sadece cumhurbaşkanı seçilmeyecek, siyasi yapı da derinden sarsılacaktı.

Gözler son sözü söyleyecek Anayasa Mahkemesi'ndeydi. Önceki gün kararını '7 yıl' olarak verdi. Daha doğrusu bu yöndeki kanun değişikliğini Anayasa'ya aykırı bulmadı, iptal etmedi. Siyaset derin bir nefes aldı. Hiçbir parti ani bir seçime hazır değildi.

CHP'nin başvurusu sadece Gül'ün görev süresiyle sınırlı değildi. 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapanların ikinci 5 yıl için tekrar aday olmasını önleyen düzenlemenin de iptalini istedi. Ana muhalefet partisi bu maddenin iptali konusunda çok umutluydu. O kadar ki dinlediklerim karşısında sırf bu maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gittikleri izlenimine kapıldım.

Burada amaç eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in önünü açmak değil. Kanun Sezer'in de aday olmasını engelliyordu. Ve Sezer pekâlâ sol siyasetin üzerinde uzlaşacağı bir isim olabilir. Buna rağmen CHP'yi harekete geçiren etken Sezer faktörü değil, Gül'ün tekrar aday olmasının önündeki hukuki engelleri kaldırmaktı.

2014'te Erdoğan ve Gül'ün 'adaylık' kavgası yapacağı ya da her ikisinin de aday olacağı siyasi ortamın şartlarını oluşturmayı hedefledi. CHP'nin kanunu son gün Anayasa Mahkemesi'ne götürmesinin nedeni işte buydu. 5 yıl zayıf ihtimaldi ama bu seçeneğin gerçekleşme olasılığını yüksek görüyorlardı. İlk amacına değil ikinci amacına ulaştı.

Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle CHP'yi haklı buldu, Gül ve diğer cumhurbaşkanlarının ikinci kez adaylığının, halkoyuyla seçilmelerinin önünü açtı. Bu kararı hiç kimse Süleyman Demirel veya Ahmet Necdet Sezer'in adaylığı açısından değerlendirmiyor, tüm yorumlar haklı olarak Abdullah Gül üzerine... 2014 senaryolarına bir seçenek daha eklendi. Çok bilinmeyenli denkleme bir unsur daha ilave edildi. Düne kadar, "Gül acaba başbakanlığa döner mi?" sorusuna cevap aranıyordu şimdi, "5 yılı da istiyorum, tekrar adayım derse" olasılığı üzerine senaryolar yazılıyor. 2014'e kadar bu ihtimal üzerine sayısız komplo teorilerini dinlemeye hazır olun. Anayasa Mahkemesi'nin kararı bunun kapısını açtı.

2014'te ne olur? O günün siyasi şartlarını bugünden kestirmek güç. Cumhurbaşkanlığından önce yerel seçimler var. Burada alınacak sonuçların Çankaya seçimine etki yapması kaçınılmaz. 2014'ü bugünün koşulları içinde değerlendirmek sağlıklı olmaz. Erdoğan'ın sürecin en güçlü ismi olduğu ve olacağı muhakkak. CHP ve bazı kesimlerin beklediği gibi Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül arasında sorun çıkar mı? Sadece 2014 için değil, geçmişte de muhtemel bir Erdoğan-Gül çatışmasından medet umanlar oldu. Erdoğan ve Gül arasında doğacak ihtilafın AK Parti'nin kaderini etkileyeceğini düşünen siyaset içi ve siyaset dışı odaklar bu yönde yoğun çaba da sarf etti.

Erdoğan ve Gül, 2014 tablosuyla yeni karşılaşmayacak, benzerini hatta çok daha zorunu geçmişte yaşadı. Bu ikili Türk siyasetinde eşine bugüne kadar rastlanmayan fedakârlık ve vefa örnekleri sergiledi. Erdoğan, milletvekili engeliyle karşılaşınca seçimden zaferle çıkmış partinin genel başkanı olarak başbakanlığı Gül'e bıraktı. Gül de ilk fırsatta hukuki ve siyasi zemini oluşturdu, koltuğunu terk etmekte en ufak tereddüt göstermedi. 2007'de cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananlar... Çankaya'nın kapıları ardına kadar açılmışken Erdoğan, "Adayımız kardeşim Abdullah Gül." dedi. Kendi adaylığının önünde hiçbir engel yoktu. 2014, 2002'ye göre de 2007'ye göre de daha kolay. Bir çatışma veya kriz bekleyenler yine hüsrana uğrar. En başta buna AK Parti'nin dinamikleri müsaade etmez.

Anayasa Mahkemesi'nin "7+5" kararı, "Gül adayım derse..." senaryoları ile olası Erdoğan-Gül kavgası üzerine üretilecek komplo teorilerini çok konuşturacak.
 
zaman


Bu yazı 1,228 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,349 µs