En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Meclis'te Erdoğan barışı



Locada yerimizi aldık, milletvekilleri üçer beşer gelmeye başladı.


Hepsi de yöresel kıyafetler içinde, rengârenk. Giydiklerine bakarak nereden seçildiklerini anlamak mümkün. Başında kalpak olan Keşmir milletvekili sözgelimi. Çeşitlilik sadece kıyafetlerde değil, Pakistan Parlamentosu siyasî olarak da çok renkli bir Meclis. İktidar ile muhalefet bloku arasındaki mücadele çok sert.

Pakistan'da Ulusal Meclis ile Senato'nun ortak oturumundayız. Başbakan Erdoğan konuşacak. Kadın milletvekillerinin çokluğu dikkat çekici. Neredeyse yarıya yakın. Kimisinin başı açık kiminin kapalı. Zaten meclis başkanı da bir kadın... Adı Fehmida Mirza. İslam dünyasının ilk kadın başkanı. Oturma düzeni biraz bizim eski Meclis'i andırıyor, ahşap masalar ve üzerinde mikrofonlar.

Başkan Mirza, Türkiye'yi anlatırken "Deprem ve sel felaketi sırasında 9 yaşındaki bir kız çocuğunun harçlığından artırarak Pakistan'a yardım etmesini unutamıyorum." dedi. Başbakan Erdoğan kürsüde konuşurken ilginç bir şey oldu. Milletvekilleri sık sık masa kapaklarına vurdu. Bir an şaşkınlık... Sonradan anlaşıldı ki Pakistan milletvekillerinin alkışı böyle. Beğenilerini sıralara vurarak gösteriyorlarmış. Oysa aynı hareket bizde protesto, tepki demek.

Erdoğan'ın ardından Başbakan Gilani ve anamuhalefetin parlamentodaki lideri Nisar kısa birer konuşma yaptı. Nisar'ın şu sözleri hem iktidar muhalefet kavgasını, hem de Erdoğan'a verdikleri değeri göstermesi açısından önemli: "Siz burada olmasaydınız biz iktidar milletvekilleriyle böyle yan yana oturmazdık. Siyasi farklılıklarımızın hepsini unuttuk, tek bir ses olduk. Siz Doğu ile Batı arasındaki en önemli siyasî aktörsünüz..."

Erdoğan iktidarla muhalefeti Meclis'te birleştirmeyi başardı. Ancak bahar havası çok kısa sürdü. Muhalefet, Başbakan Gilani'ye tepkisini akşam yemeğine katılmayarak gösterdi. Pakistan'da iktidar mücadelesinin ne denli sert geçtiğini anlamak için yakın tarihe göz atmak yeterli. Burası zor bir coğrafya. Büyük devletlerin de ilgi alanı. Ziya-ül Hak'ın uçağı düşürüldü, Benazir Butto suikasta kurban gitti. Bir darbeyle iktidarı ele geçiren Pervez Müşerref, Pakistan'ı terk etmek zorunda kaldı. Şimdi İngiltere'de...

Başbakan Erdoğan'la İslamabad'dayız. Sıcak ve nemli bir hava. Sokak ve caddeler Erdoğan'ın ziyaretini haber veren Türk bayrakları ve afişlerle donatılmış. Güvenlik tedbirleri olağanüstü. Konvoy yukarıdan helikopterlerle de korunuyor. Devlet binalarının bulunduğu yollarda barikatlar.

Ziyaretin amacı Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı. Erdoğan'a 5 bakan eşlik etti. İki günlük bir program. Türkiye ile Pakistan dost iki ülke. Ancak bu, ekonomiye yansıtılabilmiş değil. İki ülke arasındaki ticaret hacmi çok düşük; çaba, rakamları artırmak için. Ülkeler arasında 9 anlaşma imzalandı. Erdoğan'a fahri doktora verildi. Erdoğan'a Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal sorusu soruldu. Cevabı netti: "Haberal şu anda tamamen yargının konusudur. Ve yargı ile ilgili olan bu konu hakkında şu anda dışarıdan içeriden bazı aktivistlerin şu veya bu kişilerin bu tür temennileri bizi pek ilgilendirmiyor." dedi.

Serenat Oteli'nde Erdoğan'la sohbet etme imkânı da bulduk. Konuştuklarımız ağırlıklı olarak gündemin sıcak konularıydı. Başkanlık sistemi, Uludere olayı, Kürt sorunu... "Uludere operasyonundan sonradan haberim oldu." dedi. Bu önemli bir cümle. Ayrıca 'tuzağa düştüğü' yönündeki değerlendirmelere katılmadığını söyledi. Yeni anayasa mesajları da, önemliydi. "26 maddeyi tartışmayız, içini boşalttırmayız." dedi.

Pakistan'dan son bir not. Ülke genelinde 18 Türk okulu var. 200 Türk öğretmen, binlerce öğrenci. PAKTURK Uluslararası Türk Okulu olağanüstü. Ülkenin en iyi okullarından, dış görünüşü görkemli, içi pırıl pırıl. Öğretmenleri Türkçe Olimpiyatları'nın heyecanı sarmış durumda. Önceki yıllardaki başarılarından söz ettiler. Bu yıl da çok iddialılar. Bir Pakistanlının, Ahmet Kaya şarkısı çok ses getirecek.

Gezi iki ülkeyi kapsıyor, siz bu satırları okurken biz Kazakistan'a, Astana'ya geçmiş olacağız.

 
zaman


Bu yazı 1,249 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,447 µs