En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

28 Şubat'ın dalga boyu



Türkiye yeni bir dalga haberiyle uyandı.

Sürpriz olmadı, bekleniyordu. Dalga dalga devam edecek bir süreç. Bu, insanda 28 Şubat yargılamasının bin yıl devam edeceği hissini uyandırıyor. Operasyonların nereden başladığı belli ama nerelere uzanacağı belirsiz. Savcı, Erol Özkasnak'ın tutuklandığı üçüncü dalgadan sonra kısa ara verdi, 28 Şubat'a tanıklık eden üç önemli ismi dinledi.

Bülent Orakoğlu, Hasan Celal Güzel ve Meral Akşener sadece 'tanık' değil 28 Şubat'ta psikolojik harbin hedefi oldular. Orakoğlu, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı'ydı. 28 Şubatçıları yakından izledi. Darbe istihbaratını, Batı Çalışma Grubu (BÇG) belgesini hükümete iletti. Bedelini koltuğu ve özgürlüğüyle ödedi. Haftalarca tutuklu kaldı. 28 Şubat'ın perde arkasını da gören isimlerden biriydi. Hasan Celal Güzel, 28 Şubat'ın kahramanlarından... Açıktan mücadele etti. 'Tank Hasan' lakabı takıldı. Tek başına Anadolu'yu dolaştı, 28 Şubat cuntasını belgelerle deşifre etti. Şemayı isim isim ortaya döktü. Değil onları söylemek, bilmenin bile risk oluşturduğu dönemde tehlikeyi göze aldı. Cuntanın Baas tipi bir yapı olduğunu Türkiye ondan öğrendi. Yargılandı, mahkûm oldu, Ayaş Cezaevi'nde yattı. Güzel'in vaktiyle kamuoyuna açıkladığı o belgelerin, yargı sürecinin önemli delilleri arasına gireceği kesin.

Meral Akşener, o zor günlerde her türlü psikolojik savaşa rağmen eğilmedi, bükülmedi ve dik duran bir siyasetçi olarak adını tarihe yazdırdı. İçişleri bakanıydı. Asker korkusu genlerine sinmiş siyasî geleneğin içinde politika yapıyordu. 9 saatlik MGK toplantısına katılan bakanlardandı. 'İrtica' diye anlatılanlar karşısında şoke oldu. Daha orada, "Hayır, bu yaptığınız doğru değil!" deme cesaretini gösterdi. Genelkurmay'dan bir general, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan'la mesaj gönderdi. Mesaj aynen şöyleydi: "O kadına söyle, ayağını denk alsın. Emniyet İstihbarat'ına sahip olsun, hareketlerine konuşmalarına dikkat etsin. Neler çevirdiğini biliyoruz. Söyle o kadına, gelirsek onu ve avanesini bakanlığın önünde yağlı kazığa oturturuz..." O kadın dediği İçişleri Bakanı Meral Akşener. O generalin de kim olduğu ortaya çıktı. Dönemin Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı Çetin Saner... Bu mesajda korkutmanın ötesinde açıkça tehdit var. Akşener altta kalmadı. Aynı sertlikle cevap verdi. "Ben tarihçiyim. Kazıklı Voyvoda'yı ondan daha iyi bilirim. Kazıklı Voyvoda eşcinseldi. Akıbeti, kurbanlarından farksız oldu. Onu da yağlı kazığa oturttular."

MGK'da yaşadıklarını, askerlerin tehditlerini defalarca bizzat Meral Akşener'den dinledim. Akşener, önceki gün o dönemin canlı tanığı olarak başından geçenleri, bildiklerini savcıya anlattı.

Dördüncü dalganın boyu öncekilere göre daha büyük. Operasyon, 6'sı muvazzaf 17 askeri hedef aldı. Çoğu general. Aralarında Çetin Saner de var. "Kazıklı Voyvoda" tehdidini yapan komutan. Bir brifing sırasında ekranlara yansıyan avuçlarını patlatırcasına yaptığı alkışı hiç unutamadım. Son dalgada dikkat çeken diğer isim Erdal Şenel... Emekli Tümgeneral. 28 Şubat'ın önemli aktörlerinden. Genelkurmay'ın adlî müşaviriydi. O kadar vazgeçilmez biriydi ki adli müşavirlik rütbesi sırf onun için 'tümgeneralliğe' yükseltildi. O makamda en uzun görev yapanlardan. Sadece hukukçu kimliğiyle değil onun ötesinde rol üstlendi. "28 Şubat sürecinin beyinlerinden biri olduğunu" söyleyenlere çok rastladım.

Dalgalar ne kadar sürecek, operasyonlar nerelere kadar uzanacak? Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta MÜSİAD toplantısında söyledikleri biraz ipucu içeriyor: "28 Şubat'ı yapanlar, bunun mimarları, bunun mühendisleri, bunun kuklaları, piyonları deşifre olmazsa, eğer bunlardan hesap sorulmazsa aynı felaketi biliniz ki çocuklarımız da yaşayacaktır..." Görev yargının ama siyasî iradenin durduğu yer de şüphesiz önemli. Başta da söyledim, bu dalgalar bende yargılamanın 1000 yıl süreceği hissini uyandırıyor.

 
zaman


Bu yazı 1,380 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,181 µs