En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Amerikan ekonomisi nasıl gidiyor?



Fransa ve Yunanistan'ın seçim sonuçları yatırımcılarda kuşkulu bir beklenti yarattı. Avrupa seçimlerinin ardından bu yılın son önemli seçimi ABD'de yapılacak. Sonbaharda, 6 Kasım'da ABD başkanlık seçimi var. Seçimler yaklaştıkça, Amerika'da ekonomi tartışması yoğunlaşıyor. Başkan Barack Obama haklı olarak seçim propagandasını ekonomideki başarısı üzerine kuruyor. Zira Obama, Cumhuriyetçi Başkan Bush'dan bir ekonomik kriz devralmıştı ve bu krizden ekonomiyi çökertmeden çıkardı.
Pek çok kişi 2008'de derinleşen krizin, 1929 büyük bunalımının bir benzeri olacağını ve işsizlik oranının yüzde 25'i bulabileceğini ileri sürüyordu. Ama bu defa işsizlik oranı yüzde 10'u geçmedi. Hafta sonu açıklanan verilere göre nisan ayında 115 bin yeni istihdam sağlandı. Böylece işsizlik oranı yüzde 8.2'den yüzde 8.1'e geriledi.
Fakat bir sorun var. İşgücüne katılma oranı son 30 yılın en düşük düzeyinde seyrediyor. Oysa bir ekonomide işsiz kalma süresi 27 haftayı aşırıyorsa buna uzun süreli işsizlik adı veriliyor. Şimdi ABD'de uzun süreli işsizlik endişesi ortaya çıkmış bulunuyor.
Gelelim büyüme oranına... Bu yılın ilk dört ayında Amerikan ekonomisinde büyüme yıllık yüzde 2.2 oranında gerçekleşti. Yine Amerikan Merkez Bankası, bu yıl sonunda büyüme oranını yüzde 2.4 -2.9 arasında, işsizliği ise yüzde 7.8-8.0 arasında bekliyor. Amerikan ekonomisinin 2009'un ortasından beri büyüdüğü düşünülürse, bu bir iyiye gidiş olarak yorumlanmalı.
Gelelim Amerikan ekonomisinin sorunlarına... Eski Başkan Bush'un getirdiği vergi indirimlerinin süresi bu yıl sonunda doluyor. Bu indirimlerin süresi uzatılmadığı takdirde, ilave vergi yükü gelecek. İşte bu nedenle iş dünyası tedirgin. İşadamları yatırım yapmaktan kaçınıyorlar, vergi indirimleriyle ilgili alınacak bir uzatma kararını bekliyorlar.
Türk Kültür Merkezi tarafından hafta sonu New York'ta başarılı bir sunumla gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları sırasında JP Morgan Chase&Co.nun yatırım ofisi başkan yardımcısı Mehmet Özhabeş'le karşılaştık. Konuşmamızda, Amerikan ekonomisinin beklentilerin üzerinde olumlu geliştiğini aktardı. Ama riskleri de belirtti. Dikkat çektiği riskler şunlar.
ABD'de 110 milyon aile var. Ailelerin 70 milyonu konut sahibi ve 4 milyonu krizde konutlarını kaybetti. Konutlarını kaybeden 4 milyon aileye yeni 4 milyon ailenin ilave olması bekleniyor. Yani 4 milyon ailenin daha borçlarını ödeyemediği için konutlarını kaybetmesi bekleniyor. Tabii bu bir risk. Aynı şekilde enerji fiyatlarının yükselmesi de Amerikan ekonomisi için ikinci bir risk çünkü imalat sanayi maliyetlerini çoğaltıyor.
Peki JP Morgan Chase&Co.'nun yatırım ofisi Başkan Yardımcısı Özhabeş Türkiye hakkında ne düşünüyor?
Her şeyden önce S&P'nin not görünümünü durağana çevirmesine o da itiraz ediyor ve bunun haksızlık olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin pek çok ülkeden daha iyi durumda olduğunu ileri sürüyor.
Türkçe Olimpiyatları'nda karşılaştığımız NATIXIS yatırım bankası sabit getirili işlemler başkanı Abdullah Karataş da aynı görüşte. O da, Türkiye'ye yapılan not görünümü değiştirmesinin haksızlık olduğunu, bu haksızlığın ardında "başka ülke senetlerine talep yaratma oyunu olduğunu" ileri sürüyor.
Ayrıca bu notçuların ağırlanmaya meraklı olduklarını, Türkiye'nin notçuları Bodrum ve Antalya gibi turizm merkezlerinde ağırlayarak biraz PİAR yapması gerektiğini tavsiye ediyor. Kısacası, ABD'de çalışan, Türkiye'ye dışarıdan dünyayla kıyaslamalı olarak bakan ekonomistler de Türkiye ekonomisinin göreli olarak pek çok ülkeden daha iyi olduğunu düşünüyorlar ve yapılan haksızlığa itiraz ediyorlar.

sabah

Bu yazı 1,366 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,326 µs