En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

CHP'nin hal-i pür-melali...



CHP'nin tam da siyaset yapacağı dönem aslında... İç ve dış politikada hareketli günler. Darbecilerle hesaplaşma.


Yargının Yaşar Büyükanıt hakkında inceleme başlatması. Bu CHP'nin talebiydi. Kürt sorunu, Anayasa süreci gündemin en sıcak konuları...

Hrant Dink davasında mahkemenin verdiği karar. Koca 5 yılın heba edilmesi. Mahkeme başkanının bile 'var' dediği örgütün ortaya çıkarılamaması. Sokaktaki insandan Başbakan ve Cumhurbaşkanı'na kadar hemen herkes karara tepkili.

Bu gündem bolluğu ve siyasî iklim sol bir parti için bulunmaz fırsat. Bir de anamuhalefet partisi olduğunu düşünürseniz... Gerçi CHP, Ergenekon politikalarıyla kendisini çıkmaz sokağa hapsetti. Buradan çıkış yok. Yeni yol şart.

Hrant Dink'i öldüren, devletin içinde yuvalanmış Ergenekon veya türevi başka bir örgüt... Oysa CHP lideri "Ergenekon diye bir örgüt yok." dedi. Öylesine ayaküzeri söylenmiş bir söz değil bu, yokluğuna o kadar inandı ki, "Gösterin, ben de üye olayım." diyebildi.

Bütün politikalarını bunun üzerine oturttu. Şimdi "Böyle bir cinayetin örgütsüz işlendiğine dair verilen karar gerçekten doğru bir karar değil." sözü askıda kaldı. Yarın Ergenekon davasında yargı 'böyle bir örgüt var' derse CHP o zaman ne yapacak, 'hayır, yok' mu diyecek?'.

Sol siyaseti, 12 Eylül darbesinin bitirdiği hep söylenir. Buna rağmen CHP, 12 Eylül darbesinin yargılanmasına destek veremedi. Bırakın demokrasiyi kendi davasına bile sahip çıkamadı. CHP lideri, darbelerle hesaplaşmayı sadece darbecilerin 'nerede yargılanacağı' açısından değerlendirdi.

Hukukî yorum yapmakla yetindi, belirgin bir siyasî duruş sergileyemedi. Bir sol partinin siyaset yapması için Hrant Dink kararı ve darbecilerin yargılanmasından daha uygun zemin bulunabileceğini sanmıyorum.

Her yasayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyarak siyaset yapılamayacağını öğrenemedi. Aradan geçen dört yıla rağmen '367 lekesi' silinmiş değil. Öylesine abarttı ki Anayasa Mahkemesi sonunda 'mahkemeyi meşgul etme amaçlı, kötü niyetle davrandığına' hükmetti. Oybirliği ile CHP'ye para cezası kesti.

Dikkatinizi çekerim, oyçokluğu değil oybirliği... Aralarında Osman Paksüt gibi kıdemli üyeler de var. Ben nicedir, Anayasa Mahkemesi'nin oybirliğiyle aldığı bir karar hatırlamıyorum. Mahkemede CHP'ye ceza vermekten hoşnut olmayacak üyelerin varlığı sır değil. Buna rağmen oybirliği ile CHP'ye ceza veriliyorsa CHP'nin oturup düşünmesi ve buradan dersler çıkarması gerekir.

Yargıya götürme reflekse dönüştüğü için iki milletvekili inisiyatif alarak YÖK'ün katsayıyı kaldıran kararının iptali için Danıştay'a başvurdu. O milletvekillerinden biri kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim; Nur Serter... İkna odalarının mucidi...

Sol bir partinin iki milletvekili, bütün öğrencilerin eşit şartlarda yarışmasını yanlış buldu. Meslek liselerinin bir adım geriden gelmesini istedi. Asıl hedef imam hatip okulları...

Gemlik'te olanları duymamış olabilirsiniz. CHP'li belediye başkanı görevden alınınca yerine geçecek isim için oylama yapıldı. CHP 12, AK Parti 10 üyeye sahip... Sonucun belirleneceği son turda AK Parti 12 oyla kazandı, CHP'den AK Parti'ye oy gitti. Şimdi Gemlik'te partisine oy vermeyen CHP'linin kim olduğu araştırılırken, Genel Merkez olayı anlamaya çalışıyor.

Brütüs tartışması CHP'de yeni değil. Kılıçdaroğlu iki hafta önce 'Brütüsler yok olacak' demişti.

45 gün içinde toplanması gereken tüzük kurultayını yazacaktım ama önce CHP'nin hal-i pür-melaline dikkat çekmek istedim. Geride kalan 20 gün, 2012 yılının siyasî açıdan tempolu geçeceğini gösterdi. Çıkmaz sokaktaki CHP yeni dönemde bir de içine kapanacak, 2012'yi kurultaylarla geçirecek. İki, belki üç kurultay... Nicedir bilenen kılıçlar çekildi, seslerini duyuyor olmalısınız...
 
zaman


Bu yazı 1,291 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,046 µs