En Sıcak Konular

Ekrem Dumanlı


Ekrem Dumanlı
0 0 0000

Çanlar Avrupa için çalarken



577 kişiden oluşan Fransa Meclisi'nde, 50 kişinin katıldığı toplantıda, sadece 38 vekilin "evet" oyuyla çıkarılan yasa büyük tartışmalara neden oldu.


Mesele 1915'te Ermenilere soykırım yapılıp yapılmadığı değil; mevzu tamamen ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına dayanıyor. 1915'te yaşanan hadiseleri soykırım sayan da çıkabilir, bu fikre çok sert bir şekilde karşı çıkan da. Ancak "1915'te soykırım olmamıştır." diyenleri hapse mahkûm eden, para cezasına çaptıran yasa, hem Fransa'nın geldiği anormal noktayı işaretliyor; hem Avrupa'nın.

Sadece Fransa değil, Avrupa irtifa kaybediyor. Avrupa'nın bazı yöneticileri 'Batılı değerleri' içten içe çökertiyor. Buna sevinilmez, "Oh olsun!" denmez; çünkü Avrupa'nın demokratik çıtasının düşmesi sadece Avrupa'nın sorunu olarak kalmaz; nitekim kalmıyor. Aşırı milliyetçi söylemlerin nasıl büyük facialara neden olduğunu, Avrupa ülkelerinin unutmaması gerekiyor.

Açıkça görülen o ki, Avrupa'da ırkçılık yayılıyor. Aşırı sağcı partiler dalga dalga büyüyor. İllegal ırkçı örgütler hem yaygınlaşıyor hem derinleşiyor. Göçmen karşıtlığı üzerinden yapılan ırkçılık artık çuvala sığmayacak bir mızrak haline geldi. Tam da bu aşamada, Fransa'nın "Ermeni soykırımının varlığına karşı çıkılmasını cezalandıran yasa" ismiyle bir tasarıyı Meclis'ten geçirmesi hiçbir meseleyi çözmüyor; tam aksine konuyu daha da kördüğüm haline getiriyor.

Fransa'nın çıkardığı yasa Avrupa'da yaşayan Türkleri suçluluk psikolojisine itiyor. Avrupa'ya karşı duyulan tepkiyi artırıyor; hatta düşmanlığa dönüştürüyor. Avrupa Birliği (AB) müzakereleri sırasında Türkiye'ye karşı takınılan olumsuz tavrın yol açtığı büyük bir hayal kırıklığı zaten var. Özellikle Sarkozy ve Merkel'in Türkiye'yi dışlayan tavrının AB kriterleri ile izahı mümkün de değil. Anlamsız tavır, sadece Türkiye'de değil, dünyanın önemli bir bölümünde AB'yi "Hıristiyan kulübü" durumuna düşürüyor.

"Ne yaparsa yapsın Türkiye asla AB'ye üye yapılmayacak" yargısı orada dururken, bir de Fransa, 1915 olaylarına müdahil oluyor. Üstelik bunu tahrik ederek yapıyor, düşmanlık aşılıyor. Maalesef Avrupa, vizyonsuz hamleler vasıtasıyla bir intihar yoluna giriyor. Kendi demokratik değerlerini hoyratça tüketen Avrupa, yeni bir demokratik standart oluşturma yerine geçen asrın başına dönüyor. Bu tam bir kaostur.

İslam fobisi Avrupa'daki bazı devletlerin yakasına yapışmış durumda. Başta da Fransa'nın. "Burka yasağı" ile oluşturulan imaj, "minare ve ezan yasağı" ile zaten katlanarak derinleşiyor. "İslam düşmanlığı" ve "Türk karşıtlığı" imajının sürekli tahkim edilmesi "Yeni Avrupa"ya hiçbir fayda getirmez. Dünya barışına da zerre miktar katkısı yoktur. Avrupa'da büyük bir yekûn teşkil eden Müslümanları küstürmenin, ötekileştirmenin, düşmanlaştırmanın vs. bedeli iyi hesap edilemiyor.

Bir yandan "entegrasyon" isteyip diğer yandan nefreti körüklemek, en basit tabiriyle, bir basiret bağlanmasıdır. Daha kötü senaryolar da akla gelmiyor değil. Geçmiş asırlardaki çatışma kalıplarına dönülerek İslam dünyasının yeni bir kavganın göbeğine oturtulması kaygı verici bir gelişmedir. Dünyanın, ne devletlerarası çatışmaya tahammülü kalmıştır, ne de dinler arası savaşlara.

Yeni bir akıl tutulması ile karşı karşıyayız. Böyle ufûnetli dönemlerin tarihteki örneği sayılamayacak kadar çoktur. Bu gibi durumlarda âkil insanlara da âkil kitlelere de çok büyük sorumluluk düşüyor. Yangına körükle gitmekten kolay ne var! Önemli olan, bugünkü siyah noktaların birleşerek yarınlarda ne kadar büyük bir karadeliğe yol açacağını görebilmek. Fransa'nın başını çektiği bu çatışmacı dil, dünyayı bir felakete sürükler. Bu gidişata dur demek için dünyanın her bir yanındaki devlet adamlarına, aydınlara, iletişim uzmanlarına; hatta iş çevrelerine ihtiyaç var. Zira Avrupa'nın yıkılışı, yeni bir demokratik değerin yükselişi anlamına gelmiyor.


Çubuklu itiraf etti, ya diğerleri?

Taraf'ın, "AKP'yi ve Gülen'i bitirme Planı"nı ortaya çıkardığı günden beri çok büyük tartışmalara şahit olduk. Ta baştan beri bu belgeyi inkâr edenler oldu. Islak imzayı da görmezden geldiler, o belgeyi doğrulayan diğer belgeleri de yok saydılar.

Vaktiyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "bitirme planı" için "kâğıt parçası" demişti. Hatta o coşkun(!) ifadeye kendini kaptırıp Zaman'ı ve Star'ı hedef gösteren köşe yazarları da oldu. Onlar kendilerini gayet iyi biliyor. Askerî savcılık daha belgeyi görmeden ilgili kişileri aklayıp paklamaya kalkışmıştı. Sağ olsun bazı meslektaşlarımız da, alelacele verilen o kararı esas kabul edip bizleri asker düşmanı ilan etmeye yeltenmişti.

Hafta içinde Genelkurmay Adlî Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu mahkemede ilginç bir itirafta bulundu. "(Kâğıt parçası) tabiri, bir talihsizliktir. Ben bu görüşe katılmıyorum." dedi. Bu beyan, bir manada özür dilemektir. Vaktiyle yapılan kara propagandanın sonuç vermediği ortaya çıkmış oldu.

"AKP'yi ve Gülen'i bitirme planı" için Çubuklu özür diledi. Peki o gün koro halinde "kâğıt parçası" diye tempo tutanların kamuoyuna bir özür borcu yok mu?

PANORAMA

Avrupa'da ırkçılık yayılırken, şiddet boyutu da azgınlaşıyor. Norveçli bir ırkçı 77 kişiyi öldürdü. Hafta içinde gelişen hadiselerden anlaşılıyor ki katil Breivik, "deli raporu" verilerek kurtarılıyor. Bundan sonraki "deli"nin nasıl bir eylem yapacağından endişe etmemek mümkün mü? Avrupa'nın âkil kişileri gereksiz konulara kafa yorup kriz çıkaracağına hangi ortamın bu kadar "deli" ürettiğine bakmalı...

Eski CHP lideri Deniz Baykal eşiyle beraber Tayyip Erdoğan ve ailesini ziyaret etti. İnsanî bir manzaraydı. Başbakan'a, "geçmiş olsun" ziyareti yapılması da çok şıktı, ailelerin bir araya gelmesi de. İster istemez "kaset olayı" sırasında söylenen ağır sözler geldi aklıma. Demek ki fırtınalar diniyor ve insanlar yine yüz yüze bakıyor.

Çok yoğun gündemi olan bir haftayı geride bıraktık; Ayhan Çarkın'ın cinayet mahallini göstermesi, Fransa Parlamentosu'ndaki oylama... Dünyanın her yerindeki bu haberlerde bir mevzu çok dikkat çekici: Cihan, hemen her haberi yerinden bildiren bir ajans. Takdir etmemek, alkışlamamak haksızlık değildir de nedir?

Fransa Meclisi'nden çıkan ve ifade özgürlüğüne pranga vuran yasa ne kadar eleştirilse azdır; ancak soğukkanlılığı elden bırakmamak kaydıyla. Türkiye'deki gazete manşetlerine bakar mısınız lütfen: "Küstah Fransız'a haddini bildirin" (Takvim), "45 manyak" (Sözcü), "Azgın azınlık" (Hürriyet), "Bak Sarko biz buyuz" (Akşam), "Hadi ordan!" (Milli Gazete) ... Tepki göstermek güzel de; tepkilerin bir ortak akla dayanması ve kaliteli bir üslup yakalaması gerekmiyor mu?

Tarihimizin belki de en acı fotoğraf karelerinden birini hatırlarsınız: Halkın oylarıyla seçilmiş bir başbakan, darağacına çıkarılıyor. O fotoğraf çekildiği gün, Aydın Menderes 15 yaşındaydı. Bütün milletin tanıdığı ve acısını hissettiği bir yetim olarak büyüdü. İster istemez siyasetin hep içerisinde yer aldı ancak bu mağduriyetini yüksek sesle dillendirmedi. Bir süredir hastalığından ötürü müşahede altındaydı. Dün toprağa verildi. Cenab-ı Allah rahmet eylesin, yakınlarına da sabır versin...

zaman

Bu yazı 1,274 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 24 Eylül 2012 Ne gereği vardı?
    • 11 Haziran 2012 Cuntalarla nasıl mücadele edilecek?
    • 30 Nisan 2012 Şiddet!
    • 16 Nisan 2012 '28 Şubat'çılardan panik atak hamleleri
    • 10 Nisan 2012 Çin'den bakınca Türkiye'nin gücü
    • 9 Nisan 2012 Darbede tanıdığım dört subay
    • 2 Nisan 2012 Suriye İran... İşte çetin imtihan!
    • 26 Mart 2012 Terlik
    • 13 Şubat 2012 Aman dikkat!
    • 6 Şubat 2012 Bu yüzden mi susuyorsunuz?
    • 23 Ocak 2012 Hem Hrantçı hem Ergenekoncu olunabilir mi?
    • 16 Ocak 2012 Kaç kafatası bir manşet eder?
    • 9 Ocak 2012 Hesap vermek
    • 26 Aralık 2011 Çanlar Avrupa için çalarken
    • 19 Aralık 2011 Militan
    • 12 Aralık 2011 Maazallah!
    • 5 Aralık 2011 Global Ergenekon
    • 28 Kasım 2011 Dersim'den alnımızın akıyla çıkmak
    • 23 Kasım 2011 İngiltere'yi yeniden keşfetmek
    • 21 Kasım 2011 Dersim'in şifreleri

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,192 µs