En Sıcak Konular

Rüşdü Paşa



Rüşdü Paşa
0 0 0000

İtalyan Düşü



‘Her insan düşünde yakın geçmişi ve yakın geleceği görmesini olanaklı kılan küçük bir kişisel sonsuzluğa sahiptir’. Borges.

Avrupa, batıyor. Bir dalga var. Çöküş, iktisadidir. Politika, çıkış için devrede.

İtalya, geç yolunu buldu. Zenginleşti. Bugün krizde. Kriz bir bitiş olur ise herşey kısa sürmüş olacak. Tıpkı bir düş olayının kısa sürmesi gibi.

Birçok ülkede iktidardakine iktidarı kaybettiği ânda tepki gösterilir, gösteriliyor. Teori var ve teori ile pratik aynı yerde ve tek-bir şeydir. İtalya’da öyle oldu. İtalya’da bir devir kapanıyor, fail iktisadidir, İtalyan milleti mutsuz ve umudsuzdur, ancak, Berluscony’yi, İtalyanlar iktidardan uzaklaştırmadı, açıklayıcı değişken, ‘piyasalar’ görüntüsü altında, Almanya ve Fransa oluyor.

İtalyan kültürü, iktidar karşısında sessiz kalıyor, Mussolini ve Craxi, bir, iktidarda rahat ettiler, iki, birden düştüler, İtalyanlar düşenleri yuhalamaya bayılırlar, Mussolini, Craxi ve Berluscony, İtalya’da sermaye ve medyayı kontrol etti, çok güçlü idiler, iktidarları uzun sürdü, birden gittiler, iktidarda güçlü idiler, gidişleri âni oldu, oluyor, teori geliştirmeli, öğretici ve yarın için açıklayıcıdır. İtalya tarihi olarak belirlenen bir iktisattır.

Değişiklik, iktidar değişikliği, sistemin dışından geldi, İtalyan iktisadı, dışa bağımlıdır, iktisadın dışa bağımlı olduğu her ülkede politika dışa bağımlıdır, İtalyan siyasetinde belirleyici olan değişken, Avrupa’daki iktidardır, Yunanistan, öteki ülkedir, Avrupa’nın merkez iki ülkesine aittir, öyle olur, alacaklı olan Almanlar ve Fransızlar, İtalyan ve Grek hükümetlerini devirdi.

Avrupa’da yaşanan bir borç krizidir, kriz, borç krizi olarak başladı ve yaşanan borç krizi iktisadi krize dönüşecektir. Borç krizinin bir borç krizi olarak kalması ise imkânsızdır. Avrupa ülkeleri iktisadi olarak aynı, benzer, bir tanesi diğerine yakın değil, farklılıklar aşırı, benzemezlik dereceleri yüksek. İngiltere, Fransa ve Almanya ekonomilerinde işler o kadar çok kötü değil, şu not edilmeli, merkez ülkeler, göreli olarak, iyi durumda, İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz ülkelerinde iktisat kötü durumda, çevre ülkelerin durumu kötü. Para birliğindeki ülkeler, iktisat siyaseti uygulamasındaki sınırlılıklar nedeni ile kriz karşısında çaresiz.

Mesele, para birimi, Euro’nun varlığı olarak görülüyor ve öyledir. İspanyollar, İtalyanlar, Grekler, Portekizliler, bir grup, diğer grup, Almanlar ve İngilizler arasında bir rekâbet var, soru, Euro konusundadır, Euro’yu ne yapmalı?

Bu kadar değil. Euro olmadan, para birliği, siyasal birlik kurulabilir mi? Şüphesiz yanıt, açıktır, hayır’dır. Böylece borç krizi olarak başlayan kriz, Avrupa’nın geleceğine dair siyasal tartışma başlatacaktır. Avrupa’da siyasal birlik, mümkün mü, değil mi?

Baştakinin evine gitmesi ile İtalya’da ne değişir, değişecek, sorusunun yanıtı açık, hiçbir şey. Kuralları belirleyen Berluscony değildir, B, yalnızca oyuncudur, kurallar, bir sistemindir, sistemin adı, kapitalizmdir, ve, İtalyanlar kapitalizm olayı karşısında sessizdirler, nereye kadar, İtalyanlar, önümüzdeki bir yıl içinde neyi kaybettiklerini fark edeceklerdir, bir yıl, kısa vade olarak adlandırılır.



Bu yazı 3,178 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Temmuz 2012 korku zamanın kaybedilmesidir
    • 4 Nisan 2012 Nietzche bir gelecek tarihçisidir
    • 7 Mart 2012 Mesele Bir Şapka Meselesidir
    • 6 Şubat 2012 Yerliler 1986 Nereye
    • 26 Ocak 2012 Bakış açın yoksa, sen yoksun
    • 9 Ocak 2012 kıyamam sana
    • 22 Kasım 2011 İtalyan Düşü
    • 16 Kasım 2011 evine dön
    • 3 Kasım 2011 İktisatçı
    • 1 Kasım 2011 Arzu
    • 27 Ekim 2011 Ayakta kalmak
    • 11 Ekim 2011 Yöntem
    • 29 Eylül 2011 yalan
    • 16 Temmuz 2011 Kendin olmak bir saldırıdır
    • 22 Haziran 2011 kaçış
    • 26 Mayıs 2011 obama’ya açık mektub
    • 23 Mayıs 2011 kafka’nın dûnyasındayım (*)
    • 18 Mayıs 2011 geçmiş sonradan gelir
    • 14 Mayıs 2011 hakikatin rengi yeşildir
    • 11 Mayıs 2011 halk günü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,990 µs