En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Hastalar zararlı diye ilaçlarını bırakmaz!



Çok değerli meslektaşım Kemal Bey,

“Tüm kardiyologlardan cevap bekliyorum” başlıklı yazıma göndermiş olduğunuz cevabı dikkatle okudum. Alâkanıza çok teşekkürler.

Ben de size kendi düşüncelerimi aktarmak istiyorum:

BİR: Bu tür yazılardan sonra hastaların panikledikleri ve ilaçları bıraktıkları iddianıza hiç katılmıyorum. Hele de acil servis ve yoğun bakımların bu yüzden dolup taştığı görüşünüz gerçekle asla bağdaşmıyor.

İçinde ateroskleroz, enflamasyon, statin, sekonder profilaksi gibi kelimelerin geçtiği yazıları herkes okumaz; okuyanlar ise böyle bir yazıya dayanarak ilaçlarını bırakmazlar. Bunların yapacakları şey kendilerine bu ilaçları yazan hekimlerini bu konuda sorgulamak olur ki bu da çok doğru bir şeydir.

Bazı hekimlerin -sizi tenzih ediyorum- hastalarının bu tür sorularından hiç mi hiç hoşlanmadıklarını ve böyle bir teşebbüste bulunan hastaların şiddetle “azarlandıklarını” siz de iyi bilirsiniz.

Acil servislerin bu yazıları okuyup ilaç bırakan hastalar yüzünden mi yoksa çok daha başka sebeplerden mi dolup taştığını bir daha düşünmenizi rica ediyorum.

Fikrinizde ısrarlıysanız ben yazmaktan vazgeçerim ama acil çalışanları işsiz, yoğun bakımlar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalır haberiniz olsun!

Bir de, bu ilaçları bırakıp zarar görenler olabileceği ihtimali kadar, hiç gerekli olmadığı halde bunları kullanan ve yan etkilerinden zarar gören hatta ölenler olabileceğini de hesaba katmanızı isterim.

İKİ: Türkiye’ de de tüm dünyada da ilaç endüstrisinden kaynaklanan çok ciddi bir ilaç israfı olduğunu, milyarlarca liranın çöpe gittiğini siz de biliyorsunuz. Hatta keşke sadece çöpe gitmekle iş bitseydi. Bu yüzden zarar gören, sakat kalan ve ölen milyonlarca insan var tüm dünyada!

Yazımı tekrar dikkatle okuyacak olursanız; ana fikrinin kalp damar hastalıklarının sadece kolesterol düşürücü ilaçlarla

tedaviye edilmeye çalışılmasındaki ve her kolesterolü yüksek insana (hasta demiyorum) kolesterol düşürücü ilaç yazılmasındaki yanlışlıkları ortaya koymak olduğunu açıkça göreceğinizi umuyorum.

Ülkemizde herhalde yüz binlerce insanın gereksiz yere kolesterol düşürücü ilaç aldığını, bu yüzden pek çok sağlıklı insanın ciddi risklerle karşı karşıya kaldığını, çok büyük ekonomik kayıplarımız olduğunu sizin de kabul edeceğinizi sanıyorum.

Hâl böyle iken, bu konunun uzmanlarının başta da kardiyologların ve derneklerin sessiz kalması beni gerçekten hem üzüyor hem rahatsız ediyor.

Onların, hekimleri, hastaları ve bu ilaçların neredeyse tamamını ödeyen SGK’ yi bu ciddi israf için uyarmasını ve bunun önlenmesi için teklifler getirmesini bekliyorum ama kimseden çıt çıkmıyor.

ÜÇ: Bugüne kadar hiçbir yerde hiçbir zaman herhangi bir ilacın yasaklanmasını isteyen bir yazı yazmadım, böyle bir konuşmam da olmadı. İlaç düşmanı değilim; doğru hastaya doğru ilacın verilmesinin mücadelesini yapıyorum.

Statinler hakkındaki görüşüm de özetle şöyledir: Bu ilaçlardan sadece daha önce kalp krizi, felç geçirmiş veya ileride geçirme riski yüksek olan insanlar yarar görebilir. Statinlerin, kalp hastalığı olmayan her yaştaki kadınlar ve 69 yaşın üzerindeki erkeklerde kullanılmasını haklı gösteren yeterli bilimsel kanıt yoktur. Bu ilaçların üzerinde durulmayan çok ciddi yan etkileri vardır ve bunlar adeta gizlenmeye de çalışılmaktadır.

Benim nazarımda kalp damar hastalıklarını sadece statinlerle tedavi etmeye kalkışmak, bakteriyel bir iltihapta antibiyotik yerine kemik iliğinde lökosit yapımını azaltmaya yönelik ilaç kullanmaktan farklı değildir!

DÖRT: Dediğiniz gibi Türkiye bu konuda dünyaya model olabilir; milyarlarca dolar tasarruf da eder. Bunu yapmak için ilaçları yasaklamak değil, onları sadece “yerinde ve doğru kullanmak” yeterlidir.

BEŞ: Kemal Bey, bence bu konuların tartışma yeri kapalı kapıların arkası değil, tam da medyadır ve ayrıca da bu tartışmaları çok gerekli ve sağlıklı buluyorum.

Bu seneki Kardiyoloji Kongresi bu sene bir ilki gerçekleştirse de “Kolesterol ilaçlarının neden yanlış kullanıldığını, sağlıklı insanların boş yere kolesterol ilacı içerek hayatlarını tehlikeye attıklarını ve devletin zarara girdiğini, bunların önlenmesi için ne gibi tedbirler alınması gerektiğini” bildiren bir basın açıklaması yapsa çok iyi olmaz mı?

Bunu ben olmadan da başarabileceğinize inanıyorum.

Selâm ve saygılarımla.



Bu yazı 1,646 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,517 µs