Mahmut Övür
0 0 0000
'Anayasa yapmayın talimatı gönderdiler'
Önceki gün yaşanan acı olayın ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek şöyle diyordu:
"Bağrımıza taş basacağız ama üzerimize düşeni yapacağız."
Meclis Başkanı Çiçek, bu sözleri Türkiye'nin ihtiyacı olan "Yeni Anayasa" yapımıyla ilgili söylüyordu. İlk kez Meclis'te bir uzlaşma sağlandı ve 4 parti bir araya gelerek yeni anayasaya giden sürecin yol haritası hazırlanacak.
Bu Türkiye'nin bugünü ve yarını için hayati derecede önemli. Bu nedenle kararlı olmak gerekiyor.
Ancak hepimiz biliyoruz ki, siyasi partiler seçim sürecinde söz verdiler ama devleti kutsallaştıran "eski sistemi" yasal güvenceye bağlayan darbe anayasalarını değiştirmek pek kolay görünmüyor. Hangi partinin ne zaman ve ne gerekçeyle yan çizeceği hiç belli değil.
Daha önemlisi giderek yükselen terör de bu "yan çizme" arzusu içinde olanlara fırsat sunuyor.
Peki, ne yapacağız?
Tıpkı Meclis Başkanı'nın dediği gibi toplum olarak "yüreğimize taş basıp" kararlı olacağız.
Bu kararlılığı dün Mersin Toros Üniversitesi'nde düzenlenen "Demokratik Türkiye Demokratik Anayasa" sempozyumunda gördüm. Prof. Dr. Ahmet Özer'in davetiyle gittiğim üniversitede canlı, soru soran, kararlı bir topluluk vardı. Bölgenin önemli eğitim kurumlarından biri olmayı hedefleyen Toros Üniversitesi de klasik üniversite kalıplarını aşarak bu kararlılığa ev sahipliği yaptı.
Sempozyuma kamuoyunun tanıdığı çok sayıda isim katıldı. Prof. Dr. Doğu Ergil, Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Tarık Ziya Ekinci, Eski AK Parti Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, Mersin Baro Başkanı Hulki Özen, Gazeteciler Oral Çalışlar ve Faik Bulut...
Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen'in moderatörlüğünü yaptığı sempozyumda önce panelistler, sonra da halk ve öğrenciler konuştu. Kutuplaşan eski Türkiye ile kıyaslandığında yeni toplumun uzlaşmaya çok daha yatkın olduğu görünüyor.
Mersin'in küçük bir prototipinin katıldığı toplantıda kaygı yaratan iki soru vardı: "Atatürk milliyetçiliği ve Kürt meselesi..."
Yeni anayasa sihirli değnek mi?
İnanç ve ifade özgürlüğü, evrensel hukuk kurallarının hayata geçirilmesi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi konularda sorun yoktu.
Bu da Türkiye'nin tarihi bir uzlaşmaya doğru gittiğini gösteriyor. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında şiddete ve ekonomik zorluklara rağmen yeni anayasa çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
Neredeyse tüm üniversitelerde, sivil toplum örgütlerinde "Nasıl bir anayasa olmalı?" çalışmaları yapılıyor.
Elbette yeni bir anayasa yapmak, yaşadığımız bütün sorunları çözecek "sihirli değnek" değil, bunu biliyoruz. Ama şunu da biliyoruz, sadece darbecilerin anayasa yaptığı bir ülke olmaktan kurtulmak da az şey değil.
Toros Üniversitesi'ndeki panelistlerden eski AK Parti Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, bu dönem milletvekili adayı gösterilmeyen isimlerden biri... Parti içinde demokrat kimliğiyle bilinen Fırat, yeni bir anayasa yapma konusunda kaygılı.
Bu kaygısını da mevcut siyasi partilerin demokrasi anlayışına ve vesayet sistemine bağlıyor.
"Bu partiler demokratik özgürlükçü bir anayasa yapmakta zorlanacaklar. Daha baştan anlaşamayacaklar. Çünkü demokrasi tanımında ortaklık yok. Bu nedenle yeni bir anayasa değil ama belki güncelleme olabilir."
Fırat'ı kaygılandıran öteki konu ise hâlâ gücünü koruyan vesayetçi sistem... 2007'de yapımına başlanan ve yarım kalan yeni anayasa komisyonu üyesi olan Fırat, o dönem anayasa yapma girişimlerinin nasıl engellendiğini şu sözlerle anlatıyor:
"Bir milletvekili aracılığıyla bize bir talimat geldi. 'Bu çalışmayı durdurun. Durdurmadığınız takdirde partiniz kapatılacaktır' İlk kez burada söylüyorum, inanmadık. Ama 4 gün sonra Yargıtay Başsavcılığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne sundu."
Peki, kimdi bu talimatı verenler?
Fırat, kısa bir cevap veriyor: "Bize bu tebligatı iletenler bugün yargıya hesap verenlerdir."
sabah
Bu yazı 1,326 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
30 Eylül 2012
AK Parti kongresi ve Barzani
-
28 Eylül 2012
AK Partili Babuşçu iddialı: Yüzde 55
-
23 Eylül 2012
CHP'nin 'Balyoz' ikilemi
-
20 Eylül 2012
Otobüste 200 er
-
18 Eylül 2012
CHP günahlarından arınıyor
-
11 Eylül 2012
CHP hâlâ derdini anlatamıyorsa
-
1 Eylül 2012
Ya silah ya siyaset
-
30 Ağustos 2012
CHP neden Kürt raporu yazamıyor?
-
19 Ağustos 2012
Barışı kirletmemek lazım
-
14 Ağustos 2012
Aygün'ün kaçırılmasında garip sorular
-
10 Ağustos 2012
Diyarbakır'dan Şemdinli'ye bakmak
-
24 Temmuz 2012
Üç CHP'li anlaşamıyorsa...
-
19 Temmuz 2012
CHP'de 'maymuncuk liste' savaşı
-
18 Temmuz 2012
CHP, zamanın ruhunu yakalar mı?
-
17 Temmuz 2012
CHP kurultayı gölgede mi kaldı?
-
8 Temmuz 2012
Siyasetin yeni aktörleri
-
6 Temmuz 2012
CHP'de kurultay pazarlamacıları
-
3 Temmuz 2012
Zana'nın demokratik yolu
-
24 Haziran 2012
Uçak düşürme bir tuzak mı?
-
19 Haziran 2012
Gülen'in kararı neyin sinyali?
Yorumlar
+ Yorum Ekle