En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

Şiddet ne kazandırdı?



BDP'li politikacıların zor durumda olduğu aşikâr. Başbakan onlara mesaj veriyor, PKK ile aralarına mesafe koymalarını söylüyor.


Avrupa'dan gelen mesajlar aynı istikamette. Kürt siyasetini yakından takip edenler onları inisiyatif almaya zorluyor. PKK ve ürettiği şiddet ile legal demokratik siyaset arasına sıkışmış vaziyetteler. Satır aralarına yerleştirilmiş sade suya tirit mesajlarla durumu idare etmeye çalışıyorlar. Önlerinde top yok, ama orta sahada top çevirdiklerine inanmamızı bekliyorlar.

Kürt siyaseti karmakarışık bir denklem. Bu denklem içinde BDP birden fazla parametreyi temsil ediyor. Görünen tablo, BDP'liler 14 Temmuz'da Silvan'da başlayan PKK şiddetine teslim olmuş vaziyetteler. Askerî dikta dönemlerindeki ara hükümetler kadar bile hükümleri yok. Bu durumdan memnun olmaları imkânsız. KCK komiserleri karşısında BDP'li milletvekillerinin veya belediye başkanlarının hiçbir değeri yok. Yanlış bir şey söyleyen sorgulanıyor. Talimatlara uymayan sıkıştırılıyor. Ancak sorgulayanların da, talimat verenlerin de kafası karışık. PKK'nın tezi basit: "Elde ettiğimiz her şeyi silahlı mücadele ile kazandık. Pazarlık masasında silahımız olmazsa devlet bizi kale almaz. Silvan'dan sonra başlattığımız savaş son dönemeçte elimizi kuvvetlendirecek. Sivil ve legal siyaset de bu silahlı stratejiye uygun adımlar atacak." PKK'nın bu tezi esaslı bir mantık hatası ile malul. PKK silahlı kalkışma ile devletin kontrolsüz güç kullanmasına zemin hazırladı. Kürtler mağdur oldu. Bu mağduriyet Kürt siyasetine kitlesel bir güç verdi. Sonuçta bu kitlesel güç BDP'ye 36 milletvekili kazandırdı. Bugün PKK'nın masa başındaki gücü BDP'nin aldığı oyla ölçülüyor. Kürtleri silah değil BDP'liler temsil ediyor. Bir soru: BDP'liler seçim kampanyasında Kürtlere PKK'nın seçimden sonra yeni bir saldırı başlatacağını söyleseydi, acaba bu kadar oy alabilir miydi?

BDP'li politikacılarla PKK'nın komiserlerini yan yana getirin. Elindeki silahla kişilik bulmuş, sadece şiddetin dilinden anlayan PKK'lı, siyasetin zengin alternatifleri ile karşı karşıya duran BDP'li politikacıya ne yapması gerektiğini söylüyor. BDP'li politikacı da yutkunarak onun söylediklerini itiraz etmeden dinliyor. Kilometrekareye düşen örgüt sayısının insandan daha çok olduğu bu bölgede politika yapmak kolay mı? Kürtler ve Kürt politikacıları siyaset konusunda hiçbir şey atlamıyorlar. Olup bitenlerin farkındalar. Canları yandığı için gündemi en yakından takip edenler, özellikle PKK'dan gelen dedikoduları can kulağıyla dinleyenler onlar. Son şiddet dalgasının sebebini ve varacağı yeri de bu yüzden gayet iyi biliyorlar. PKK'nın başlattığı ve sürdürdüğü son şiddet dalgasının 'Pazarlık masasında elimizi güçlendirmek için' gerekçesine inanmaları mümkün değil. Kürt siyaseti içindeki iktidar mücadelesini ve savaş lordlarının yaptığı hesabı doğru okuyorlar. PKK'nın -Taha Özhan'ın tabiri ile- Kürtlere ait olmayan bir savaşı 'vekâleten' yürüttüğünün farkındalar. BDP'li politikacıların bize çok kişiliksiz ve inisiyatifsiz görünen sessizliklerinin ve çaresizliklerinin sebebi, bu durumu çok iyi bilmelerinden kaynaklanıyor.

AK Parti hükümetinin 'demokratik açılım'ı, silahın sonucu değildi. Tam tersine demokratik hükümet önce askerî vesayeti kaldırdı ve sonra asimilasyon politikalarını reddederek Kürt sorununu demokrasi ve hukuk içinde çözmeye kalkıştı. Şimdi benzer süreç Kürt siyasetinde yaşanıyor. PKK'nın silahlı vesayeti, Kürt siyasetini ve BDP'yi esir almış durumda. Kürt sorununun muhatabı artık askerler değil, bütünüyle sandıktan çıkmış bir hükümet. PKK'nın bu meşru güç karşısında hiçbir şansı yok. Üstelik silahla bir netice alamadıklarını söyleyenler yine PKK şefleri değil miydi? Demek ki Kürt siyasetinde bir sivilleşme ve silahlı vesayetten kurtulma çabası gerekiyor. BDP'liler -hiç olmazsa bir kısmı- bu cesareti bulabilir mi?

zaman



Bu yazı 1,143 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,149 µs