En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Bile bile lades!



Savcının talebi karara dönüştü.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 7'si muvazzaf general 14 sanık hakkında 'kuvvetli suç şüphesi' gerekçesiyle yakalama kararı verdi. Aralarında kamuoyunun yakından tanıdığı isimler var. EDOK Komutanı Nusret Taşdeler... Rütbesi orgeneral.

İddianamede sanık olarak adı geçen Nusret Taşdeler hakkında savcının yakalama talebinde bulunduğu biliniyordu. Mahkemenin kararı sürpriz olmadı. İhtimaldi çünkü. Buna rağmen şûra EDOK'a komutan olarak atadı. Maalesef şûra yargıda dosyası olan generallerle ilgili içtihat oluşturamadı. Sorunu dondurmayı veya ertelemeyi yeğledi.

Oysa tutuklu veya haklarında dava açılan general sorunu yeni karşılaşan bir durum değil. Geçen yıl uzun boylu tartışıldı. Orgeneral Taşdeler'le ilgili iddiaları ve yargı sürecinde yaşanması muhtemel gelişmeleri dikkate almalıydı. Ama böyle yapmadı, normal prosedürü işletti.

Hakkında yakalama kararı çıkartılan bir EDOK komutanı görüntüsü TSK'ya yakışıyor mu? Yargı kararını eleştirmek, savcı ve hâkimlere kızmak bu görüntüyü düzeltmiyor. Kurmay bakışıyla Genelkurmay bu sonucu öngörebilmeliydi. Nasıl öngörsün, kılavuz da sorunlu...

Komutana hukukî mütalaa verecek Adli Müşavir de yakalama kararı çıkartılanlardan biri. O da kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim; Hıfzı Çubuklu, tümgeneral. Bu bir meslek subayının ulaşacağı en üst rütbe... Karargâhtaki tüm işlerin kanun çizgisinde yürümesinden sorumlu Adli Müşavir, yasal olmayan faaliyetlerden sanık olarak yargılanıyor.

Oysa Adli Müşavir, Genelkurmay'ın attığı her adımda kanunların gözetilmesini sağlamakla yükümlü... Karargâh'ın hukuk sorumlusu. İnternet andıcı davasının sanığı. Bu tuzun koktuğu hal değil de nedir? Adli Müşavir yasal olmayan faaliyetlerin içinde bulunursa gerisini siz düşünün. İnternet siteleriyle ilgili iddiaları açığa çıkaracağı yerde karartma için uğraş verdiği iddianamedeki ifadelerden anlaşılıyor.

Yakalama kararı çıkartılan başka önemli isimler de var. Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin bunlardan biri... İstihbarat Başkanlığı sıradan bir görev değil. Genelkurmay'ın en kritik makamlarından biri. Buraya atama yapılırken aşırı özen gösterilmesi gerekmez miydi?

Şûradan önce iddianamenin mahkemede kabul edilmesiyle birlikte Pekin'in sanık olarak yargılanacağı biliniyordu. Yakalama kararı da hesap edilmeliydi. Buna rağmen İsmail Hakkı Pekin yerini korudu. Peki, şimdi ne olacak? Yargının yakalanmasını istediği generaller kritik görevlerde... Maalesef şûra, çözüm yerine kollayan bir tutum takındı. Bu, bile bile lades.

İnternet andıcı davasının, son yılların en önemli davalarından olduğu kesin. Daha soruşturma safhasında medyaya yansıyan bazı haberler çarpıcı sonuçlar doğuracağını gösteriyordu. Ucunun dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a kadar uzanacağının işaretleri vardı. Belgeyi Dursun Çiçek 'Bu belge gerçektir' diyerek doğruladı. İnternet andıcı 'emir-komutayı' belgeliyor. Şüphelilerin ifadelerinden de 'emir-komuta zincirini' yakalamak mümkün...

Belge incelendiğinde İkinci Başkan Hasan Iğsız'ın onayından sonra el yazısıyla 'komutana arz' notunun düşülmüş olduğu açıkça görülüyor. Buradaki komutanın kim olduğunu tahmin etmek herhalde zor değil. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'dan başkası olamaz. Başbuğ'un bu dosyaya dâhil olacağını söylemek kehanet değil. Bir Genelkurmay başkanına yargı yolu göründü. Normalleşmenin göstergesi. Eskiden Genelkurmay başkanlarına dokunabilmek mümkün değildi.

İnternet andıcı davasını yakından izlemekte yarar var, ilginç gelişmelere gebe çünkü.

zaman

Bu yazı 1,468 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,290 µs