En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

'AK Parti'nin Ordusu?'



'AK Parti'nin ordusu da oluyor' demiş, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce.


'Süngüden kurtulalım derken Tayyip'in copu geliyor' diye eklemiş. CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk'ün ilk gün dört komutanın istifasını 'demokratik tepki' olarak nitelemesi ve tam tersini söyleyen Avrupa Parlamentosu raportörünü kınaması kamuoyunun ortak kanaatine aykırı idi ve insaf ölçülerinin dışında kaldı. CHP Genel Başkanı ise henüz konuşmadı ve bir tavır ortaya koymadı.

CHP ikili bir baskı altında. Bir taraftan 'devlet partisi' CHP'nin, doğal müttefikine, yani darbecilere sahip çıkması ve AK Parti düşmanlarını rahatlatması gerekiyor. Öbür taraftan siyaset savaşını kaybetmiş bir ordunun arkasında durarak umutsuz bir savaşı sürdürmeye kalkmanın akla uygun bir tarafı yok. Önündeki zorlu ikilemi aşmak için cesur bir hamle yapması, ve darbecilerin boşalttığı alanı, iddialı bir şekilde doldurması lâzım. Siyasî mücadele devletin egemen iktidarına sahip olmak için verildiğine ve asker artık bu iktidarı kullanamaz duruma geldiğine göre CHP elinde kalan tek aracı, yani demokrasiyi kullanarak AK Parti'nin karşısında duracak. Darbecilikle AK Parti arasında sıkışan kesimleri bu şekilde rahatlatacak.

'Sivil darbe', 'sivil vesayet' ve son olarak 'AK Parti'nin ordusu' tezinin pratik bir karşılığı yok. Çünkü bu tezlerin tamamı demokratik iktidara karşı askerî vesayeti savunmak içindi. Artık ortada vesayet kuracak bir asker kalmadığına göre, CHP kendi başının çaresine bakacak.

YAŞ toplantısının ve generallerin istifasının gölgesinde kalan bir gelişme, askerî cephede gerçekte olup bitenler hakkında sağlam bir ölçü veriyor. 'Amirallere suikast' davasının iddianamesi geçtiğimiz gün açıklandı. Bu dava askerin teslim ettiği siyaset kılıcının ne kadar sapkınca işlerde kullanıldığını gösteriyor. 'Balyoz'u, 'Kafes'i, bu planların içinde yer alan harekât planlarını 'darbe yapmak için komplo düzenlemek ve adam öldürmek' olarak anladık. Fakat 'Amirallere suikast' davasının bambaşka bir içeriği var. Bu davanın iddianamesine göre, darbe için illegal örgüt kuranlar ilk iş olarak canlarını sıkan kendi komutanlarını ortadan kaldırmaya kalkmışlar. Dört komutan arasında istifasını veren Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit, hayatına kastedilenlerden biri. Neden böyle bir suikast planlanmış?

Bu soruya, 'darbecilikle eline geçen gücü keyfince kullanmak' dışında verilebilecek mantıklı bir cevap yok. İddiaya göre planı yapan, suikastla öldürülmesi hedeflenen komutanın kurmay başkanı. Darbecilik devreye girince hiyerarşi alttakini rahatsız etmeye başlıyor. 28 Şubat sürecinde herkesi fişleyen jandarma başçavuşunun hoşlanmadığı laik-Atatürkçü kaymakamı 'irticacı' diye fişleyerek intikam almasından hiçbir farkı yok. Bir fark var elbette. Bu sefer adamın canını alıyorsunuz. Ama mantık aynı.

Askerlik mesleği sıkı bir hiyerarşi ve disiplin içinde yapılırken astların üstlerini sevmesi gerekmiyor. Onun yerine emri dinlerken gözlerini tavana dikmesi, sonra da emri yerine getirmesi yeterli. Ama darbecilik hiyerarşiyi bozuyor. Astı, üstünün celladı haline getiriyor.

'Amirallere suikast' davası, Türkiye'den öte ordunun nasıl bir tehlikeyi savuşturduğunu göstermiyor mu?

Ordu artık işini yapacak. Bu işten de en çok AK Parti zararlı çıkacak. Çünkü artık darbecilerin hukuksuzluğu ve sapkınlığı AK Parti'ye oy olarak geri dönmeyecek. CHP ile AK Parti arasındaki şartlar eşitlenecek. AK Parti, artık pratik hiçbir anlamı kalmayan 'darbecilik' yükünü CHP'nin sırtından kaldırmış oldu. CHP'nin bu iyiliği unutmaması lâzım.

Ordu artık siyaset oyununun içinde yok. Genelkurmay Karargâhı artık bir siyasî parti gibi çalışamayacak. CHP'nin doldurması gereken koskoca bir alan. Peki CHP bu alanı kuşatacak ufka sahip mi? Muharrem İnce'nin 'Tayyip'in copu' lafı hazır olmadığını, Kılıçdaroğlu'nun suskunluğu ise bir arayış içinde olduklarını gösteriyor. AK Parti, orduyu siyaset oyunundan düşürerek CHP'nin önünü açtı. Acaba CHP bu fırsatı ne zaman fark edecek?

zaman

Bu yazı 1,284 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,988 µs