En Sıcak Konular

Bülent Korucu


Bülent Korucu
0 0 0000

Bardağı taşıran damla: internet andıcı



Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in istifa ettiği, kuvvet komutanlarının da 'mış' gibi yaptığı ayrılma kararında 'internet andıcı iddianamesi'nin bardağı taşıran damla olduğu söyleniyor.

Aynı fikirdeyim ama tersinden, hükümetin sabrının taştığı nokta orası bence. Hatta istifalar için, iddianamenin etkisini kırma ve kamuoyunun ilgisinden kaçırma operasyonu bile denebilir. Uçuk bir komplo teorisi diye düşünebilirsiniz. Benim de ilk duyduğumda ağzımdan, "Yok daha neler?" cümlesi döküldü. Ancak iddianameye göz atınca "Neden olmasın?" çizgisine geldim.

Süreci, iddianameyi esas alarak kısaca özetleyeyim: Genelkurmay Başkanlığı'nda 'düşman'a karşı psikolojik harp yapsın diye oluşturulmuş birimler var. Düşman tanımına karar verenler hedefe Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü koymuş. Vergilerimizle maaş alan memurlar, yine vergilerimizle döşenmiş bilgisayar altyapısı üzerinden meşru Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle savaşa tutuşmuşlar. Hem nasıl savaş. Kurulan ve kamuoyunu yönlendirmeye çalışan kara propaganda sitelerinde yer alan yazıların sadece başlıklarından birkaç örnek vereyim: Türban ve Çankaya, Adaletsiz Kadrolaşma Partisi, Türkiye molla rejimine gidiyor, Çağdaşlıktan uzaklaşırsan 28 Şubat gelir, TRT'de irtica hortladı, Yargı kuşatmada, Abdullah Gül kim değildir, Türban Köşk'e çıkmamalı, Türkiye'nin yönü İran, Ergenekon büyük provokasyon, AKP laikliği dilim dilim doğruyor, AKP ekonominin üstünü türbanla örtüyor, Devlet televizyonu 'taraf' oldu. Bu başlıkların yer aldığı sitelerden hareketle 'siyasi parti merkezi gibi karargâh' değerlendirmesi yapanlar haksızlık ediyor. İktidarın siyasi rakibi CHP'nin internet sitesi bile daha insaflı duruyor.

Süreci izlemeye devam edelim. Taraf gazetesinin yayınları üzerine hafif yollu panik yaşanıyor. Sonra işi biraz daha kılıfına uydurmak üzere andıç hazırlanıyor. Kısa süreliğine kapatılıyor ve yeni siteymiş gibi eskiler tekrar faaliyete sokuluyor. LAW silahlarına 'boru', imzalı resmi belgelere 'kâğıt parçası' diyen ekip kendinden öylesine emin ki, sitelerin de Başbakanlık'ın emriyle hazırlandığını ileri sürüyor.

Bu absürt iddia, anında Başbakanlıkça yalanlanıyor. Sivil savcılık soruşturma açıyor ve Genelkurmay'a sorular gönderiyor. Gelen cevaplar 'boru' zihniyetinin devamı niteliğinde. Bir yandan apaçık ortaya çıkan delillerden sonra yalanlamaya gidilemiyor, özgüven gösterisi yapılıp yalanmaya tenezzül edilmiyor havası veriliyor. Öbür yandan yapılan işin kanunlara uygun olduğu ileri sürülerek örtme operasyonu icra ediliyor. Soruşturmanın ciddiyeti ortaya çıktıktan sonra ise apar topar delil karartma operasyonuna girişiliyor. Hiçbir aşamada hukuka uygunluk gözetilmiyor. Olay patlak verdikten sonra özür dilenip gereği yerine getirilmek yerine kitaba uydurma stratejileri geliştiriliyor. Faaliyetler daha bilenmiş bir inatla devam ettiriliyor. Yargı bunun hesabını sormaya başlayınca da 'vuruşarak çekilme' taktikleri devreye giriyor. Mahkemenin elinden adam kaçırmak için hükümete blöfler çekiliyor.

İddianamede en dikkat çekici paragraflardan biri şöyle: "Malum gazete Cumhuriyet'e atılan molotofkokteylinin ardından başlatılan geniş çaplı incelemenin ilk sonuçlarına istinaden ve görülen lüzum üzerine aşağıdaki bilgilerin ilgili medya kuruluşlarına servis yapılması uygun görülmüştür. Servisi alan medya kuruluşlarında haber ve yorumların bu bilgiler doğrultusunda farklı kaynaklardan edinilmiş izlenimi yaratacak şekilde farklı üsluplarla kaleme alınması için gereğini rica ederiz." Sanıklardan ele geçirilen dokümanlardan birinden alıntıladığım cümleler, kara propaganda işinde internet sitelerinin belki olayın en masum kısmı olduğunu gösteriyor. Buzdağının altından ne yazık ki meslektaşlarımız çıkacak gibi. Hakkını yemeyelim, gazeteciler daha dirençli çıktı. Henüz istifa haberi gelmedi.

zaman

Bu yazı 1,602 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Emri verenle alan bir olur mu?
    • 11 Eylül 2012 Siyasette sonuçsuz arayışlar
    • 4 Eylül 2012 PKK'yı kim cesaretlendiriyor?
    • 3 Ağustos 2012 Özkök Paşa'nın tarihî tanıklığı
    • 31 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlamlaştırdı
    • 27 Temmuz 2012 Anketler ne diyor?
    • 6 Temmuz 2012 Ahmet Şık, Ahmet Şık'ı yalanlıyor
    • 26 Haziran 2012 Karayılan söyledikleri mi kaçırdıkları mı?
    • 15 Haziran 2012 Özal'ın ölümü aydınlanacak mı?
    • 22 Mayıs 2012 Anayasanın dili
    • 11 Mayıs 2012 Başkanlık Türkiye'de uygulanabilir mi?
    • 8 Mayıs 2012 CHP'de yerel seçim mücadelesi
    • 4 Mayıs 2012 AİHM, mahkemeyi ibra etti
    • 17 Nisan 2012 Balyoz'da acı fren!
    • 27 Mart 2012 Balyoz'a ABD'den destek gelmiş!
    • 16 Şubat 2012 MİT tartışmasındaki toz bulutu
    • 8 Şubat 2012 Dindarların talebi özgürlük
    • 3 Şubat 2012 CHP'liler dama oynuyor
    • 31 Ocak 2012 CHP'de anomali doğumun yan etkileri
    • 20 Ocak 2012 Mahkeme aslında 'örgüt var' diyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,253 µs