En Sıcak Konular

Fikret Bila


Fikret Bila
0 0 0000

CHP’nin beklentisi boşa çıktı



CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün hukukçu arkadaşlarının çalıştığını ve Oktay Ekşi vasıtasıyla Meclis’e bir yasa teklifi vereceklerini açıklamıştı.
Aynı gün akşam saatlerinde CHP’nin hukukçu kadrosunun yasa teklifi vermenin doğru olmayacağı sonucuna vardıkları ve bunu Kılıçdaroğlu’na ilettikleri anlaşıldı. Önceki gün yasa teklifi vereceğiz diyen Kılıçdaroğlu, dün, “Arkadaşlar değerlendiriyorlar” demekle yetindi.

14. Ağır Ceza’yı beklediler
CHP çok umutlu olmasa da itiraz mahkemesi konumundaki Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararı verebileceğini düşünüyorlardı. Bu amaçla da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Milletvekili ve AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, Eskişehir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, sürekli AİHM kararlarını ve Anayasa’nın 90. maddesini anımsatarak, yasa düzenlemesine bile gerek olmadan yargının tahliye kararı vermesi gerektiğini vurguladılar.
“Yasaya gerek yok mahkeme tahliye etmek zorunda” görüşünü gün boyu tekrarlayan CHP’liler, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bekliyorlardı. Ancak bu karar CHP’nin beklentisini boşa çıkardı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Mustafa Balbay’ın, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliyeyi reddeden kararına yaptığı itirazı da reddetti. Balbay’ın tahliye talebini reddeden karar açıklanmadan kısa süre önce görüştüğüm CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, “Adalet Bakanı bir genelge yayımlayabilir” diyordu.
Batum, Bakan’ın bu genelgeyle yargıçların dikkatini Anayasa’nın 90. maddesi gereğince AİHM kararlarını dikkate almaları gerektiğine çekebileceğini söylüyordu.

“Neden vazgeçtik?”
Batum’a yasa teklifi vermekten neden vazgeçtiklerini sormuştum.
Batum, itiraz mahkemesi “AİHM’yi dikkate almak ve tahliye kararı vermek zorundadır” diye vurguladıktan sonra yasa teklifiyle ilgili görüşünü şöyle açıkladı: “Biz yasa teklifi verelim ama buna gerçekten ihtiyaç yok. Bu karara vardık. 2007’de Sebahat Tuncel tahliye edilirken yeni bir yasa düzenlemesi mi, yapılmıştı? Hayır. Milletvekili seçildiği için tahliye edildi. Bizim arkadaşlarımız niye edilmiyor? Bizim arkadaşlarımız için niye yeni yasa düzenlemesi gerekiyor? Yasa düzenlemesine aslında gerçekten gerek yok.”
Batum, itiraz mahkemesinin de tahliye talebini reddetmesi halinde yasa teklifi seçeneğiyle ilgili olarak ne yapacakları yolundaki soruma ise şu karşılığı verdi:
“Bizim niyetimiz şuydu: Eğer Cemil Çiçek ziyareti sırasında bu konuyu açsaydı, o zaman, bizden ne teklifi istiyorsunuz, istediğiniz nedir, diye soracaktık. Yasaya gerek olmadığını tekrarlayacaktık. Ama iktidar partisi olarak siz yasa değişikliği gerekir, diyordunuz. Size göre nasıl bir yasa değişikliği gerekir, diye soracak ve alacağımız yanıta göre tutum belirleyecektik. Ancak ziyarette konu bu aşamaya gelmedi. Şimdi yine sormak istiyoruz nasıl bir yasa değişikliği gerektiğini düşünüyorlar. Ayrıca bir taraftan yasa değişikliği gerekir, teklifinizi görelim diyorlar, diğer taraftan da Murat Karayılan da yararlanır, Ogün Samast da yararlanır, bu yol tehlikeli diye demagoji yapıyorlar. Yasa teklifi vermek iktidara düşer diye düşünüyoruz. Çünkü gerekli olduğunu söyleyen onlar. Ayrıca biz teklif verirsek iktidar partisi bunu istismar edebilir, pazarlık yapmaya kalkabilir. Genel affa çevirmeye kalkışabilir. Bunu da değerlendirdik.”

Kılıçdaroğlu-Çiçek görüşmesi
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Haluk İpek’le birlikte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptığı ziyaret merakla bekleniyordu. Çiçek, ziyaretten sonra yemin sorununun gündeme gelmediğini açıkladı.
Görüşmeye katılan CHP’liler de özel olarak yemin sorununun konuşulmadığını, ancak tutukluluk süresinin uzunluğu ve AİHM kararlarının konu edildiğini belirttiler.
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, Çiçek’e tutukluluk sürelerinin çok uzun olduğunu, bu durumun AİHM kararlarına uymadığını anımsattığı bilgisi geldi.
Toplantıda bulunan CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, bu konudaki sorumu yanıtlarken şu bilgiyi verdi:
“Özel olarak yemin konusu açılmadı. Ancak tutukluluk durumu konuşuldu. AİHM kararlarına yargıçların uymadığını ifade ettik. Anayasa’nın 90. maddesi gereğince yargıçların AİHM kararını dikkate almaları gerektiğini anımsattık.”
Türmen, yine sorum üzerine Cemil Çiçek’in uzun bir yorum yapmadığını ancak, “Evet, hâkimler AİHM kararlarını fazla dikkate almıyorlar” demekle yetindiğini belirtti. Türmen, tutukluluk süresinin uzunluğu ve AİHM kararlarına uyulmadığı konusunda zaten bir görüş farklılığı olacağını zannetmediğini de ekledi.
Mustafa Balbay’ın tahliye talebinin itiraz aşamasında da mahkemece reddedilmiş olması CHP açısından yeni bir durum ortaya çıkardı. CHP, Balbay kararından sonra yeni bir yol haritası belirleyecek gibi görünüyor. Ancak tutuklu milletvekillerine yemin yolu açılıncaya kadar yemin etmemek konusunda kararlı.

milliyet



Bu yazı 1,326 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ankara’nın müzakere planı nedir?
    • 26 Eylül 2012 Özkök: Bektaşi fıkrasına döndü
    • 19 Eylül 2012 PKK, BDP’yi boşa çıkardı
    • 9 Eylül 2012 PKK’nın yerleştirmeye çalıştığı dil
    • 7 Eylül 2012 Bomba sayımı vardı
    • 5 Eylül 2012 PKK’nın ‘ele geçirme’ ısrarı
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek’in mutabakat çağrısının muhatabı
    • 28 Ağustos 2012 Çiçek’ten ulusal mutabakat çağrısı
    • 26 Ağustos 2012 Kuzey Irak-Kuzey Suriye çelişkisi
    • 25 Ağustos 2012 ''Çözüm'' denilince ne anlaşılıyor?
    • 23 Ağustos 2012 Sadece cenazede değil
    • 19 Ağustos 2012 PKK’nın ''kontrol bende'' mesajı
    • 15 Ağustos 2012 PKK ile ilgili yanılgılar
    • 8 Ağustos 2012 Şemdinli’de neler oluyor?
    • 6 Ağustos 2012 PKK saldırılarının şifreleri
    • 5 Ağustos 2012 Büyük tasfiye
    • 29 Temmuz 2012 Kuzey Irak’ta ağzı sütten yanan Türkiye
    • 27 Temmuz 2012 Ankara’nın Barzani tercihi
    • 26 Temmuz 2012 PKK ve Kürt sorunu boyut değiştiriyor
    • 22 Temmuz 2012 Esad’ın tutunması artık çok zor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,120 µs