En Sıcak Konular

Mahmut Övür


Mahmut Övür
0 0 0000

Yeni CHP mi, eski CHP mi?



Seçim sonuçlarıyla "Yeni CHP"nin hayal kırıklığı yaşadığı çok açık. Siyaseten kabul edilmese de beklentilerin altında oy alındığı için bu böyle. Ama bu sonucu çok başarısız bulmak da haksızlık olur. Seçim öncesi 27-31 arası bir oy oranının bu CHP için büyük başarı olacağını öngörmüştüm. Yüzde 25'in altını ise iç savaş başlangıcı olarak nitelemiştim.
Yüzde 26 arada bir pozisyon yaratıyor. Milletvekili sayısının artması da bu durumu güçlendiriyor.
Bu sadece "Yeni CHP" için değil, Yeni Türkiye için de bir şans...
Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP, Türkiye'nin önünü açan yeni bir siyasi yolculuğa çıktı. Zikzaklara rağmen, Ergenekon yüküne rağmen Kılıçdaroğlu ve ekibi, sadece 6 ayda 8 yıllık siyasi gerilimi ortadan kaldırarak tarihi bir görev yaptı.
Partinin rotasını çizmede yalpalasa da CHP'yi bulunduğu statükocu- devletçi noktadan alıp, halka dokunan yere getirdi. Siyaseti rejim ve değerler kavgasından çıkartıp projeler ve fikir yarışına soktu.Türkiye'nin çok temel meselelerinden olan Kürt ve başörtüsü sorununa dokunarak siyaseti rahatlattı. Sivil asker ilişkilerine de, AB'ye de ilgisiz kalmadı. Yeni Türkiye'nin yeni değerleriyle buluşmak için çok çaba harcadı.
Kısaca "Yeni CHP" diyerek yüzde 20'lere sıkışan, laiklik ve rejim bekçiliği üzerinden siyaset yapan eski CHP'yi, Türkiye toplumunun gündemine soktu.Şimdi o eski CHP'nin bütün siyasi aktörleri harekete geçmiş "Yeni CHP"ye ateş püskürüyor. Sosyal demokrat yaklaşımları, eleştirileri bir yana bırakırsak, CHP'de bugün Kılıçdaroğlu'nu eleştirenlerin dertleri "demokrasi ve özgürlükler" değil, onların derdi eski pozisyonlarını yeniden elde etme.
Bu kesimler ağırlıkla Kılıçdaroğlu'na baskı yaparak Ergenekon sanıklarını aday yaptırdılar sonra da oyların, CHP'ye değil, başka bir partiye verilmesi için kulisleri harekete geçirdiler. Bir taşla iki kuş vuracaklardı, "Yeni CHP" aşağıda kalacak, MHP de barajı aşarak meclise gerecekti.
Bir, bugün çıkıp bağıranların ne istediğine bakın, bir de "Yeni CHP"ye...
Türkiye'nin geleceğinde olacaksa "Yeni CHP" olacak.Bugün, eski "politbüro" zihniyeti yerine "Ergenekon" yükünü koyan bir CHP'yi bu toplumun benimsemesi beklenemezdi. Yeni CHP'nin ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun zamana ve siyasal tutarlılığa ihtiyacı vardı. Türkiye'nin de eskiye değil, "yeni CHP"ye ihtiyacı var. Var çünkü Türkiye toplumu ilk kez yeni ve sivil bir "anayasa" yapma şansı yakaladı.
BDP veya MHP'nin kapsama alanına giren bir anayasa hazırlığı bu şansı şansızlığa dönüştürebilir. Bu yüzden CHP kilit parti durumunda. Bence Kemal Kılıçdaroğlu dönemi asıl şimdi başlıyor. Kılıçdaroğlu belki biraz zorlanacak, hatta kurban bile verecek ama hem Türkiye'nin hem de CHP'nin önünün açılması onun elinde...

'Ahı gitmiş vahı kalmış bunların'
Yeni CHP'ye yöneltilen eleştirilerin odağında olan isimlerin başında ilahiyatçı öğretim üyesi Muhammet Çakmak geliyor. Çakmak'ın her açıklaması seçim öncesi tartışmalara yol açtı. Şimdi de günah keçisi yapılmak istenen isimlerden biri. Milletvekili seçilemedi ama Yeni CHP'nin yaşaması gerektiğini söylüyor:
"Türkiye'nin yeni CHP'ye ihtiyacı var. CHP seçim meydanlarında söylediği her şeyin arkasında durmalı... Yeni anayasaya destek vermeli. Reformlara devam etmeli. Yeni kitleleri kadrosuna katmalı. Alevileri, Kürtleri, dindarları toplumun her kesimini CHP'yle buluşturma sürmeli. Genel başkanın, toplumu kucaklayan, ötekileştirmeyen söylemlerinden taviz vermeden yoluna devam etmesi lazım. Ecevit döneminde de Ecevit ortanın solunu attığında bu kadar başarı gösterememişti. Algı yerleşince trend hızla yükseldi."
Eleştirilere de yanıt veren Çakmak şunları söylüyor:
"Bizi kim eleştiriyor, Kemal Anadol, Şahin Mengü... Ahı gitmiş vahı kalmış bunların. Türkiye'de hiçbir karşılığı olmayan hırs ve egosuna tapan, Türkiye ve CHP konusunda yapacağı hiçbir şey kalmamış insanlar eleştiriyor. Ama biz tabanda tuttuk. Dolayısıyla çıkan seslerin hiçbir anlamı olmaz. Çok kısa sürede bu hava biter. Bizim 2 puanımız maalesef MHP'ye gitti. Yoksa 28'in altına düşmezdik. Ama sevindiren şu, yeni CHP millet tarafından ilgi görmüştür. Bütün eski yöneticilerin, aday olamayanların çalışmamasına rağmen milletin teveccühü var."

sabah



Bu yazı 1,232 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 AK Parti kongresi ve Barzani
    • 28 Eylül 2012 AK Partili Babuşçu iddialı: Yüzde 55
    • 23 Eylül 2012 CHP'nin 'Balyoz' ikilemi
    • 20 Eylül 2012 Otobüste 200 er
    • 18 Eylül 2012 CHP günahlarından arınıyor
    • 11 Eylül 2012 CHP hâlâ derdini anlatamıyorsa
    • 1 Eylül 2012 Ya silah ya siyaset
    • 30 Ağustos 2012 CHP neden Kürt raporu yazamıyor?
    • 19 Ağustos 2012 Barışı kirletmemek lazım
    • 14 Ağustos 2012 Aygün'ün kaçırılmasında garip sorular
    • 10 Ağustos 2012 Diyarbakır'dan Şemdinli'ye bakmak
    • 24 Temmuz 2012 Üç CHP'li anlaşamıyorsa...
    • 19 Temmuz 2012 CHP'de 'maymuncuk liste' savaşı
    • 18 Temmuz 2012 CHP, zamanın ruhunu yakalar mı?
    • 17 Temmuz 2012 CHP kurultayı gölgede mi kaldı?
    • 8 Temmuz 2012 Siyasetin yeni aktörleri
    • 6 Temmuz 2012 CHP'de kurultay pazarlamacıları
    • 3 Temmuz 2012 Zana'nın demokratik yolu
    • 24 Haziran 2012 Uçak düşürme bir tuzak mı?
    • 19 Haziran 2012 Gülen'in kararı neyin sinyali?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,264 µs