En Sıcak Konular

Mahmut Övür


Mahmut Övür
0 0 0000

İstanbul birinci bölgenin sürprizi kim?



İstanbul mitinglerinin ardından İstanbul seçimlerinde hangi partinin nasıl bir performans göstereceği de merak ediliyor. Büyük seçmen kitlesine sahip İstanbul'da üç bölge var. Birinci bölge Anadolu yakasını, ikinci ve üçüncü bölge Avrupa'yı kapsıyor. İstanbul'u önemli kılan sadece 85 milletvekili çıkarması değil, aynı zamanda iki büyük partinin lideri de İstanbul'dan milletvekili adayı. Başbakan Erdoğan birinci bölgeden, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ikinci bölgeden.
Dahası her partinin önemsediği önemli kadroları da İstanbul'da seçim yarışına giriyor.
Peki bu kadar önemsenen İstanbul'un bölgelerinde durum ne?
Önce birinci bölgeye bakalım… Bu bölgede AK Parti'nin birinci sıra adayı Başbakan Erdoğan. Onu Devlet Bakanı ve başmüzakereci Egemen Bağış, İdris Güllüce, Erol Kaya ve Belma Satır izliyor.
CHP'nin birinci sırasında ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin var. İlk beşin içinde de Osman Korutürk, Mehmet Akif Hamzaçebi, Ayşe Eser Danışoğlu ve Şafak Pavey yer alıyor.
Birinci bölge diğer partiler ve bağımsız adaylar açısından da ilginç bir yer. MHP'nin birinci sırasında son günlerin en tartışmalı ismi emekli korgeneral Engin Alan var. Bağımsız adaylar arasında da güçlü isimler var. BDP bu kez bu bölgede iki bağımsız adayla yarışıyor. Öne çıkan yine geçen dönemin en çok tartışılan ismi Sebahat Tuncel…
Bu bölgeyi ilginç kılan bir başka isim daha var; o da bağımsız aday Tuncay Özkan. Ergenekon davasından tutuklu yargılanan Özkan, Cumhuriyetçi Güç Birliği'nin adayı olarak bölgede iddialı.
İstanbul birinci bölgede geçen dönem alınan oylara bakınca AK Parti hayli önde.
30 milletvekilinin çıkacağı bölgede aday profilleri açısından birkaç noktanın altı çizilmeli. AK Parti daha çok yerelden gelen siyasi aktörleri tercih ederken, CHP önceliği vitrin isimlere vermiş durumda. AK Parti'nin sadece ilk sıralarında değil, listenin sonlarında da güçlü yerel aktörlere yer vermesi ve yoğun çalışması dikkat çekiyor.
İstanbul birinci bölgede AK Parti "ustalık" dönemini başlatan Başbakan Erdoğan'la seçime asılırken CHP, bölgeyi iyi bilen yerel bir isimle Gürsel Tekin'le yarışıyor.
Bu yarışın sonucunu sandıkta göreceğiz ama siyaset kulislerinde 30 milletvekilinin dağılım şöyle yapılıyor. AK Parti 15, CHP 11, MHP 2… Geriye iki milletvekili kalıyor. Bunun birinin bağımsız Sebahat Tuncel olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Peki diğeri?
İşte bu noktada devreye Tuncay Özkan ismi giriyor. Özkan'la ilgili kamuoyu araştırması yapan Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Murat Sarı şöyle diyor:
"Bu bölgede Özkan'a 100 bin oy çıkacak."
Kimse ihtimal vermiyor ama bu sürpriz gerçekleşirse yukarıdaki listeyi de değiştirebilir. Özkan bu düzeyde bir oy aldığında CHP söylenen 11 milletvekilinden birini bile kaybedebilir.

'Biz konjonktür partisi değiliz'
Siyasetin kutuplaşması küçük partilerin sesinin çıkmasını zora sokuyor. Buna rağmen "farklı bir siyaset" diye yola çıkan Has Parti lideri Numan Kurtulmuş yoluna devam ediyor. Saadet Partisi'nden ayrıldıktan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak edilen Kurtulmuş gelinen noktayı şöyle değerlendiriyor:
"3-5 ayda bu noktaya gelmemiz büyük bir şey. Biz konjonktür partisi değiliz. Hem üslup hem yöntem hem muhteva itibarıyla yeni bir siyaset yoluna ihtiyaç var. Yeni Türkiye'yi kuracak, reformlar konusunda cesur bir partiye ihtiyaç var, bu parti Has Parti'dir."
Kurtulmuş şu an üstlendikleri rolü çok önemsiyor ve geleceğin "Yeni Türkiye"sinde var olacaklarını şu sözlerle anlatıyor:
"Artık siyaseti kimlikler üzerinden yürütmenin zamanı geçti. Sağ-sol, Kürt-Türk, Alevi-Sünni bunlar geride kaldı. Bu yaklaşımın halkı farklı kampların içine hapsetmekten başka bir anlamı yok. Bir diyoruz ki ortak noktamız, artık özgürlük, eşitlik, hakkaniyet, adalet ve Türkiye'de hakça paylaşımı esas alan bir ekonomik sistem. Kısa bir süre içinde toplumda beklediğimizin üstünde bir ilgi gördük. Fikrimiz var, millette de bu fikrin karşılığı var."

sabah



Bu yazı 1,397 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 AK Parti kongresi ve Barzani
    • 28 Eylül 2012 AK Partili Babuşçu iddialı: Yüzde 55
    • 23 Eylül 2012 CHP'nin 'Balyoz' ikilemi
    • 20 Eylül 2012 Otobüste 200 er
    • 18 Eylül 2012 CHP günahlarından arınıyor
    • 11 Eylül 2012 CHP hâlâ derdini anlatamıyorsa
    • 1 Eylül 2012 Ya silah ya siyaset
    • 30 Ağustos 2012 CHP neden Kürt raporu yazamıyor?
    • 19 Ağustos 2012 Barışı kirletmemek lazım
    • 14 Ağustos 2012 Aygün'ün kaçırılmasında garip sorular
    • 10 Ağustos 2012 Diyarbakır'dan Şemdinli'ye bakmak
    • 24 Temmuz 2012 Üç CHP'li anlaşamıyorsa...
    • 19 Temmuz 2012 CHP'de 'maymuncuk liste' savaşı
    • 18 Temmuz 2012 CHP, zamanın ruhunu yakalar mı?
    • 17 Temmuz 2012 CHP kurultayı gölgede mi kaldı?
    • 8 Temmuz 2012 Siyasetin yeni aktörleri
    • 6 Temmuz 2012 CHP'de kurultay pazarlamacıları
    • 3 Temmuz 2012 Zana'nın demokratik yolu
    • 24 Haziran 2012 Uçak düşürme bir tuzak mı?
    • 19 Haziran 2012 Gülen'in kararı neyin sinyali?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,165 µs