En Sıcak Konular

Nedret Ersanel



Nedret Ersanel
0 0 0000

'İnci Dizisi' hangi gerdanı boğacak?



Stratejik/kıtasal güçlerin denizleri birbirine doğru iteklemesi, 'arada/derede' kalan ülkelerin üzerinde yüklü stresler yaratıyor…

Terörle mücadelede Amerikalılar’ın yanında duran kimi ülkeler, özel güvenlik kaygıları nedeniyle, yaslanacak yeni ağabeyler arayabilir... (ABD’nin Usame bin Ladin’i tasfiye etmesi, AF-PAK coğrafyasında köktenci kaidelere oturmuş örgütlenmelerle mücadelesini nasıl etkiler?.. Washington'un 'tasarruf tedbirleri'nin başına daha büyük belalar açması muhtemel.)

Pakistan da bu ülkelerden biri.. Ve görünen o ki yeni bir hami bulmak konusunda zorluk çekmemiş görünüyor…

İslamabad’ın ABD’nin boşluğunu ikame etmesi gerekiyor ve bu kalıba oturacak tek aday var ortada.. Çin’in bu fırsatı terslemesini beklemek safdillik olur ama.. Hindistan’ın körleşmesini beklemek de öyle…

Pek kısa süre önce Pakistan Savunma Bakanı, Gwadar Limanı'nın Çin işletmesine verebileceğini açıkladı… 'Ne olmuş' diyebilirsiniz ama demeyin.. O liman bambaşka bir liman.

O kadar başka ki, bu açıklama daha yapılmadan Pakistan’ın bir diğer deniz üssüne "özel bir saldırı" yapıldı1… Saldırıyı Taliban’ın gerçekleştirdiği söyleniyor  ama 'uzaylılar yaptı' dense daha inandırıcı olurdu.

Saldırı, Gwadar Limanı’nın doğuracağı rahatsızlığın 'öncülü' ise hayli baş ağrıtacak bir süreç ile karşı karşıyayız…

Yetmezmiş gibi Pakistan, Çin’le-daha önce anlaşılan-savaş uçağı teslimatının hızlandırılması "müjdesini" de verdi bu vesile ile.. Müjdeye en sevinen de Hindistan oldu!. Hindistan Savunma Bakanlığı, bunun açık ve anlaşılır yanıtının silah alımlarını artırılması olacağını ilan etti.

Limanın açıldığı Umman Denizi, Hint Okyanusu, aşağı kadar, hani o korsanların cirit attığı alan, Çin ile Hindistan arasında zaten rekabet konusu… (Buradaki petrol rotalarını kimse kimseye kaptır(a)maz. Yani bu coğrafya daha çok konuşulacak.)

Yeni gelişme doğal olarak ABD’yi de huzursuz edecek.. Çin hamlesi, Pakistan konjonktüründen beslenen bir fırsatın üzerine atılmak türünden tesadüfi okunmamalı…

Çin’in 'İnci Dizisi'(2) isimli bir planı olduğu, bahsedilen bölgedeki limanları kendi stratejik bakışı doğrultusunde ele geçirmeye çalıştığı, Gwadar’ın da aslında bu serinin son taşı olduğu iddia ediliyor.

Pakistan’ın bu izni Çin’e vermiş olması da tesadüfi değil elbette..  Planlanmış siyasi bir adım; Limanın işletmesi Singapur’a aitti. Anlaşma bilerek bozuldu, Çin’e bağlandı. Bu yüzden Çin’in buraya askeri üs yapacağını da, en azından Pakistan’ın bunu istediğini de rahatlıkla ve önceden yazabiliriz. Liman ve üssü yeni ulaşım ve "enerji" yolları takip edecektir.

Peki bundan sonra ne olur?. Yukarıda anımsattığım liman baskını türünden vakalar artabilir ama.. Bence, bölgenin istikrarsızlaşma ihtimalinden de kuvvetlice bahsetmeliyiz.. Yani iç kargaşadan.. Belucistan bu münbit toprağa sahip ve tam da “ekim” mevsimi!

Liman öyküsünden başlayarak vardığımız nokta büyük haritanın parsellerinden biridir.. ABD, Hindistan ve 'uzantıları' buna karşılık verecektir.

(1) 22 Mayıs’ta Karaçi Donanma Üssü’ne bir saldırı gerçekleşti. Daha önce Kasım 2008’de de hayli ilginç bir saldırı Mombai’de gerçekleşmişti. Her iki saldırı da ‘özel’dir. Bununla ilgili olarak İbrahim Karagül 26 Mayıs’ta ‘Üç şehir, üç terör saldırısı, üç şüphe!’ başlıklı hoş bir yazı kaleme aldı. Benim ‘özel’ deme sebebimi açıklamaktadır. Öte yandan, kimi ‘bağlantılarını’ paylaşmadığımı eklemeliyim.

(2) ‘String of Pearls’ gezegendeki tüm tarafları yerinde kaldıracak kadar önemli bir dizi içeriyor. Bir ucu Honk Kong’a bir ucu Sudan Limanı’na gidiyor. Mandab, Malacca, Hürmüz, Lombok limanları ile Pakistan, Sri Lanka, Bangladeş, Maldivler, Somali hattını kapsıyor. Harita üzerinde takip ederseniz, Çin’in nasıl bir kelepçe yarattığını görebilirsiniz. ‘İnci Dizisi’ kavramı da ABD Savunma Bakanlığı’na ait: ‘Energy Futures in Asia’ başlıklı bir raporda, Çin’in oluşturmaya çalıştığı stratejik deniz hatları anlatılırken kullanılıyor; “The ‘String of Pearls’ describes the manifestation of China’s rising geopolitical influence through efforts to increase access to ports and airfields, develop special diplomatic relationships, and modernize military forces that extend from the South China Sea through the Strait of Malacca, across the Indian Ocean, and on to the Persian Gulf.”

http://twitter.com/NedretErsanel



Bu yazı 6,152 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 13 Mayıs 2014 Ruslar UFO’larla bizim gibi it dalaşı yapabilir mi?
    • 6 Mayıs 2014 Berlin, Obama’nın (en iyi) arkadaşı değil
    • 29 Nisan 2014 'Manidar Zamanlama'ları Ayarlama Enstitüsü
    • 22 Nisan 2014 Albino çocuk ve beyaz kurdeleli uzaylılar inlere girebilir mi?
    • 15 Nisan 2014 'ABD'den Türkiye çıkışı' yazılır, 'ABD'den sakın çıkma' okunur!
    • 8 Nisan 2014 İsrail yanımıza, Rusya kolumuza, ABD nereye?
    • 31 Mart 2014 Erdoğan'ın yolu 'oralarda' anlaşıldı mı?
    • 25 Mart 2014 Twitter'ı kapatan Facebook'u niye kapatmadı?
    • 17 Mart 2014 Tokalaştığınız el işe yaramaz, diğer el önemli!
    • 10 Mart 2014 Büyük resme çıplak gözle bakılmaz
    • 4 Mart 2014 Dünyanın söküldüğü yer
    • 25 Şubat 2014 Aurens'in raksını Hüseyin alkışlıyor...
    • 11 Şubat 2014 Uçak gemisinden korkabilirsiniz ama büyüğü var
    • 4 Şubat 2014 Angel(a)’nın kanatları ve ışığın askerleri!
    • 28 Ocak 2014 MİT’i kelepçelemekten daha 'sembolik delil' ne olabilir...
    • 21 Ocak 2014 Akdeniz’de Çin-Rus tatbikatı ‘devlet TIR’larını rahatlatır mı?
    • 13 Ocak 2014 Rusya, İran yüzünden Londra'ya elinin tersiyle...
    • 7 Ocak 2014 Enerjiniz olmadan enerjiyi mi kontrol edeceksiniz?
    • 31 Aralık 2013 2014: Bize ne olacaksa, tüm bölgeye o olacak!
    • 24 Aralık 2013 Türkiye'nin canını o yüzden yakıyorlar

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    18,784 µs