En Sıcak Konular

Mahmut Övür


Mahmut Övür
0 0 0000

Baykal kasetinin faili neden bulunmadı?



Siyaseti, kasetlerle dizayn etme girişimleri artık sosyal ve siyasal bir krize dönüştü. İşin çığırından çıktığı bir süreçteyiz.
Bu komploların siyaseten kimlere yaradığı, hangi karanlık akıllar tarafından üretildiği az çok biliniyor.
Sadece Ergenekon dava dosyasındaki 51 nolu cd'de yer alan iddialara bakınca yüksek yargıdan yüksek komutanlara kadar kimlerin izlendiği, kimlerin fotoğraflandığı çok açık seçik görülür.
Şimdi herkesin merak ettiği soru şu; siyaseti dizayn etmek için komplo kasetleri üretip piyasaya sürenler bulunabilir mi?
Sonuca yorumlarla değil, somut soruşturmalarla ulaşılması gerekiyor.
Biliyorsunuz Türkiye'de siyasete yönelik bu tür komplonun ilk adımı 7 Mayıs 2010 gece yarısı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik görüntülerin yayınlanmasıyla atıldı. O operasyonla bugün MHP'lilere yönelik operasyon arasında çok sayıda ortak payda da var. En çarpıcısı da "Varan 2" vari tehditlerin olması... Ve aradan bir yılı aşkın bir süre geçti. Peki, ne oldu?
Siyaseten de çok tartışılıyor ama kimse soruşturmanın nereye geldiği konusunda bir bilgi sahibi değil. Başbakan Erdoğan'ın verdiği cevap ise sınırlı: "Yargı soruşturmayı sürdürüyor."
Bir yılda nereye geldik diye dün biraz araştırdım. Soruşturma haberi 8 Mayıs 2010 tarihli gazetelerde yer alıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu üzerine soruşturma açıyor ve soruşturma görevini de savcı Bülent Yücetürk'e veriyor. Bir yıldır bir polis ekibiyle bu soruşturma sürdürülüyor. İki kez Amerika'ya Metacafe'yle ilgili yazı yazıldığını biliyorum. İlkine cevap verilmedi, ikincisine ise cevap bekleniyor.
Kısaca şu anda somut bir adım atılmış değil. Ama soruşturma ekibine göre en önemli eksik, Baykal'ın yeterince bilgi vermemesi... Şu sorunun cevabı yok:
"Görüntünün çekildiği evi savcı veya polis biliyor mu?"
Savcı da polis de bu sorunun cevabını bilmiyor. Ayrıca bu davayla bizzat ilgili bir kaynaktan aldığım bilgiye göre, komplonun mağdurları ne yazık ki polise de savcıya da yardımcı olmamışlar. Eve kimin girip çıktığı bile soruşturulamamış. Anladığım kadarıyla bu tür soruşturmaların sonuçsuz kalmasında iki neden öne çıkıyor.
Bir: Yargı zihniyeti, iki: Bilinçli bir engelleme ihtimali.
Bilinçli engelleme var mı yok mu bunu bilmek zor tabii... Ama yargı zihniyetinin yeni teknolojilerle uyumlu olmadığı çok açık. Kuşkusuz yeni teknolojilerin devreye girdiği bir süreçte bu tür görüntülerin izini sürmek hiçde kolay değil. Uluslararası yazışmaların gerektiği bir durum söz konusu. Ama asıl sorun hala eski yargı zihniyetinin hüküm sürmesi...
Yargı sistemi hâlâ bu tür sarsıcı siyasi olaylara "eski soruşturma kültürü"yle bakıyor. Refleksi de bu yüzden çok yavaş. Oysa sorun siyasetin dizayn edilmesiyle ilgili ve insanların özel hayatları tehdit ediliyor.
Yani ortada "sosyal bir kriz" var ve ne yazık ki yargı sistemi bu olaya "kriz yönetimi" mantığıyla yaklaşmıyor. Bu yüzden de özel ekipler değil, rutin içinde "mesai saati" mantığıyla soruşturma yapılıyor.
Tıpkı deprem veya doğal afetlerde olduğu gibi bu tür olaylarda da bir "kriz yönetimi" oluşturulmalı ve hızlı sonuca gidilmeli... Çünkü siyaseti dizayn etmek isteyen komplocular, böyle giderse daha pervasız olacaklar.
Bu açıdan Baykal kasetinin soruşturması çok önemli... Eğer Baykal faillerin bulunmasını istiyorsa soruşturmaya neden yardım etmiyor, neden konuşmuyor?
Tabii bu arada şunu da merak ediyorum; komplocular ardı ardına kasetleri yayınlarken, bu ülkenin MİT'i, askeri ve polis istihbaratı ne yapıyor?
Kim bilir belki de seçim öncesi, özellikle Baykal kasetiyle ilgili bilgilerin ortaya çıkması siyasette daha "derin depreme" yol açar diye istenmiyor.

'Ben bir sosyal demokratım'
Bir süre önce kaleme aldığım "İşte CHP'de Demirel'in adayları" yazısında merkez sağdan gelip CHP listelerinde yer alan çok sayıda isimden söz etmiştim. O isimlerden biri de CHP'nin Ankara Milletvekili adayı Aylin Nazlıaka'ydı.
Nazlıaka yazıdan hemen sonra aradı ve şunları söyledi:
"Merkez sağla hiç ilgim olmadı. Ben sosyal demokrat bir geçmişe sahibim hâlâ da öyleyim."
Sadece bilgi vermek amacıyla gerçeği aktarmak istediğini söyleyince, bir düzeltme beklentisi olmadığını düşündüm ve işin doğrusu ihmal ettim. Sonra da başka yerlerde sitem ettiğini öğrenince üzüldüm.
Şimdi düzeltir özür diliyorum.

sabah



Bu yazı 1,350 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 AK Parti kongresi ve Barzani
    • 28 Eylül 2012 AK Partili Babuşçu iddialı: Yüzde 55
    • 23 Eylül 2012 CHP'nin 'Balyoz' ikilemi
    • 20 Eylül 2012 Otobüste 200 er
    • 18 Eylül 2012 CHP günahlarından arınıyor
    • 11 Eylül 2012 CHP hâlâ derdini anlatamıyorsa
    • 1 Eylül 2012 Ya silah ya siyaset
    • 30 Ağustos 2012 CHP neden Kürt raporu yazamıyor?
    • 19 Ağustos 2012 Barışı kirletmemek lazım
    • 14 Ağustos 2012 Aygün'ün kaçırılmasında garip sorular
    • 10 Ağustos 2012 Diyarbakır'dan Şemdinli'ye bakmak
    • 24 Temmuz 2012 Üç CHP'li anlaşamıyorsa...
    • 19 Temmuz 2012 CHP'de 'maymuncuk liste' savaşı
    • 18 Temmuz 2012 CHP, zamanın ruhunu yakalar mı?
    • 17 Temmuz 2012 CHP kurultayı gölgede mi kaldı?
    • 8 Temmuz 2012 Siyasetin yeni aktörleri
    • 6 Temmuz 2012 CHP'de kurultay pazarlamacıları
    • 3 Temmuz 2012 Zana'nın demokratik yolu
    • 24 Haziran 2012 Uçak düşürme bir tuzak mı?
    • 19 Haziran 2012 Gülen'in kararı neyin sinyali?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,943 µs