En Sıcak Konular

Rüşdü Paşa



Rüşdü Paşa
0 0 0000

geçmiş sonradan gelir



“eğer konuşmak ve susmak, aynı ölçüde insanın gücü dahilinde olsaydı, insani şeyler, çok daha bol meyvalı ve mutlu olurdu”.
spinoza

perşembe hava nasıl olacak, sorusunu sordu kadın karşısındaki kadına. soru korkunç  ve kadın iyimser.  perşembe’nin ne ve nasıl bir anlamı olabilr ki? ya da bugünkü salının. perşembe’nin bir anlamı var varsayımı altında, olabilir belki de vardır, perşembe günkü havanın ne gibi bir önemi olabilir. kadın’ın gözleri büyük ve gözleri büyük gibi bakıyor karşısındakine. ben karşısındakinin arkasındayım. kendimi sana teslim ediyorum, dedi, büyük gözlü kadın. bu cümle çok daha korkunç. teslimiyet, nesneleşmek teklifi karşısında istenen şey ne olabilir, karşısında oturan, anası.  görüş alanımda ayakları var, yarısı ayakkabının dışında,  saltistanbul’da sergilenebilir bir nesne.
insanlar dûnyanın battığını göremiyorlar, görüyorlar gördüklerine inanmıyorlar, inanıyorlar batmamış gibi yapıyorlar. gerçek dışı bir durum ve the duruma bir türlü uyum sağlayamıyorum. perşembe’nin havalarını merak edebilen bir kadın var gezegende ve hâlâ sesini duyuyorum, anası ile konuşuyor, aç diyor, iki günlük açlıktan bahsediyor, gerçek hayattan söz ediyor sandım, yarışmadan söz ediyormuş, kadınlar atlara benziyor, onların gördükleri ile benim gördüklerim aynı gibi geliyor, gemi bıraktığımda yanıldığımı anlıyorum, film kopuyor, gerçeklik çölüne hoş geldiniz.
kadın, hürriyet ile oyalanıyor. hürriyet, oyalayıcı ve kadınsı. kadın belirsizlik yayarak oyalıyor, zaman kaybettirme makinası ve coca cola. birgün ortaya çıkıyor kadın, ikinci ve son kez. tıpkı tarihsel olayın yeniden ortaya çıkışı gibi.
altın fiyatlarını konuşuyor, fiyatın zaman boyutunu yok sayarak ve fiyat ile değer kavramlarını birbirlerine karıştırarak. anası ile bir türlü anlaşamıyor, kelime bilmeyenler ihtilafı. kelime bilmeyenlerin savaşından ve barışından söz etmek imkânsızdır, kelime bilmeyen amerika’yı bilemez, amerika bilmeyen, modern olanın dışındadır, durumu barbarlık iyidir ya da kötüdür, olarak not etmiyoruz.
önümdeki kadınlar, barbar değil. barbar, kelimeyi ahlakî şiddet ile ikâme edendir, kadınlar, şiddet içerikli olmalılar, görüntülerini kontrol ediyorlar.
kadınların eylemsizliği üzerinde düşünmeli. kadınların almaları ve vermeleri eylemsizlik prensibinin bir  ihlâli olmuyor, kadın, bir takım işlerin çözülüp dağılmasında ve başka bir takım işlerin birleşmesinde yalnızca kullanılıyor, sosyal ve bireysel tarihin aktif bir öznesi olmayan kadın, olmak istemesini bilmeyen kadın, kullanıldığında mutlu olduğuna inanıyor, 
kadının tarihi yoktur, olamaz ve olmaması kötü, onları suçlamıyoruz, onları suçlamak imkânımız yok ve doğal olarak hukukun dışında yaşayan kadın varlığı insanlık tarihinin bir tragedya oluşturucusu olarak karşımıza çıkıyor, geçmişten koşarak geliyor, karşımızda, perşembe günkü havaları merak edebiliyor, bu merakanı karşısındakine soruyor, maruz kalıyoruz.



Bu yazı 1,918 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Temmuz 2012 korku zamanın kaybedilmesidir
    • 4 Nisan 2012 Nietzche bir gelecek tarihçisidir
    • 7 Mart 2012 Mesele Bir Şapka Meselesidir
    • 6 Şubat 2012 Yerliler 1986 Nereye
    • 26 Ocak 2012 Bakış açın yoksa, sen yoksun
    • 9 Ocak 2012 kıyamam sana
    • 22 Kasım 2011 İtalyan Düşü
    • 16 Kasım 2011 evine dön
    • 3 Kasım 2011 İktisatçı
    • 1 Kasım 2011 Arzu
    • 27 Ekim 2011 Ayakta kalmak
    • 11 Ekim 2011 Yöntem
    • 29 Eylül 2011 yalan
    • 16 Temmuz 2011 Kendin olmak bir saldırıdır
    • 22 Haziran 2011 kaçış
    • 26 Mayıs 2011 obama’ya açık mektub
    • 23 Mayıs 2011 kafka’nın dûnyasındayım (*)
    • 18 Mayıs 2011 geçmiş sonradan gelir
    • 14 Mayıs 2011 hakikatin rengi yeşildir
    • 11 Mayıs 2011 halk günü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,556 µs