En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Ekinezya bir işe yaramıyor



Tüm dünyada en çok görülen hastalık, bizde halk arasında üşütme, soğuk algınlığı veya nezle gibi isimlerle bilinen üst solunum yollarının virüslerle oluşan akut enfeksiyonudur. Buna doktorlar kısaca ÜSYE (üst solunum yolları enfeksiyonu) derler.

Bu hastalığın virüslerine karşı etkili bir ilaç olmadığı gibi belirtileri gidermek için kullanılan ilaçlar da en iyimser yaklaşımla orta derecede faydalıdır. Halk arasında soğuk algınlığı için söylenen “ilaç içersen 7 günde, içmezsen bir haftada düzelir” sözü doğrudur.

Ekinezya balonu
Soğuk algınlığı tedavisinde Amerika’ lıların çok sevdiği ilaçların biri de ekinezyadır. Kirpi otu veya koni çiçeği gibi isimlerle bilinen bu ilaç son senelerde ülkemizde de popüler olmuştur.
Ekinezya Kuzey Amerika’ ya özgü bir bitkidir ve buralarda yaşayanlar tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Ekinezyanın, bağışıklığı kuvvetlendirdiği, nezle ve gribi önlediği, yaraları iyileştirdiği, hatta romatizmaya, alerjiye iyi geldiğine dair yüzlerce araştırma vardır. Ancak bunların hemen hemen tamamı üreticilerin sponsorluğunda gerçekleştirilen, üstelik de bilimsel bakımdan kaliteleri orta derecede veya çok az olan sonuçlarına güvenilmeyecek araştırmalardır.
Ekinezyanın pek çok türü vardır; bitkinin hangi türünün, bitkinin hangi kısmının, nasıl kullanılacağı konusunda da bir fikir birliği yoktur. Piyasada satılanların çoğu Echinacea purpurea ve E. Angustifolia’ dan üretilmiştir.

Wiskonsin Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen ve Annals of İnternal Medicine isimli muteber tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma ekinezyanın bir işe yaramadığını bir kez daha ispatlamış oldu.

719 kişi üzerinde yapılan araştırmada, ekinezya kullananlarda hastalık süresinin 7 ila 10 saat daha kısa olduğu ve belirtilerin şiddetinin de biraz daha az olduğu belirlendi. Araştırmayı yapan uzmanlar bu sonuçların istatistikî olarak anlamlı olmadığını ve üstelik de tesadüfen veya başka faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmış olabileceğini söylüyorlar.

Araştırmada hastaların burun sıvılarında bağışıklık sistemi ile ilgili hücreler de incelendi ama ekinezya alanlarla almayanlar arsında bir fark bulunmadı.

Yan etkileri de var
Bitkisel ilaç diyince herkes yan etkisi yok sanıyor ama işin aslı hiç de öyle değil. Ekinezya alerjik reaksiyonlara ve ağrı, bulantı, ishal gibi mide-bağırsak şikâyetlerine yol açabiliyor. Tüberküloz, AİDS ve çeşitli romatizmal hastalıklarda tehlikeli olabiliyor. Doğum kontrol, alerji ve kolesterol ilaçları ile etkileşimleri var. Gebelerde ve küçük çocuklarda kullanılması kesinlikle tavsiye edilmiyor.

Gelelim neticeye
Soğuk algınlığı ekonomik açıdan önemsenmesi gereken bir hastalık. Bizim ve başka ülkelerin istatistikleri hakkında bilgim yok ama soğuk algınlığının Amerika’ ya yıllık maliyeti 40 milyar dolardır ve buna göre de dünyanın en pahalı hastalığıdır. Ekinezya satışlarının da bir önceki seneye göre yüzde 7’ lik artışla 132 milyon dolara ulaştığı bildiriliyor.

Soğuk algınlığının zirve yaptığı şu günlerde ekinezyaya methiyeler düzülmesi bir pazarlama stratejisinden başka bir şey değil. Ekinezyanın soğuk algınlığına karşı koruyucu olduğunu gösteren kesin bilimsel bir kanıt olmadığı gibi, bu konuda yapılan ciddi araştırmaların hiçbirisi ekinezyanın bir tedavi aracı olarak kullanılmasını da tavsiye etmez.

Bu kadar ‘ballandırılan’ ekinezya için söylenebilecek en olumlu şey, tedavi edilmeden kendiliğinden geçen bir hastalık olan soğuk algınlığını önlemediği, sadece hastalık süresini ve belirtilerini bir miktar azaltmaya yardımcı olabileceğidir. Oysa tabii olarak yenmeyen bir maddenin tedavi amacıyla tavsiye edilebilmesi için etkinliğinin kesin olarak kanıtlanmış olması gerekir.

KAYNAK
http://www.annals.org/content/153/12/769.full.pdf+html

 



Bu yazı 3,133 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,395 µs