Rüşdü Paşa
0 0 0000
bakalım
aklın yolunun bir olduğu, bir varsayım, birçok yerde kesinlikle geçersiz ve zararlıdır, tek yol, doğal olarak faşizm imâ eder, yanlış hiyerarşi içerir ve değersizdir, silahların kelimelere göre önceliğidir, faşizm kapitalizmin cankurtaranıdır, krizin ardından devreye girer, paylaşım sorununun nihai halli için kullanılır, kullanıldı, 19.yüzyıl kapitlizmin altın çağıdır, yüzyılın sonunda krizler oluşmaya başlar, ardından cihan harbi, 1929 büyük buhranı ve işte faşizm. sosyal tarih, göz göre göre gerçekleşir, bir fark vardır ki görenler başlarına ne geldiğini o ân anlayamazlar, gerçek kahramanlar proust’un kahramanları gibidir, görüyorlar, ama göremiyorlar, olayın içindedirler, bilemiyorlar. welcome to the world of ideology.
türk, 19.asırda dûnyayı merak etmedi, dûnya o zaman yalnızca avrupa’dır, amerika birleşik devletleri, hazırlık aşamasındadır ve uzak asya, uzaktır, türk, fransızca konuşabiliyordu, yazabiliyordu, balzac’la ilgili değildir, ilgisizlik uzun 20.yüzyılda devam etti, ikinci cihan harbi sonrasında fransız mekteplerine giden türk, deleuze okumadan geldi, foucault’nun haklı olduğu varsayımı ile, 20.yüzyıl deleuze yüzyılıdır, fransa’da 20.yüzyılda okuyan türk, türkiye’ye deleuze getirmedi, birkaç kelime getirdiler, ortak mefhum olarak değil, bölmek için kullanıldı, iyi karşılaşmalar gerçekleşmedi.
tarihçi var, sağcı, milliyetçi, mukaddesatçı, mükemmel osmanlı tarihi biliyor, bilmediği bir şey var, o şey, kapitalizmdir, ve kapitalizm nedir bilmeden, avrupa’nın yükselişi ve osmanlı’nın çöküşü açıklanamaz, açıklanamadı.
teorisyen var, solcu, ilerleme düşüncesinden yana, devrimci, kapitalizm nedir, mükemmel bir şekilde bilir, avrupa tarihinin dinamiklerini, iktisadını, sosyal olaylarını avrupalı kadar iyi bilir, birşey bilmez, ahlak nedir bilmez, ahlak bilmediğinden osmanlı’ya uzaktır ve osmanlı’yı açıklamak gereği duymaz, osmanlı açıklanmadan bugün anlaşılamaz, türk teorisyen, elleri, zihni bağlı, bağlanmış, kıvranan bir tiptir, önyargılı, kafasız ve ruhsuz.
batı’ya giden türk ikiye ayrıldı. bir: bavul gibi gitti, bavul gibi geldi. iki: batı’ya dahil oldu. ilki sağcı, ikincisi solcudur.
toplumu akıllı yapan, iyi karşılaşmalar ve ortak mefhumların kavranmasıdır, varlığıdır, geçerliliğidir, toplumun akılsız olmak ihtimali var mı, şüphesiz yok, akıllı olmayan toplum toplum değildir, ne olduğu belirsizdir, başka birşeydir, o şey, anlaşılmaz, açıklanamaz ve sevilemez.
‘bakalım’, türk’ün çöküş karşısında kullandığı kaçış kavramıdır, son iki yüzyılda türkçe’de en çok kullanılan kelime, bakalım, olmalıdır, çok dendi, devlet adamları dedi, babalar dedi, anneler dedi, genç adam umutsuzca dedi, genç kadın kaçarken dedi, çocuklar ve yabancı devlet adamları, bakalım kelimesini duyduklarında, anlamadılar, reform, yenilik, planlama, söz vermek, gerçekleşmeler, tarih, sevgi birikimi, sözleşmeler, bakalım kelimesi ile irtibatlı olarak, olumsuzlandı, çekildiğiniz bir hayat karşısında, seyirci olmanın, kendini etkisizleştirmenin, dışarıdaki gelişmelerin, kendi tesadüfilikleri içinde ve hayırlı bir şekilde gerçekleşeceğine ilişkin bir beklenti sözü, hareketsiz arabada bir over drive düğmesi, olarak kaldı.
ne olacak, ne beklenmeli, sağcı ve solcu, bakalım kelimesinde buluşur, bakarlar, onlardan bakan olanlar olur, hep bakan olmak isterler, bakıyorlar, baksınlar, baka baka ertelenen ve kaybedilen, hayat oldu, oluyor, olacak.
Bu yazı 3,174 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
4 Temmuz 2012
korku zamanın kaybedilmesidir
-
4 Nisan 2012
Nietzche bir gelecek tarihçisidir
-
7 Mart 2012
Mesele Bir Şapka Meselesidir
-
6 Şubat 2012
Yerliler 1986 Nereye
-
26 Ocak 2012
Bakış açın yoksa, sen yoksun
-
9 Ocak 2012
kıyamam sana
-
22 Kasım 2011
İtalyan Düşü
-
16 Kasım 2011
evine dön
-
3 Kasım 2011
İktisatçı
-
1 Kasım 2011
Arzu
-
27 Ekim 2011
Ayakta kalmak
-
11 Ekim 2011
Yöntem
-
29 Eylül 2011
yalan
-
16 Temmuz 2011
Kendin olmak bir saldırıdır
-
22 Haziran 2011
kaçış
-
26 Mayıs 2011
obama’ya açık mektub
-
23 Mayıs 2011
kafka’nın dûnyasındayım (*)
-
18 Mayıs 2011
geçmiş sonradan gelir
-
14 Mayıs 2011
hakikatin rengi yeşildir
-
11 Mayıs 2011
halk günü
Yorumlar
+ Yorum Ekle