Seçim sürecine girildi ve partiler vaatlerini açıkladı. Şimdi söz seçim meydanlarının... Nasıl bir tablo çıkacağı merak ediliyor.
12 Haziran, iki ay kala Meclis tablosu pek değişmeyecek gibi görünüyor. Ana aksta iki parti öne çıkıyor, AK Parti ve CHP... AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'da Kürt sorununa duyarlı isimleri yeniden aday göstermemesi ve liste çeşitliliği BDP'nin şansını artırıyor.
MHP de şu aşamada yüzde 9-14 bandında gidip geliyor.
Peki, bu seçimlerde küçük partilerin durumu ne olacak?
Son iki genel seçime bakınca çok sayıda partinin yüzde 2 ile 9 arasında tek başına oy aldığını görüyoruz.
3 Kasım 2002 küçük partiler açısından çok daha çarpıcı:
DYP yüzde 9,54, MHP: 8,35, GP: 7,25, DEHAP: 6,14, ANAP: 5,11, SP:2,49
DSP: 1,22, YTP: 1,15, BBP: 1,02
Meclis dışı kalan bu partilerin toplam oy oranları 42.3. İnanılmaz bir rakam... 22 Temmuz 2007 seçimlerinde durum biraz değişiyor.
DP: 5,42, GP: 3,04, SP; 2,34... Toplam 10,8... Bir öncekine göre çok değil ama bir partiyi Meclis'e taşımak için yeterli.
Önümüzdeki 12 Haziran seçimlerine 20'ye yakın parti giriyor ama geçmişin devamı olabilecek ve etkili olmaları beklenen "küçük parti" sayısı çok değil. Başta Has Parti olmak üzere, Demokrat Parti, Saadet Partisi, BBP ve Hak ve Özgürlükler Partisi'ni bu kategoride sayabiliriz. Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener bağımsız aday olduğu için partisi genel seçimlere girmiyor.
Peki, nasıl bir sonuç alacaklar?
Türkiye yeni bir döneme giriyor. İlk kez sivil bir anayasa hazırlanacak. Başta Kürt meselesi olmak üzere temel meselelerin tümü çözüm sürecine girecek. İşte bu siyasal süreç, siyaseti iki partili bir yapıya doğru götürüyor. AK Parti üçüncü kez, "değişim ve sisteme muhalefet" üzerinden kapsama alanını genişletti.
CHP ise yenileşme ve eski kadroları tasfiye ettiği gibi AK Parti'ye muhalif tüm kesimleri kucaklama stratejisi izliyor.
Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır bu durumu şöyle değerlendiriyor:
"AK Parti konsolide etti küçük partileri. Anadolu'da küçük partilere gidecek oylar AK Parti ve CHP arasında paylaşılacak. Batı'da ise daha çoğu CHP'ye gidecek. Bütün küçük partilerin alacağı oy oranı ilk kez yüzde 10'un altında olacak."
Aslında bu sürece biraz da DP ve Saadet Partisi'ndeki siyasal müdahaleler yol açtı. Özellikle de eski merkez sağ aşağı çekilerek CHP'ye yönelmenin önü açıldı. CHP'nin de eski merkez sağcıları aday göstermesinin arkasında yatan gerçek bu...
Geçmiş seçimlerde tek başına yüzde 1'le yüzde 9 arasında oy alan çok sayıda küçük parti varken, önümüzdeki seçimlerde büyük olasılıkla en etkilisi bile tek başına yüzde 2'yi geçemeyecek gibi görünüyor.
Kısaca 12 Haziran 2011 seçimleriyle "küçük partiler" tarih olacak. Böylece önümüzdeki süreçte, büyük partilerin içinde farklı kesimlerin temsil edildiği bir anlamda parti içi koalisyonların oluşacağı "yeni bir siyasal sistem"e gidişin de temeli atılmış olacak. Belki de "başkanlık sistemi"ni zorunlu olarak gündemimize alıp tartışacağız...
Latife Hanım ve siyaset
Son yıllarda özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarıyla ilgili tarih kitapları bir hayli ilgi çekiyor. İpek Çalışlar'ın Latife Hanım kitabından sonra yeni bir kitap daha çıktı; "Teyzem Latife"
Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Sadık Öke, teyzesi Latife'yi anlatarak birçok tarihi yanlışı düzelttiği gibi bilinmeyen başka yönlerini de dile getiriyor. Genç gazeteci Fatih Bayhan'ın söyleşi tekniğini kullanarak ortaya çıkardığı kitap, akıcı olduğu kadar merak da uyandırıyor. Örneğin Latife Hanım'ın siyasete ilgisi, Kars'tan milletvekilliği istemesi hatta o zor koşullarda Serbest Fırka'ya övgüler dizmesi çok dikkat çekici...
Şu sözleri ise siyasete ilginin hiç değişmediğini gösteriyor:
"Bir kere Ankara'yı ve siyaset kulislerinin tozunu aldıktan sonra, bu iptiladan vazgeçmek zordur."
sabah
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle