Seçim yaklaştıkça siyaset kulisleri de hareketlenmeye başladı. Dün bürokratların, belediye başkanlarının milletvekili olması için son gündü.
İstifalar peş peşe geldi ve önemli isimler görevlerinden ayrıldı. Önümüzdeki 12 Haziran 2011 seçimi, tam anlamıyla tarihi bir seçim olacak...
Küresel çağın yeni Türkiye'si bu seçimlerle şekillenecek.
Bu yolu son dört yılda devreye sokulan "Demokratik Açılım" süreci açtı.
Bir anlamda Türkiye, son 4 yılda Cumhuriyet'in başından beri var olan sorunlarla yüzleşmeye çalıştı.
Zor da olsa en önemli sorunu Kürt meselesiyle, Türban ekseninde dindarlarıyla, cemevleri ekseninde Alevileriyle, hatta kimlik meselesi ekseninde Çerkezi, Romanı, Süryanisiyle yüzleşti.
Dışarıda ise sıfır sorun politikası sayesinde çevre ülkeleriyle yüzleşti.
İşte 12 Haziran seçimleriyle bu yüzleşmenin gereği yapılacak ve çözüm aşamasına geçilecek.
İlk adım yeni bir anayasa... Sivil, demokratik ve mağdurların da sahip çıkabileceği yeni bir anayasa... Bu aynı zamanda yargı sisteminin de idari yapının da değişeceği anlamına geliyor.
Kısaca Türkiye, yeni bir toplumsal sözleşmenin eşiğinde... Sadece siyasal sorunlar açısından değil, ülkenin temel altyapısal sorunları açısından da değişim zorunlu.
Yani sanayileşme yaklaşımından teknolojiye, demiryollarından konut sektörüne, her alanda yeniden yapılanan bir Türkiye söz konusu...
Bu nedenle 12 Haziran seçimleriyle kimlerin parlamentoya taşınacağı çok önemli... Çünkü 21'inci yüzyıl Türkiye'sinin temellerini bu kadrolar atacak...
İşte bunlardan birinden söz etmek istiyorum... TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar... Bayraktar'ın uzun biyografisinde çok sayıda başarı var ama Türkiye onu "TOKİ Başkanı" olarak tanıdı.
AK Parti'nin iktidara geldiği 2003'te TOKİ başkanı olan Bayraktar, 8 yıl içinde inanılmaz bir başarıya imza attı. Gecekondularla kuşatılan büyük kentlerden, Anadolu'nun en ücra köşesine, 81 ilden, binlerce ilçeye "TOKİ" imzası ekonominin dinamosu oldu.
Dünyayı sarsan 2009'daki finans ve konut krizi bir anlamda TOKİ sayesinde Türkiye'den "teğet" geçti...
Çarpık kentleri, modern konutlarla, düzensiz mahalleleri yaşanabilir çevreyle buluşturdu.
Çok da eleştirildi ama son 30 yılda yapılanları 8 yıla sığdırarak "sessiz bir devrim"e imza attı.
Ve adını cumhuriyet tarihinin "devrimci, dönüşümcü" bürokratları arasına yazdırdı. Şimdi Türkiye toplumunun karşısına bir siyasetçi olarak çıkmaya hazırlanıyor. Erdoğan Bayraktar, bu özelliğiyle önümüzdeki günlerde en çok konuşulan siyasi aktörlerden biri olacak...
Ve seçimlerden sonra eğer AK Parti iktidarı olursa ki öyle görünüyor, büyük olasılıkla Türkiye yeni bir konut ve kentsel dönüşüm devrimiyle tanışabilir.
İlseven niye geldi, niye gitti?
CHP gerçekten ilginç bir parti oldu. Dünyayı, Türkiye'yi doğru okuyup değişmeyince "komplo"larla değiştirildi ve bu yüzden de başı beladan kurtulmuyor.
Hâlâ çevresinde entrikalar dönüyor ve tartışmadan kurtulamıyor.
Peki neden?
Bir tek nedeni var; siyaset üretemeyenler komplo üretiyor... Eğer CHP, içinde ve çevresinde zemin bulan bu komploculardan kurtulmak istiyorsa önceliği siyasete vermeli. Bu konuda elbette CHP içinde bir çaba var ama ne yazık ki bu çaba yetmiyor. CHP yönetimi siyaset üretmede çekingen davrandığı gibi, partiyi yönetmede de sıkıntı içinde.
Alın İstanbul örneğini... Yaklaşık 1.5 ay önce Doğan Grubu'nun CEO'su Nebil İlseven CHP İstanbul'a il başkanı olarak atandı.
Ama topu topu 53 gün dayanabildi. İlseven'in bu göreve gelişinin maliyeti ağırdı, gidişinin maliyeti daha da ağır oldu.
Peki, gerekçe ne?
Bir CHP'li şöyle diyor:
"İlseven siyasi nezaketin gereğini yapıp Ankara'ya bilgi vermedi, Ankara da siyasetin gereğini yaptı..."
Sadece bu gerekçeyle sorunlu CHP algısı yaratmak ne kadar doğru?
Dahası var, CHP İstanbul'da aylardır 12 ilçe başkanlığı boş. Seçime giden ana muhalefet partisi bu kadarını beceremiyor ve iç tartışmalardan kurtulamıyorsa, ülkeyi yöneteceğini nasıl anlatacak?
sabah
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle