CHP önümüzdeki günlerde bir atağa hazırlanıyor, bu atak yeni bir sosyal proje değil bir transfer: Kemal Derviş CHP'ye dönüyor.
Aslında ipuçları aylar önce verilmişti. Derviş, Milliyet'e verdiği bir röportajda ekonomiyi eleştirerek şöyle demişti:
"İstikrarlı büyüme ve istihdam için yeni adımlar şart. Türkiye'de tasarruf oranı düşük." Bu açıklama işin uzmanlarınca "Siyasete mi dönüyor?" biçiminde yorumlandı. CHP'nin son atakları Aile Sigortası ve yoksullukla mücadele projeleri de düşünülünce Derviş ismi daha bir öne çıkıyor. Çünkü Derviş dünyada yoksulluğu bitirme projeleriyle biliniyor.
Derviş'i yeniden CHP'ye davet ederek, "yoksullukla" mücadeleyi yürütmesi isteniyor. Ayrıca bugün devam eden ve ekonomiyi güçlü kılan politikaları hayata geçiren isim de o. Gelelim bu dönüşün kulis öyküsüne...
Geçtiğimiz günlerde Kılıçdaroğlu ve Baykal buluştu. Basına yansıyan konu Halk TV meselesiydi. Ama o işin dışarıya yansıyan kısmıydı. Oysa "turpun büyüğü heybedeydi."
Tecrübeli siyasetçi Baykal da bir gazetecinin "Açıklama yapmazsanız, görüşmeye ilişkin büyük yorumlar yapılabilir" sorusunaimalı cevap veriyordu: "Yorumun büyüğüne itirazım yok."
Bu işareti Baykal'a yakın eski bir yöneticiye sordum. Cevabı kısaydı: "Görüşme iki genel başkanın anlaşmasıyla bitti."
İşte bu anlaşmanın bir maddesi de Derviş'ti. Kulislerde söylenenlere göre Derviş'in CHP'ye katılacağı tarih de belli; 8 Mart.
Derviş'in gelişiyle dışarıya "sosyal demokratlar bir araya geliyor" mesajı verilirken, içeriye de "AK Parti'yi başarılı kılan ekonomi politikalarının asıl sahibi" ve "dünyadaki yoksulluğu azaltan adam bizde" denilecek.
Peki, etkili olur mu?
3 Kasım 2002 seçimleri öncesini hatırlıyorum da... O günlerde ekonomiyi düzelten, krizi denetim altına alan Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ne yapacağı merak ediliyordu. Önce DSP'den ayrılan İsmail Cem ve dönemin etkili ismi Hüsamettin Özkan'la birlikte Yeni Türkiye Partisi'ni kuracağı açıklandı. Ama bir türlü o partiye gitmedi. İşte o günlerde Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı olan Gürsel Tekin, iddialı biçimde şöyle diyordu:
"Kemal Derviş CHP'yi geçecek. Bunu bir yere yaz..."
Yazdım da... Gerçekten de bir süre sonra nasıl bir ilişki kurulduysa Derviş CHP'ye geçti ve Baykal'la birlikte seçim meydanlarını dolaşmaya başladı. O seçimde yüzde 19 oy alan CHP'ye ne kadar katkısı oldu bilinmez ama bilinmeyen AK Parti yüzde 34 oy alarak iktidar oldu.
Derviş'in yeniden CHP'ye dönüşü, diyalektiğin temeli sayılan Herakleitos'un şu sözünü hatırlatıyor: "Bir nehirde iki kez yıkanılmaz."
Ama siyasetin diyalektiği farklı. Bu yüzden bir değil, birden fazla partiye gidip, dönen çok sayıda siyasetçi var. Tabii ortada bir de makul gerekçe var; "Yeni CHP." Derviş de eskisini bırakıp yenisine dönüyor.
Cumhuriyet'in ilk Ermeni memuru
-LİZBON-
Başmüzakereci Devlet Bakanı Egemen Bağış, Portekiz'in başkenti Lizbon'a giderken uçakta birçok konuda açıklama yaptı. Bahsettiği gelişmelerden biri, öyküsü iki yıl önceye dayanan bir konuyla ilgili.
2009'da AB Genel Sekreterliği'ne AB uzmanı alınması için sınav açıldı ve 42 uzman belirlendi. Onlardan biri de Leo Halepli'ydi. Yani bu sınavla bir Ermeni Türkiye vatandaşı devlet memuru olacaktı.
Ancak sınava giren vatandaşlardan birinin başvurusu üzerine İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ve Türkiye'nin kendi azınlık yurttaşlarına açtığı ilk kapı tehlikeye girdi.
Yine de umutlar bitmemişti. Bakanlık kararı Danıştay'a götürdü. Danıştay'ın kararı iki yıldır merakla bekleniyordu. Bağış'ın verdiği bilgiye göre Danıştay, İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını bozmuş ve 42 AB uzmanına devlet memuru olma yolu açılmıştı.
AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır, son durumu şöyle anlatıyordu: "Yasal olarak bu yol açıldı.
Kararı sınavı kazanan 42 kişi verecek. Bu iki yıl içinde farklı işler yapan olabilir. Bu nedenle kimlerin dönüp dönmeyeceğini bilmiyoruz."
Böylece iki yıl sonra AB Genel Sekreterliği AB uzmanlarına kavuşacak. Cumhuriyetin 88'inci yılına doğru giderken ilk kez kendi vatandaşı bir Ermeni'yi "devlet memuru" yapıyor. Ne dersiniz biraz geç de olsa Türkiye normalleşmiyor mu?
sabah
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle