En Sıcak Konular

Ekrem Dumanlı


Ekrem Dumanlı
0 0 0000

Kürtler üzerinden karanlık bir senaryo



PKK'nın haber ajansı, örgütün "ateşkesi sona erdirme" kararı aldığını açıkladı. Ajansa göre PKK "çatışmasızlık süreci"ni sona erdiriyor.

Belli ki PKK, haziranda yapılacak seçimler öncesinde düğmeye basıyor. Terör eylemlerinin artmasını, çatışmaların rutin hale gelmesini, şehit cenazelerinin sık sık ekrana yansımasını istiyor. Neden?

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nın kararını açıklarken asıl maksatlarını da belli bir oranda deşifre ediyor: "Bölge şu anda barut fıçısıdır. Patlama noktasına gelmiş, kimse bunun farkında değil. Bu insanlar bir gün bir yerde kesintisiz isyana başlarsa kimse bunu durduramaz." Ne oldu ki bölge, "barut fıçısı" haline geldi? Bunun somut bir cevabı yok. Selahattin Bey, "8 yıllık iktidarı döneminde AKP kesinlikle hiçbir dönem barış konusunda samimi davranmamıştır. Sadece oyunu artırabilecek egemenliğini sürdürebilecek bir zemin yaratmıştır." diyor.

"AKP'nin samimiyetsizliği"? Oylarını artıracak zemin oluşturmak dediği demokratik açılım adı verilen süreçse, bundan BDP'nin mutlu olması gerekiyor; çünkü Kürtçe üzerindeki yasağın kalkması, demokratik hakların genişletilmesi gibi konularda önemli adımlar atıldı. Bu hükümet bir de sosyal devlet olmanın gereği halkın hayatını doğrudan etkileyen konularda çalışmalar yaptı. Kız çocuklarını okutanlara, fakir durumda olanlara vs. yardımlarda bulundu, bulunuyor. Mahrumiyet bölgelerine yollar yapıldı, sular taşındı, sağlık hizmetleri götürüldü. Bu mudur "samimiyet" eksikliği?

Asıl samimiyet testi nerede yaşandı biliyor musunuz? Bölgeye hizmet götürüldükçe, devlet-halk bütünleşmesi sağlandıkça PKK ve yandaşlarının yüreği ağzına geldi. Halbuki böyle talepler peşindeymiş gibi görünüyorlardı. Daha çetin sınav, faili meçhul cinayetlerle ilgili devletin yaptığı cesur soruşturmada ortaya çıktı. Ne PKK ne de onun siyasi uzantısı bu hayati sürece zerre miktar destek vermedi. Oysa faili meçhul cinayetleri dibine kadar sömürüp devlet düşmanlığını körükleyen onlardı. Devlet kanunsuz iş yapan devlet görevlilerinin üzerine gidince örgüt yandaşları bir anda suspus oldu. Samimiyet?!

Diğer bir Eşbaşkan Gültan Kışanak, birkaç gün önce kışkırtıcı bir açıklama yaptı. PKK'nın son kararına destek veren eşbaşkan hanımefendi, çatışmayı körükleyen laflar ediyor. "Bu karardan sonra dökülen her damla kanın, bu topraklarda yaşamını yitirecek her canın sorumlusu AK Parti hükümeti ve Başbakan Tayyip Erdoğan'dır." diyor. Bu hanımefendiye şu soruları sormak gerekiyor: Bir terör örgütünün savaş ilanını bu kadar meşrulaştırmak için hangi sebebe sığınıyorsun? Ne oldu ki durduk yerde yeniden savaş tamtamları çalmaya başladınız?

PKK'nın stratejisi üç aşağı beş yukarı belli oldu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü bahane edip gerginliği sokağa taşıyacaklar. Ardından 21 Mart'taki Nevruz'da, ekranlara savaş görüntüsü vererek Diyarbakır gibi, Hakkari gibi illeri Tahrir Meydanı'na benzetmeye çalışacaklar. "Kesintisiz isyan" dedikleri sürecin bir ucunda terör örgütü var; diğer ucundaysa bölgede kaos oluşturmak, Türkiye'nin uluslararası inisiyatif gücünü azaltmak...

Belli ki derin yapı, Kürtlerle Kürt olmayan Türkiye vatandaşlarını karşı karşıya getirmek istiyor. Gerginliği tırmandırarak Kürt seçmenini AK Parti'den uzaklaştırıp, oyları PKK gölgesinde siyaset yapanlara tevcih etmeyi planlıyorlar. Aşırı söylemler ve kışkırtıcı eylemlerle Kürt olmayan insanları ulusalcılık yapan partilere yönlendirmek için kirli bir tezgâh kuruluyor. Buna can atan gazeteciler ve siyasetçiler zaten var. Türkiye'nin istikrarı onların umurunda değil; varsa yoksa AK Parti'nin zayıf düşmesi, yüzde 50'nin altına çekilmesi...

Bütün bunlar olurken, Diyarbakır'da suikast için özel olarak hazırlanan 9 Kalaşnikof marka piyade tüfeği ele geçirildi. Silahlara gece görüş dürbünü ve optik nişan alma özelliği de yerleştirilmiş. Silahlar Kuzey Irak'tan getirilmiş. Tesadüf mü dersiniz? Bir yandan "bölge barut fıçısı" denecek, "dökülen kanın sorumlusu" tartışması çıkarılacak, "kesintisiz isyan" deyip ateşe körükle yaklaşılacak; bir yandan da Kuzey Irak'tan suikast silahları yağacak.

Uyanık olmak lazım. Devlet, siyaset, toplum. Şer şebekesi, Kürtler üzerinden yeni bir karanlık provokasyona başlıyor; yüzlerce yıllık dostluğu ve akrabalığı zedelememeli.

zaman



Bu yazı 1,427 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 24 Eylül 2012 Ne gereği vardı?
    • 11 Haziran 2012 Cuntalarla nasıl mücadele edilecek?
    • 30 Nisan 2012 Şiddet!
    • 16 Nisan 2012 '28 Şubat'çılardan panik atak hamleleri
    • 10 Nisan 2012 Çin'den bakınca Türkiye'nin gücü
    • 9 Nisan 2012 Darbede tanıdığım dört subay
    • 2 Nisan 2012 Suriye İran... İşte çetin imtihan!
    • 26 Mart 2012 Terlik
    • 13 Şubat 2012 Aman dikkat!
    • 6 Şubat 2012 Bu yüzden mi susuyorsunuz?
    • 23 Ocak 2012 Hem Hrantçı hem Ergenekoncu olunabilir mi?
    • 16 Ocak 2012 Kaç kafatası bir manşet eder?
    • 9 Ocak 2012 Hesap vermek
    • 26 Aralık 2011 Çanlar Avrupa için çalarken
    • 19 Aralık 2011 Militan
    • 12 Aralık 2011 Maazallah!
    • 5 Aralık 2011 Global Ergenekon
    • 28 Kasım 2011 Dersim'den alnımızın akıyla çıkmak
    • 23 Kasım 2011 İngiltere'yi yeniden keşfetmek
    • 21 Kasım 2011 Dersim'in şifreleri

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,200 µs