Nefes nefese arkadan koşanların günlük gelişmeleri takip ederek açık kapamalarına hiç bakmadan, Arap-Ortadoğu tipi yeni devrimlerin nasıl yapıldığını kayda geçirmeye başlayalım…
'V', yani 'V for Vendetta' tipi devrimler aslında bir değil iki model önceyi anlatıyor.. Tarih oldular ve artık kullanımdan kalkmıştır.*
Kimi modelleri elden geçirilerek yeniden piyasaya sürülmüş ama başarılı olamamıştır…
‘Renkli’, ‘Turuncu’, ‘Kadife’ sıfatları ile anılan, ülkemizde yaşayan ama esasen başka gezegene ait savunucuları tarafından alkışlanan, Soros veya başka manipulatörlerce beslendiği güçlüce söylenen, Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki devrim denemelerini anımsayınız…**
Bugün de benzer endişeler mevcuttur ve biraz ders alındığı anlaşılıyor..
Ama biraz!..
Ortadoğu-Arap ülkelerinde bugün yaşananların arkasında nasıl bir mühendislik olduğu hakkında ikirciklenmek normal.. Ancak, bunu aşıp (!), “nasıl”ına bakmak gerekiyor.
Süreç hâla devam ettiğinden, güncel haberler üzerinden sürdürülen yeni gelişme ve olaylar, meselâ, 'Libya’da durumun ne olacağı' türünden merak konuları, 'değişimler'in mimarisine sağlıklı bakmayı zorlaştırsa da…
En azından çok kısa, iki maddelik bir ‘giriş’ yapmak ihtiyacı var…
1. Facebook, Google, Twitter gibi sosyal medyanın-ki işte “Web 2.0” budur-yeni tür devrimlerin ‘belirleyicisi’ ve/veya kimi görüşlere göre katkı maddesi olduğu bilgisi.
Bunu önümüzdeki dönemde uzun uzun konuşalım, hakediyor…
Benim şimdiden düşeceğim not ise şu; eğer böyle bir katkı var ise, bölgedeki devrimlerin inşasında kullanılma gerekçesi, işte yukarıda bahsettiğim klasik devrim denemelerinin artık miadını doldurmasıdır.
Pazar günü Sabah Gazetesi’nde yayınlanan mini bir yazıda sosyal medyanın katkısı şöyle anlatılıyor…
“Mısır'da gördük ki, isyanın faturası da sosyal medyaya çıkarıldı; Twitter ve Facebook yasaklandı. Şimdi konuşulan ise kimin payının daha fazla olduğu. Google'ın Mısır doğumlu pazarlama yöneticisi Wael Ghonim'in, Facebook üzerinden yönettiği 'Hepimiz Khaled Said'iz'*** grubu 400 bin Mısırlı tarafından takip ediliyordu.”
Google olaylar sürerken Twitter’in 'sesli tweet' özelliğini işlevsel hale getirmiş…
Cümlenin üzerinde düşündüğünüz zaman, belli bir hedef için çalışmalar yapılmış gibi geliyor insana…
İkinci konuya yarın başlayalım… Çünkü orası biraz karışık.. ‘Modern devrim inşasının temelinde’ yine 'klasikçiler'in imzalarına da rastlayabiliriz. Her zaman olduğu gibi heyecanlı tarafı da o zaten.
‘Bambaşka adamlar’ın işleri onlar.
* ‘Gerçek halk hareketleri’nin yeniden mümkün olup olmadığı artık başka bir tartışma konusu. Kaldı ki ilk örneklerinin doğadan kaynaklandığı da bir diğer meseledir ya.
** Gerçekte o dönemin bilimsel bir dökümü yapılmalıdır ve dışarıdan organize edilip demokrasi sosu dökülen o rezilliklerin, hiç arkasına, önüne bakılmadan desteklendiği yine bilimsel olarak araştırılmalıdır.
*** Khaled Said, 6 Haziran'da Mısırlı polisler tarafından öldürülen bir genç.
http://twitter.com/NedretErsanel
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle