En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

CHP, Türkiye'ye lâzım mı?



Türkiye'nin en yetkin CHP uzmanı Tarhan Erdem'e sorarsak, seçimden sonra yeni bir partinin zuhuru gerekecek. CHP'nin serseri mayın gibi sağa sola çarpmasına ve hiç umulmayan yerde patlamasına bakarak bu hükme hak vermek gerekiyor. Ancak bu hüküm CHP'nin gereksiz bir parti olduğu anlamına gelmiyor. CHP bu ülkeye lâzım. Hiç olmazsa yerine yenisi ikame edilene kadar.


Demokratik rekabetin kurallara uygun devam edebilmesi için CHP'nin minderde kalması lâzım. AK Parti'nin demokratik bir iktidar olma vasfını sürdürebilmesi için, CHP'yi demokrasi minderinde tutması şart. CHP'nin güreşi kazanma ihtimali yok. Ama minderin er meydanı vasfını sürdürebilmesi için AK Parti'nin karşısında bir rakibe ihtiyaç var. CHP'nin Meclis'i kilitlemesi, seçmenlerini sokağa davet etmesi minderin dışına kaçması demek.

Çare CHP'nin demokratikleşmesi. CHP'nin demokratik bir aktör olmayı beceremediği sürece, seçimle iktidara yürümesi çok zor. Darbe çağrısı yapan politikacıların yer aldığı bir partiye devleti yönetme sorumluluğunu kim verir? Bu yüzden Süheyl Batum'un 7-8 kelime ile partisine verdiği zararı, AK Parti ve MHP aylarca uğraşsa veremezdi. Önümüz seçim; şu soruya ne buyrulur: Süheyl Batum bugün, partisinden istifa etse CHP'nin oyları yükselmez mi?

Süheyl Batum'un başlattığı tartışma, aslında orduya yönelik bir aşağılama veya askeri merkeze alan bir tartışma değil. Tartıştığımız konu demokrasimiz. Batum, askere hakaret etti mi, yoksa etmedi mi? Bu sorunun cevabından daha önemlisi, iktidara aday bir partinin genel başkan yardımcısının, 'benim değil, askerin yönetmesi lazım' sonucu çıkartılacak bir söz söylemesi. Kim yönetmeli? Bir askerî dikta mı? Yoksa, CHP'nin de içinde yer aldığı ve gücünü sadece sandıktan alan siyasî partiler mi? Kısaca demokrasi mi, yoksa dikta mı?

Orduyu eleştirmekle, darbecilere karşı olmak arasında; cephede Yunan'a karşı savaşan askerin safında yer almakla, dağda üstündeki üniforma ile eşkıyalık yapan asker kaçakları arasındaki uçurum kadar büyük bir fark var. Darbeye ve darbecilere karşı çıkmayı orduyu eleştirmek olarak takdim eden ikiyüzlülük, askerin itibarını pazara sürüyor ve zedeliyor. Batum'un başlattığı tartışma bu farkı vurgulamak için bir turnusol kâğıdı oldu. Askere alenen hakaret eden Batum, darbeciler tarafından sahiplenildi. Böylece, Ergenekon soruşturmasına karşı her cephede savaş verenlerin orduyu değil, darbecileri savunduğu bir kez daha ortaya çıktı. Cephenin en önünde emekli sıfatı ile koşturan generallerin olması da, durumu daha anlaşılır kılıyor.

Tabii bir de medyadaki uzantıları. Kullandıkları yöntem aynı: Karartma. Dün Vatan'da Mustafa Mutlu, 'Başbakan; Meclis kürsüsüne çıkıp, Türköne için suç duyurusunda bulundu mu?' diye soruyor. Gerekçe, benim 'orduyu tasfiye edelim' diye bir fikir ortaya atmam. Ben böyle bir fikir öne sürmedim. Sadece siyaseti yönlendirme icaplarına göre oluşturulmuş Genelkurmay karargâh yapılanmasının lağvedilmesini önerdim. Yeniçeri ordusuna karşı Nizam-ı Cedit'i örnek göstererek, Türkiye'nin güvenliğini zaafa uğratan bu ordu yapılanmasının kökten değiştirilmesini söyledim. 'Orduyu tasfiye etmek', ordusuz bir devlet istemek demek.

Ne benim maksadım, ne de 'İyi ki bu komutanlarla savaşa gitmemişiz' diyen Bülent Arınç'ın amacı orduyu eleştirmek değildi. Darbecilere karşı demokrasiyi savunmaktı. Türkiye'nin bugün güvenliğini sağlayan en kritik kurumu, ordusundan önce demokrasisi. Türkiye uluslararası alanda itibarını, gücünü ve caydırıcılığını demokrasisi ile sağlıyor. Demokrasinin bu stratejik değerini kavrayamayan bir kurmay ufku ciddiye bile alınamaz. Siz, darbe tahrikiyle demokrasiye kastettiğiniz zaman Türkiye'nin güvenliğine, yani askerî önceliklerine de zarar vermiş oluyorsunuz. Demek ki askere demokrasiye gölge düşürme görevi vermek, Türkiye'nin askerî önceliklerine de aykırı.

'Türkiye modeli'nin aksayan ayağı muhalefet. Dolayısıyla CHP Türkiye'ye lâzım. Hem CHP'nin hem de Türkiye'nin kazancı ise demokrasiye bağlı. Anlamak bu kadar zor mu?

zaman

 



Bu yazı 1,161 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,317 µs