İsrail’in bir süredir Türkiye’yi 'diplomatik muhasara'ya alma arzusunu sezmeyen yok…
Batı’da Yunanistan1 ve Bulgaristan’la ilişkileri, Doğu'da kimi Türki ve Hazar ülkeleriyle ilişkileri bu bağlamda ama ayrı ayrı incelenmeli2…
'Bundeskanzler' Merkel'in Güney Kıbrıs ziyaretinde söylediklerini ve Türkiye'nin yanıtlarını da okumuş/ izlemiş olmalısınız...
Angela Merkel bundan sonra da İsrail'e gidecek!.. Bakalım orada da, 'Siz elinizden geleni yaptınız ama Türk tarafı karşılık vermedi' diyecek mi?3
Yine anımsamak lazım; pek kısa süre önce Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de Güney Kıbrıs'a gitmiş, ardından İsrail ziyaretine niyetlenmiş, 'diplomatik grev'e denk geldiğinden gerçekleşmemişti…
Fakat Medvedev-Peres görüşmesi bu ay sonunda başka bir platformda gerçekleşecek…
Böyle bakınca ortak eğilimleri görmek zor değil.. Örneğin Papandreu’da 11 Ocak’taki Merkel açıklamasından önce (7 Ocak), "Kıbrıs’ta işgal sürdükçe Türkiye AB üyesi olamaz" demişti. Hem de Erzurum'da.
Bu coğrafyadaki mekik ziyaretler kırmızı kalemle birleştirilse, Akdeniz'i görmek bir süre sonra imkansız hale gelebilir…
Güney Kıbrıs lideri Başkanı Dimitris Hristofyas da İsrail'e gidecek.. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de Güney Kıbrıs'a4…
Yani bu münbit deniz ve topraklarda bir şey örülüyor ama ne? Daha doğrusu kime?
Kimi yorumlara göre de, İsrail ile Güney Kıbrıs'ın özellikle enerji konusunda, yakınlaşmasını arzu etmeyen 'büyük' ülkeler de var...
İsrail denizlerinde bulunan hacimli 'gaz' kaynaklarının enerji işini topallatacağını düşünen bu ülkeler, Tel-Aviv’i" pazardan uzak tutmak" için bu birlikteliğe hoş bakmıyorlarmış!5
Derinlik sarhoşluğuna kapılmayacaksanız, Akdeniz maviliğine biraz daha dalabiliriz…
Üç gün gün olmadı bile: Rusya Başbakan’ı Putin, "Nabucco'nun başarı şansı yok" demişti6...
Aynı gün yayınlanan bir başka haberi aktarayım ben size…
ABD'nin İtalya Büyükelçisi David Thorne'un, La Stampa Gazetesi’ne verdiği röportajdan…
"Şimdiye kadar birbirine rakip gösterilen AB destekli Nabucco ve Gazprom'un Güney Akım projeleri birleşebilir."7 (Bir de Lübnan parantezi lazım: Saad Hariri'nin Başkan Obama ile görüşme yaparken altından koltuğunun kayması en azından ilginç sayılmalı. Kuşatma'ya eklenmeli.. Peki kimin tarafına?)
Nihayetinde Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e yönelik son açıklamasını da eklemekte fayda var…
"Bir defa Türkiye’ye 'küstah' ifadesini yakıştıracak olan kişi önce aynaya baksın, kendisi küstahlığın daniskasını yapan birisidir. İsrail’in başına beladır, İsraillilerin başına beladır. İsrailliler ondan kurtulmalıdır."
Bu ağır sözlerin muhatabı İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman…
Yani?..
Yani, Netanyahu değil.
[1] Temmuz 2010 tarihinde Yunanistan ve Bulgaristan Bakanlar Kurulu’nu birlikte gerçekleştirmişlerdi. Yakın zamanda İsrail ile Yunanistan’ın ortak Bakanlar Kurulu yapması bekleniyor.
[2] Yeni gelen haberlerden biri de, İsrail ve Yunanistan’ın afetlerle mücadele için ortak bir ‘bölgesel güç’ kurduğunu, Türkiye’yi de davet ettiklerini söylüyor. Keza; Mısır, Ürdün ve Filistin’de davetli imiş. ‘Yardım uçakları türünden iyileştirici çabalardan saymalı mıyız?
[3] Bayan Merkel’in İsrail ziyaretinde söyleyecekleri Türkiye’yi yaralayacak ölçüde olur mu bilmem. Fakat İsrail’i yükseltecek olduğu aşikar: Başbakan Erdoğan’ın Merkel’e yönelik sözlerine Berlin’in ‘tarih dersine ihtiyacımız yok’ çıkışını Yahudi topraklarında da duyar mıyız?
[4] Paris’in ‘Akdeniz Birliği’ girişiminin hayal kırıklığı yaratan akıbetini diriltme çabaları bu torbaya doldurulabilir mi?
[5] Hele İsrail-Güney Kıbrıs (enerji) hattının ucu Avrupa’ya varırsa o ülkeler seslerini daha da yükseltebilir.
[6] http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16722043.asp Moskova’nın bu pazardan kimleri uzak tutmak isteyeceği üzerine bir fikir verebilir. Bu açıklamanın İran’da yayınlanan İngililce bir gazete olan ‘Tehran Times’da yayınlanması da ayrı mesaj kulvarı olsa gerek.
[7] Anımsayalım: Nabucco, Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığını azaltmak için düşünülmüştü. Güney Akım ise Rus doğalgaz yollarında çeşitliliği artırıp, Ukrayna’yı pas geçiyor. Gazprom’a göre olasılıkları çoğaltma projesi.
http://twitter.com/NedretErsanel
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle