En Sıcak Konular

Semih İdiz


Semih İdiz
0 0 0000

''İsrail ve Suriye için Türkiye en iyi arabulucu''



Türkiye-İsrail ilişkilerinde son haftalarda görülen yumuşama emarelerine rağmen ilişkilerin gerçek anlamda normalleşmesi zaman alacağa benziyor. Buna rağmen bu çabalar önümüzdeki dönemde sürecektir.
Ancak, Ortadoğu’nun bu ilişkilerin normalleşmesini beklemeye zamanı olmadığını gösteren işaretler de artıyor. Kuveyt gazetesi “El Rai”de Cumartesi günü çıkan  haber bu açıdan dikkat çekiciydi.
Fakat bu habere geçmeden önce Washington’un beş yıl aradan sonra geçen hafta Suriye’ye büyükelçi atadığını hatırlatmakta yarar var. Bu da Obama yönetiminin Ortadoğu barışına dönük yeni bir hamleye hazırlandığını gösteriyor.
El Rai’ın haberi de zaten ABD ile Suriye arasındaki bu gelişme nedeniyle dünya basınında geniş yer buldu. Zira bu habere göre Washington ve Şam, İsrail ile Suriye arasında barış sağlanması için bir süredir gizli görüşmeler yürütüyormuş.
Gazeteye bilgi veren isimsiz kaynaklar,  Suriye’nin son dönemlerde Ortadoğu barışı konusunda “emsalsiz bir işbirliği” yaptığını belirterek, bunun Washington’u Suriye ile İsrail arasında bir anlaşma imzalanması için çabalarını arttırmaya sevk ettiğini söylemişler.
Habere göre, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Obama yönetimine mesaj göndererek,  “İsrail ile barış için yeniden diyaloga girmeye hazır olduklarını” duyurmuş. Buna karşın İsrail de,  Golan Tepelerini Suriye’ye iade etmeye ve Şam ile normal diplomatik ilişki kurmaya  hazır olduklarını belirtmiş.
Dahası,  aynı habere göre, Başkan Obama’nın Ortadoğu Danışmanı Denis Ross, Suriye’nin ABD ile terörizm konusunda işbirliğini arttırmaya ve bu nedenle İran, Hizbullah ve Hamas ile arasına mesafe koymaya hazır olduğunu da Washington’a iletmiş.
El Rai’de yer alan bilgilerin Denis Ross tarafından “Şam’ı sınamak için havaya bırakılan bir deneme balonu olduğunu” söyleyenler var tabii. Ancak Suriye ile İsrail arasındaki barış arayışlarının hayal mahsulü olmadığını Türkiye’nin bu amaçla yürüttüğü,  fakat İsrail ordusunun Gazze’ye Aralık 2008’de düzenlediği kanlı saldırı nedeniyle başarısız kalan, arabuluculuk çabalarından biliyoruz.

Eninde sonunda Türkiye!
Bu nedenle Kuveyt gazetesinin haberinin doğru çıkması olasılığı bizce göz ardı edilmemeli. Kaldı ki, yukarıda da belirttiğimiz gibi,  Washington’un Şam’a Büyükelçi ataması da önemli bir göstergedir.
Bu gelişme Suriye’nin Washington gözünde İran sınıfında bir ülke olmadığını ortaya koyuyor. Suriye’nin Washington’a sık sık göz kırptığı da,  Beşşar el Esad’ın 2010 içinde Batı basınına verdiği çeşitli demeçlerden biliniyor.
Öte yandan,  Türkiye’nin arabuluculuk çabalarının heba edildiği görüşü de İsrail’de artık akıllarda yer etmeye başladı. New York Üniversitesi profesörlerinden  Alon Ben-Meir’in muhafazakar “Jerusalem Post” gazetesinde Cuma günü çıkan uzun değerlendirmesi de bunu gösteriyor.
Ben-Meir,  Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapabilmesi açısından ortamın şu anda çok uygun olmadığını belirtiyor. Bu arada,  “güvenilir kaynaklara” dayanarak,  Türkiye’nin 2007-2008 arasında bu iki ülke arasında ortaya çıkardığı uzlaşma noktaları hakkında bilgiler veriyor. El Rai gazetesinin haberinde İsrail ve Suriye’nin uzlaşmaya yakın oldukları hususlar konusunda verilen bilgilerle bunların önemli ölçüde örtüştüğü görülüyor. Başka bir ifadeyle, Washington’un girişimleriyle bu iki ülke arasındaki barış görüşmeleri tekrar başlayacak olursa, Ankara’nın açtığı yoldan gidileceği anlaşılıyor.
ABD’nin bu girişimleri sonuç verir mi bilemiyoruz tabii. Bu arada Ben Meir’e göre Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapmak açısından en iyi konumda olan ülke, eninde sonunda yine Türkiye’dir.
Ancak, Ben Meir’e göre bunun olabilmesi için, İsrail’de “ulusal güvenlik adına hareket eden, fakat aslında İsrail’in uzun vadeli güvenlik çıkarlarını tehlikeye düşüren, bu arada önüne gelen fırsatların defalarca kaçmasına izin veren kör ve içe dönük bir hükümet yerine,  ışığı gören bir hükümetin olması gerekiyor.”

milliyet



Bu yazı 1,058 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 1 Ağustos 2011 Artık muhtıra değil, emeklilik dilekçesi veriliyor
    • 16 Mayıs 2011 Suriye karıştıkça Türkiye’den beklenenler artıyor
    • 3 Ocak 2011 ''İsrail ve Suriye için Türkiye en iyi arabulucu''
    • 13 Aralık 2010 AB’den gelen büyük desteğin nedeni
    • 13 Ekim 2010 ABD ile ilişkilerde tren kazası olasılığı
    • 4 Ekim 2010 İsrail’de yoğun Türkiye aleyhtarı Propaganda
    • 28 Ağustos 2010 Avrupalılar bile AB’ye artık inanmıyor
    • 3 Temmuz 2010 İsrail, Türk-ABD ilişkilerinin koşulu haline geliyor
    • 31 Mayıs 2010 Savunma stratejimizi etkileyecek gelişmeler yaşanıyor
    • 8 Mart 2010 ABD dış politikası amatörlerin elinde mi?
    • 2 Kasım 2009 Peki, CHP ne yapıyor?
    • 8 Haziran 2009 Obama’nın verdiği desteğin arka planı
    • 23 Şubat 2009 Batı’dan uzaklaştığımız inancı artıyor
    • 6 Ekim 2008 Aktütün saldırısıyla akla gelen sorular
    • 20 Ağustos 2008 Washington ile Montrö sıkıntısı
    • 18 Ağustos 2008 Türkiye ittifaksız kalırsa ne olur?
    • 11 Ağustos 2008 Türkiye’yi Batı’ya iten Rusya’dır
    • 2 Ağustos 2008 Batı kadar Doğu da rahatladı
    • 21 Ocak 2008 Erdoğan-Sarkozy-Merkel zirvesi bir tuzak mı?
    • 31 Aralık 2007 2008'de Türk- ABD ilişkileri

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,960 µs