En Sıcak Konular

Mehmet Altan


Mehmet Altan
0 0 0000

Balyoz hâkimi neden görevden alındı?



“Balyoz planı” iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek...

... ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 196 tutuksuz sanığın...

“Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçundan yargılanmalarına bugün başlanıyor. Balyoz Davası beni sadece bir vatandaş olarak ilgilendirmiyor... Çünkü ben darbenin “müstakbel maktuller” listesinde de yer alıyorum... İddianamede, Balyoz Harekâtı’nın gerçekleşmesi halinde, 7 Ocak 2003 günü J. Kur. Bnb. Hanifi Yıldırım’ın yaptığı plan gereğince, beş kişilik bir jandarma timi tarafından vurulup öldürüleceğim yazılı.

***

Balyoz iddiası, Taraf Gazetesi’nde yer aldığında ortalıktaki arsız sessizliği ve ardından konuyla ilgili yazılanları, o gazeteye yönelik hakaret ve suçlamaları herkes hatırlıyor.  Aynı anlayış, bu iddiaları daha da somutlaştıracak olan Gölcük Askeri Üssü’nde ortaya çıkarılan son kanıtlarla da pek ilgilenmiyor.  Darbe iddialarında “içerik” ile pek ilgilenmeyen azımsanmayacak bir grup var...

Bu nedenle “içerik ve usul” katiyen bir arada ve tarafsız bir şekilde yorumlanmıyor.

Balyoz Davası başlarken de tavan yapan konu, Balyoz Davası’na bakan 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’nın bu görevden alınarak başka yere tayini. Mahkeme Başkanı’nın tam mahkeme başlarken görevden alınması eleştiri konusu... Ama “neden” görevden alındığı sorusu bu eleştirinin gölgesi altında kayboluyor...  Galiba bu gölgedeki sorunun cevabını yeniden hatırlatmak gerekiyor.

***

Balyoz Davası’na bakacak mahkemenin eski başkanı için soruşturma, bir yılı aşkın bir süre önce, Adalet Bakanlığı müfettişlerince 25 Ağustos 2009’da başlatılmış... Soruşturma “uyuşturucu davası sanıklarıyla yakın ilişki ve tahliye kararı vermek”ten yürütülmüş.

Çünkü mahkemenin eski başkanı, Kürşat Yılmaz, Tuğba Özay, Urfi Çetinkaya ve İsmail Hacısüleymanoğlu’nu da yargılamış. 

Ve uyuşturucu ticareti suçundan tutuklu bulunan Urfi Çetinkaya ve Kürşat Yılmaz, mahkeme başkanı hakkında rüşvet iddiasında bulunmuş. Aynı başkanın bir fuhuş operasyonu sonrasında da ismi gündeme gelmiş.

Başkanlıktan alınan yargıcın Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal’ın tahliyesi yönünde oy kullanması; bu nedenle Haberal’ın tahliye sürecinde dosyasına bakan hâkimlerden sadece bu eski başkana karşı tazminat davası açmaması hatırlanacaktır...  Ayrıca, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5 Mart’ta Balyoz Davası’nda 33 şüphelinin tutukluluğuna yapılan itirazı reddetmesi esnasında, iki hâkim tutukluluk yönünde karar verirken, başkanın muvazzaf Tuğamiral Cem Aziz Çakmak ve Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz’in de aralarında bulunduğu 20 askerin tutuklu kalmasına gerek olmadığı yönünde muhalefet şerhi koyması da yine hatırlatılıyor ama... Hrant Dink Davası mahkeme başkanı gibi Balyoz Davası Başkanı hâkimin de HSYK’nın “oy birliği” ile görevden alınmasının yeterince altı çizilmiyor.

***

Bir yıl süren soruşturma keşke daha önce sona erseydi de mahkeme başkanı tam da Balyoz Davası başlarken görevden alınmasaydı. Bunu seslendirmek doğrudur...  Ama HSYK’nın topluca hakkında “uyuşturucu davası sanıklarıyla yakın ilişki ve tahliye kararı vermek”ten bir hâkim için soruşturma açması ve topluca “görevden alınma” yönünde bir kanaat bildirmesi de hiç azımsanmamalı.  Bir yargıcın “uyuşturucu davası sanıklarıyla” yakın ilişki içinde olduğuna dair bir iddianın bulunması doğal mı?

Üstelik HSYK, bu iddia soruşturması sonucunda söz konusu kişinin lehine de kanaat oluşturmamışsa... Bu gariplik, “görev değişikliğinin” zamanlamasından çok daha çarpıcı ve vahim değil mi?

Doğrusu bu gelişme bana “Atakürt Davası”nı anımsattı... O yazı, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanmıştı...  Savcılık makamında da İsa Geyik vardı... Yazı için ağır mahkûmiyet peşinde koşan savcı İsa Geyik, uyuşturucu sanıklarıyla içli dışlı olmaktan dolayı meslekten men edilmişti daha sonra. Balyoz Davası mahkeme başkanının uzun bir soruşturma sonucu oy birliğiyle görevden “neden” alındığı, “ne zaman” alındığından çok daha ürpertici... Zamanını tartışanlar, nedenini de tartışmalı bence.

star

 



Bu yazı 1,276 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Ocak 2012 ‘Tanırım, iyi çocuklar’
    • 9 Ocak 2012 Genelkurmay’a o istihbaratı kim verdi?
    • 6 Ocak 2012 Demokrasi ile ‘biat sistemi’ arasındaki fark
    • 30 Aralık 2011 Bombalama emrini kim verdi?
    • 24 Aralık 2011 Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın adresi
    • 16 Aralık 2011 Susurluk’ta faili meçhul reytingi...
    • 14 Aralık 2011 Ergenekon büyürken uyuyamam...
    • 4 Aralık 2011 Şikeci siyasetin kirli çamaşırları
    • 2 Aralık 2011 Var mı bu yasayı çıkaracak babayiğit?
    • 30 Kasım 2011 Yüzde 3 Türkiye’yi keser mi?
    • 29 Kasım 2011 Devlet-ulustan ulus-devlete geçemeyince
    • 23 Kasım 2011 Ergenekon’un farkında mısınız?
    • 21 Kasım 2011 Birinci Cumhuriyet Dersim’dir...
    • 14 Kasım 2011 Kozinoğlu kalp krizinden mi öldü?
    • 9 Kasım 2011 Kararı alkışlıyor, Bakan’ı kutluyorum
    • 3 Kasım 2011 Almanya’daki Türkler, Türkiye’deki Kürtler
    • 31 Ekim 2011 Cinayet işlemeye özgürlük savaşı mı diyorsunuz?
    • 26 Ekim 2011 Hırsızlar da kardeşiniz mi?
    • 20 Ekim 2011 Keşke gerçek bir ordumuz olsaydı...
    • 19 Ekim 2011 Bir İsrailli kaç Filistinliye bedel?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,055 µs