En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım



Erdoğan 'Açık Pencere', CHP lideri Kılıçdaroğlu 'Özgürlükçülük' yaklaşımlarıyla ideolojik kalıpları kırıp merkeze açılma niyetinde.

Bir süre önce kapalı bir parti toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan seçimlerde gösterilecek milletvekili adayları açıklandığında etrafındakilere “Pencereleri açın da biraz dışarı bakın” demiş.
Erdoğan’ın bundan amacının, 2007 seçimlerinde alınan yüzde 47, ardından 2009 yerel seçimlerinde alınan yüzde 39 sonuçlardan yola çıkarak 2011 seçimlerinde yüzde 50 eşiğini yakalamak olduğu yorumu yapılıyor AK Parti çevrelerinde.
Bu açıdan bakılınca Erdoğan’ın dün İl Başkanları’na hitap ederken “Öyle adaylar çıkaracağız ki” diye söze başladı, her şehirde her bir vatandaşın “Ben de olsaydım onu aday gösterirdim” diyeceği isimler olacaktı. Ama bu adayların yüzde yüz AK Partili olmasının gerekmeyeceğini birkaç cümle sonraki şu yakınmadan çıkarmak mümkündü: “Eğer her önüne gelen arkadaşımız ‘Ben adayım’ derse o zaman seçimi kim götürecek?”
Başbakan’ın bu sözlerle daha önceki seçimlerde karşı karşıya kalınan durumu, özellikle bu defa Erdoğan’ın önüne yüzde 50 hedefi koymasıyla partide bir adaylığa hücum yaşanması ihtimaline karşı söylediği açık. Yine de bir parti yetkilisi, “Tersini söylese, teşkilatı cesaretlendirseydi, daha bugün bir tek il, ilçe başkanı kalmaz, herkes istifa eder, adaylığa koşardı” diye işi şakaya vurdu.

Yalnız örgütsel değil
Tabii bu ‘Açık Pencere’ yaklaşımının yalnız örgütsel değil, siyasi çerçevesi de var.
1950 seçimlerinde tek parti CHP’sinin toplumu tek tipleştireceği endişesi içinde Demokrat Parti hareketini çıkarıp iktidara taşıyan Türkiye’nin batı illeri, sahilleri, bugün AK Parti’nin önderliğinde gidilen bir anayasa referandumunda CHP önderliğindeki ‘Hayır’ kervanına katıldı.
Erdoğan’ın, AK Parti üzerindeki İslami merkezli ideolojik önyargıları kırmak amacıyla da merkeze açılım sağlama niyetinde olduğu anlaşılabiliyor. Bunda belki ufuktaki Cumhurbaşkanlığı seçimi izlerini bulmak da mümkün.
Her iki lider için de bunu itiraf etmek zor, bu zorluk da anlaşılabilir; ama Erdoğan’ın AK Parti için ihtiyaç duyduğu ‘eksen ayarına’, Kemal Kılıçdaroğlu’nun da CHP için ihtiyaç duyduğu görülüyor.

‘Yeni CHP’nin amacı
Adını koymakta yarar var: Kılıçdaroğlu CHP’yi son yıllarda (kısmen AK Parti’nin tüm cüssesiyle yüklenmesine tepki olarak) içine kapandığı Cumhuriyeti-Kemalist çekirdeğin hem soluna, hem sağına doğru açmak istiyor. Bülent Ecevit’in halkçılığını canlandırmaya çalışması bundan.
Ama işi kolay değil. Çünkü Erdoğan’ın aksine, Kılıçdaroğlu’nun “Özgürlükçü” yaklaşımına direnen bir ‘çelik çekirdek’ var parti içinde. Bakarsanız, son MYK içinde kendi dışında yalnızca 3 ismin 101 kişilik Meclis grubundan gelmesi bir sorun, çünkü o MYK’nın kurulduğu gün içinden çıkmak zorunda olduğu 80 kişilik Parti Meclisi’nde 60 kişi Önder Sav’dan yanaydı.
Bu nedenle Kılıçdaroğlu için 12 Haziran 2011 seçimi yeni CHP için yeni bir Meclis grubu kurması bakımından önemli.
Bu nedenle Yüzde 40 olarak ilan ettiği hedefini daha gerçekçi yüzde 30 bantına çekebilir. Sadece bu nedenle bile partisini o çelik çekirdeğin hem soluna hem sağına açmak zorunda olduğunu biliyor.
Dolayısıyla Ecevit’in ölümünün dördüncü yılı münasebetiyle anma toplantısını CHP’de düzenleyip, sözlerine “Yoldaşlar” diye aynı gün iletişim çağının yeniliklerinden twitter’da ‘başı örtülü Atatürkçüye’ ithafen ‘Herkesin inancına saygılıyız’ demesi, “Özgürlükçü” olarak adlandırdığı “Yeni CHP” çerçevesinde yer bulabilabiliyor. O toplantıyla DSP tabanıyla bir köğrü kurmaya çalıştığı da ortada.
Bir gün sonra, dün bu kez İstanbul’da bir başka sosyal demokrat siyasetçi, Erdal İnönü’yü anma toplantısına giderken eski SHP’liler dahil merkez soldaki CHP küskünü aydınlara “Geçmişteki kavgaları, küskünlükleri bir tarafa bırakıyoruz” diye seslendi. Aynı gün yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle yalnızca sendikacılaara değil, il ve ilçe müftü, vaiz ve imamlarına da kutlama gönderdi.
Yapmak istediklerinin özetini “Halkla iç içe olacağız. Tarlalarda, fabrikalarda, merdiven altı atölyelerde olacağız. Herkesi kucaklayacağız ve Türkiye’yi aydınlığa çıkaracağız” ifadesi veriyor. Her iki parti de merkeze doğru büyümek isterken MHP boş durmuyor. O konu bir başka yazıya kaldı ama, hem MHP’de, hem BDP’de ciddi hareketlenme var. Seçime doğru siyaset daha da ısınacak.

radikal



Bu yazı 999 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,722 µs