En Sıcak Konular

Nazlı Ilıcak


Nazlı Ilıcak
0 0 0000

Çankaya boykotu!



Cumhurbaşkanının Çankaya resepsiyonuyla, aynı saatte Genelkurmay Başkanlığı 29 Ekim daveti veriyor. Bu gelenek, 2008'den itibaren İlker Başbuğ ile başlamış. Aslında, 2-3 senelik bir mesele olduğu için "gelenek" dememek lâzım. Belki, "yakışıksız uygulama" sözü denk düşer. Çünkü alternatif tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşiyle birlikte verdiği davete katılmamak amacıyla düzenleniyor. Yeni Genelkurmay Başkanı'yla bir değişim yaşanır sanıyorduk ama, hayır... Aynı direnç sürüyor.
Genelkurmay Başkanı ya da diğer orgeneraller, Çankaya resepsiyonuna gelmezlerse, CHP de zor duruma düşer. "Ordu+CHP" formülünü gerilerde bırakmaya çabalarken, aynı eylem birliği içinde görünmek, aynı karede yer almamak için bir nevi boykota başvurmak, AK Parti'nin eline seçimlerde kullanacağı bir malzeme verecektir. Bu yüzden CHP Genel Başkanı'nın sürpriz yaparak Çankaya resepsiyonuna gideceği umudunu hâlâ taşıyorum. Hatta Genelkurmay Başkanı olmasa dahi, belki bir kuvvet komutanı davete katılıp, "Asker protesto ediyor" izlenimini dağıtabilir. Bekleyip görelim.

Balbay'ın durumu
Özden Örnek'in darbe günlükleri Ergenekon davası kapsamından çıkarılmış. Gazeteci Mustafa Balbay'ın, Şener Eruygur'la ve diğer askerlerle temasları, tuttuğu notlar, o dönemle ilgiliydi. TSK bünyesinde Kara Kuvvetler Komutanı Aytaç Yalman, Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, 2003-2004 yılları arasında darbe yapıp yapamayacaklarının zeminini araştırdılar; sivillerle temas ediyorlar, bazı gazetecilerle görüşüyorlardı. Balbay da bunlardan biriydi. Darbeye iştirak içinde miydi, yoksa gazeteci kimliğiyle olayları yakından takip etmek için mi görüşmelere gidiyordu, buna yargı karar verecek. Ama bilinen konu şu: Özden Örnek günlükleri Ergenekon kapsamından çıkarılırsa, o dönemle ilgili olan Balbay'ın da, Ergenekon'la ilişkili olduğu iddia edilemez.
Gazetecilerin darbe heveslisi askerlerle işbirliği yapması son derece yakışıksızdır ve kişileri mesleki açıdan itibarsızlaştırır. Fakat o ilişkilerden yola çıkarak bir gazeteciyi "Ergenekon silâhlı terör örgütü üyesi" yapamaz.

Hanefi Avcı'dan cevap bekliyorum
Hanefi Avcı, Cüneyt Özdemir'e, ofisinde bulunan kasetlerin kendisine ait olmadığı bilgisini vermiş. Avcı, muhtemelen gerçeği ifade ediyordur. Ama benim de ona sormak istediğim bazı sorular var. Keşke cevaplandırsa...
 Ofisinizdeki kasetler size ait değil fakat, "hukuk dışı" dinlemeler yaptığınızı hem Belma Akçura'ya, hem de eski Mülkiye Başmüfettişi Nuri Yaman'a söylediniz mi?
Bu sözler gerçekten size mi ait?
"1988'den 1995'e kadar, binlerce telefon dinlemesine karar verdim; bir iki istisna dışında mahkeme kararı almadım. Hiçbir sebep göstermeden, yüzlerce işyerini aradım; insanları gözaltına aldım. İstediğimiz iddialarda bulunup, işlem yaptık. Ev aramalarını gece yaptım; mahkeme kararı, savcı talimatı aldığımı hatırlamıyorum." (Teşkilatın Adamları-Belma Akçura)
Eski Mülkiye Başmüfettişi Nuri Yaman'ın anlattıkları doğru mu? Ona, "Ses kayıtları ve belgeler bende. Bunları arşivliyorum. Gizli kayıtlar güvendiğim birinde" dediniz mi?
Söz konusu kasetleri, birileri ofisinize koymuş olabilir. Ama zaten siz de, - kendi sözlerinizle itiraf ettiğinize göre-, aynı şekilde, hukuksuz telefon dinlemeleri ve de aramalar gerçekleştirmediniz mi? O kasetler, size ait olmasa bile, benzerleri, birilerinde emanet mi duruyor?
 Ofisinizde, 24 kasetin yanı sıra iki cep telefonu, hafıza kartı, bilgisayar (note book), 15 CD, MP3 player, bir de flaş bellek bulunmuş. Bunlar kime ait? Çalıştığınız büroyu tamamen boşalttığınıza göre, geride bıraktığınız malzeme devletin malı mı? Yoksa ofisinizi boşaltmadınız mı?
 Ocak 2010'da, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i ziyarete gittiğinizi ve ona, polisteki Fethullahçı örgütlenmeden söz ettiğinizi ileri sürdünüz. "Aradan aylar geçti, hiçbir soruşturma yapılmadığını görünce bu kitabı yazdım" dediniz. Oysa Ergin'in ifadesine göre, şikâyetiniz, sadece, sizin şahsen dinlendiğinizle ilgiliymiş. O tarihte, poliste ya da Adalet Bakanlığı bünyesinde Fethullahçı örgütlenmeden söz etmemişsiniz. Onlar da sizin dinlenmenizle ilgili şikâyetinizi hemen işleme koyup, görevlendirme yapmışlar ve 3 ay içinde, bu konudaki çalışmaları size intikal ettirmişler. Acaba bakan mı doğruyu söylemiyor? Yani bakanı ziyaret ettiğinizde, polisteki Fethullahçı örgütlenmeden bahsedip, bunu şikâyet dilekçenize koymuş muydunuz? Yoksa gerçekten, ilk defa kitapta mı cemaatten söz ettiniz?
Kim doğru konuşuyor? Bakan, "İlk şikâyet sadece kendisi ve yakınlarıyla ilgiliydi; hemen incelemeye aldık ve 3'üncü ayda bilgiyi verdik" diyor. Kitaptaki iddiaları okuduktan sonra da, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Fethullahçı örgütlenme hakkında müfettişlerin görevlendirildiğini belirtiyor. Bakana göre, sizi sorgulayan müfettişlere, somut bir bilgi vermemiş, "Bunlar sadece duyumdur" demişsiniz. Duyuma göre hareket edilse, siz de, MİT raporunda, bu rapora dayanarak yayın yapan 10 Ocak 1999 tarihli Aydınlık dergisinde ve Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile Osman Ak'ın listesinde, Recep Gültekin, Ahmet Pek, Fettah Ünsal ile ilk 4 kişi arasında, "Fethullahçı" olarak yer almıyor muydunuz?

sabah



Bu yazı 1,283 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ağustos 2012 AK Parti geriliyor mu?
    • 24 Ağustos 2011 Hasdal toplantısı... Balyoz Çalıştayı
    • 10 Ağustos 2011 Bilgi Destek Dairesi'ndeki bilgisayarlar niçin silindi?
    • 5 Ağustos 2011 YAŞ'ta uyum sağlandı
    • 30 Temmuz 2011 Asker-sivil ilişkileri ve toplu istifa
    • 26 Temmuz 2011 BDP'ye empati tavsiyesi
    • 11 Haziran 2011 Kılıçdaroğlu ve yolsuzluk
    • 21 Mayıs 2011 Kasetler, tahminler ve siyaset mühendisliği
    • 9 Mayıs 2011 Şiddet mi, barış mı?
    • 2 Mayıs 2011 Subay eşlerine siyaset dersi
    • 1 Mayıs 2011 1 Mayıs Bayramı
    • 21 Nisan 2011 Maddelerdeki çelişki ve kafa karışıklığı
    • 20 Nisan 2011 YSK'nın, ''memnu haklar'' gerekçesi
    • 18 Nisan 2011 Şener, tek başına
    • 19 Mart 2011 Medya 2010 ve mantık
    • 9 Mart 2011 Ulusal Medya 2010/Amaç ve Strateji
    • 5 Mart 2011 Zekeriya Öz'e soruşturma açılamaz mı?
    • 24 Şubat 2011 Oda TV, Nedim Şener ve Ahmet Şık
    • 8 Şubat 2011 Kâğıttan kaplan!
    • 17 Ocak 2011 Türkiye'de sivil vesayet mi var?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs