Milli Görüş çizgisi Rusların meşhur oyuncağı matruşka gibi içinden bir parti daha çıkartıyor.
Tabii bir farkla, bu partiler matruşka gibi bire bir birbirine benzemiyor. AK Parti "Milli Görüş gömleğini çıkartarak" siyaset yapmaya başladı ve yavaş yavaş toplumsal merkeze oturdu. Şimdi gözler yeni siyasi aktör Numan Kurtulmuş'ta...
Eski Türkiye'nin ve eski siyaset dilinin savunucusu Erbakan ve çevresiyle yollarını biraz da mecburen ayırarak bekleneni yaptı. Çünkü orada kalıp kavga ortamında yeni siyaset üretme şansı yoktu ve olamazdı da...
Şimdi asıl soru, bundan sonra ne yapacağı...
Numan Kurtulmuş, 12 yıllık siyasi hayatı ve son iki yıllık genel başkan deneyimiyle kalıcı bir siyasi aktör olduğunu gösterdi. Çünkü Türkiye coğrafyasında yeni siyasi aktörler kolay yetişmiyor.
Bütün mesele bundan sonraki süreci nasıl yöneteceğine bağlı... Birkaç olasılık var: Yeni bir parti kurmak, AK Parti'ye gitmek veya 58/42 biçiminde netleşen seçmen kitlesinin 2011'de nasıl bir tablo ortaya koyacağını beklemek.
Gelen bilgiler ilk olasılığın güçlü olduğunu gösteriyor. Yani Kurtulmuş yeni bir parti kuracak. Erbakan ve çevresini "komplocu" olarak niteleyip sert eleştiren bir siyasi aktörün, kendisine gönül vermiş kadroları ve toplum kesimlerini mevcut bir partiye taşımadan ya da yeni bir parti kurmadan dinamik tutması zor görünüyor.
Ancak yeni bir partinin 6 ay içinde kongrelerini hazırlayıp, seçimlere yetişmesi de riskli... Ayrıca Kurtulmuş'un çevresinde bir de AK Parti'nin seçimleri bir iki ay erkene alma korkusu var. Bu nedenle sıfırdan bir parti değil, seçimlere girmeyi hak etmiş 18 partiden biri alınarak bu yola çıkılacak.
Bu noktada sorulması gereken soru şu: Küçük de kalsa Erbakan'ın Saadet'i ile çevresini yüzde 58'le genişleten bir Erdoğan'ın AK Partisi arasına sıkışan Kurtulmuş, yeni bir çıkış yolu bulabilir mi?
Doğrusu işi çok zor... Ama siyasi aktörleri de kalıcı yapan bu tür zorlukları başarmalarıdır.
Daha önce de yazdım, Kurtulmuş uzun bir süredir yeni bir siyasi arayış içinde. Henüz tarifi ortaya çıkmış değil ama AK Parti'nin yerini alacak bir "Ortak Merkez" oluşturma peşinde.
İçinde Milli Görüş'ün, eski merkez sağın, sosyal demokrat aktörlerin ve "sivil" ülkücülerin yer aldığı bir yapı... Özal'ın dört eğilimi ya da bugünkü AK Parti'nin daha adı konmuş hali. Yakın gelecekte böyle bir oluşum ihtimal dahilinde değil ama her kesimden arayış içinde olanların Kurtulmuş'u bir sığınak olarak görecekleri beklentisi var.
Kurtulmuş için bir başka olasılık da AK Parti'ye gitmek... Daha önce AK Parti'nin tekliflerini geri çeviren Numan Kurtulmuş'un referandum sonrası ortaya çıkan tabloya bakarak AK Parti'ye gitme olasılığı zayıf olsa da ihtimal dışı değil.
Son soru: Peki hiç parti kurmadan ve AK Parti'ye gitmeden dışarıda sıranın kendisine gelmesini bekleme olasılığı var mı?
En zayıf ihtimal bu...
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle