En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Konyalı ortopedisti tebrik ediyor ve ödüllendirilmesini bekliyorum



Medimagazin internet sitesinde birkaç gün önce ‘Hastalara takılan platinler sanayideki tornacılara yaptırılmış’  ve  Konyadaki yolsuzluk: Profesörle birlikte 4 kişi adliyeye sevkedildi başlıklı iki ilginç haber vardı (1,2).

Haber özetle şöyle:

“Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü Mali Şube Amirliği ekipleri tarafından Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ihaleye fesat karıştırma ve usulsüzlük iddiaları üzerine başlatılan operasyonda ilginç detaylar ortaya çıktı.

Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne medikal malzeme satan şirketin hastanede görevli Prof. Dr. U.Y'nin olduğu ortaya çıktı. İddiaya göre, ihaleyi kazanan medikal firmasının, medikal malzemeleri sanayi sitelerindeki tornacılara örneklerini vererek fiyatı 10 ile 20 TL arasında bir maliyetle yaptırdığı ileri sürülüyor. Bu parçaların ameliyatla çok sayıda hastaya takıldığı iddia ediliyor.”

Bu olayın adli ve tıbbi olmak üzere iki farklı cephesi var. Bu haberlerde olay tamamen adli özellikleriyle anlatılıyor. Anladığım kadarıyla da bu iş, bu tür tıbbi malzemeleri yurt dışından getiren ithalatçı firmaların ihaleyi kaybetmeleri ve bu yüzden zarara girmeleri sebebiyle yaptıkları şikâyet üzerine ortaya çıkıyor. Yani mesele, ihâleye fesat karıştırılması, usulsüzlük yapılması ve ihâle şartnamesine uyulmamış olması!

Olayla ilgili hiçbir haberde hiçbir hastanın şikâyeti veya tıbbi bir komplikasyondan söz edilmiyor. Mesela, Dr. U.Y’ nin sanayide 10 liraya yaptırdığı platin takılan hastaların hiçbirinde iltihap, alerji, kanama, platinin kırılması ve benzeri hiçbir olumsuzluk ortaya çıkmıyor. Başka bir deyişle, ne bu ucuz platinlerle ne de yapılan ameliyatlarla ilgili hiçbir tıbbi sorun yok.

Mucit doktorun hatası

Dr. U.Y.’ nin yaptığı en önemli hata, bu işte kanunlarımıza göre yolsuzluk ve usulsüzlük yapmış olması. Bu işi bir araştırma kapsamında yapmış olsaydı hem adı Türk bilim tarihine geçecek hem de bu platinin patentini alarak bu işten hayallerinde bile göremeyeceği kadar kârlı çıkabilecekti. Mesela, bu tür işleri USA’ da yukarıda bahsettiğim şekilde yapan doktorlar (özellikle de ortopedistler) bir taraftan yaptıkları işi yayın haline getirip tüm dünyada tanınıyorlar, saygınlık kazanıyorlar ve bir taraftan da paraya para demiyorlar.

USA’ da ortopedi malzemeleri işinden yılda en azından 8.8 milyon kazanan doktorlar olduğunu biliyorum. İnanmayan sitemde TIP ENDÜSTRİSİNİN DOKTORLARA ÖDEMELERİ TAM AÇIKLANMIYOR başlıklı yazımı okuyabilir (3).

Bu olayda kim kârda kim zararda?

Devlet kârda: Bir kere devletin bu işte kesinlikle bir zararı yok çünkü sanayide yapılan yerine orijinal platin takılmış olsaydı devletin kasasından gene aynı para çıkmış olacaktı. Üstelik bu para döviz olarak yurt dışına gidecekti; oysa para doktorun cebinde yani yurt içinde kalmıştır.

Bu işte devletin ilerisi için kârı da söz konusudur. Çünkü bundan böyle binlerce lira ödenen platinler yurt içinde çok ucuza temin edebilecektir. Aynı şey diğer pek çok ortopedik ve tıbbi ürün için de geçerlidir. 

Yerli sanayi kârda: Elin adamının milyonlarca dolar yatırarak, dünyanın adamını çalıştırarak ve senelerce uğraşarak gerçekleştirdiği bir işi sıradan bir usta küçücük bir atölyede kendi başına halletmesi Türk sanayinin dünya çapında bir başarısıdır.

Bu sayede yerli sanayi için yeni bir iş sahası da açılmış olacak, pek çok kişinin istihdamı da sağlanacaktır.

Türk bilimi kârda: Bu olay, diğer ortopedi malzemeleri ve tıbbi üretenler için de ilham kaynağı olacaktır. Birçok tıp branşında bu tür işlere heves artacak ve pek çok ürün ülkemizde yapılarak hem yeni iş alanları ortaya çıkacak ve hem de çok önemli ekonomik kazanımlar olacaktır.

Mucit doktor ve ustası kârda: Her ikisi de çok ucuza mal etmeyi başardıkları bu platinin patenti sayesinde ciddi ekonomik kazançlar elde edebileceklerdir.

Olaydan zarar görenler

Bu olayda zararda olan sadece çok ucuza mal edilen tıbbi malzeme ve ürünleri çok pahalı fiyata satan üreticiler ile bunların ithalatçı firmalarıdır.

MKE’ nin raporu

Haberde Makine Kimya Enstitüsü'nün dökümden yapılan platinlerin sağlıksız olduğu yönünde rapor verdiğinin öğrenildiği de bildiriliyor. Bu doğru mudur, ‘sağlıksız’ ne manaya geliyor bilemiyorum.

Bu çakma platinin ithal olana göre daha zayıf olması mümkündür ancak bunun pratikteki önemi araştırılmalıdır. Bu platin üzerine bina inşa edilmeyecek sadece kol ve bacak fonksiyonlarında işe yarayacaktır; dolayısıyla gereksiz yere çok sağlam (tabii daha pahalı) olması hiç de önemli olmayabilir.

Gelelim neticeye

BİR: Dr. U.Y. elbette, usulsüzlük yapmış olması ve kanunlara aykırı davranmış olması sebebiyle hak ettiği şekilde cezalandırılmalıdır.

İKİ: Devlet bu tür tıbbi malzeme ve ürünlere yaptığı ödemeleri gözden geçirmeli ve bunları daha ekonomik şartlarda ve özellikle de döviz kaybına yol açmadan temini konusunda titiz davranmalı ve teşvikçi olmalıdır.

ÜÇ: Dr. U.Y. de sanayideki torna ustası da ucuz tıbbi malzeme konusunda bir kapı açtıkları için tebrik edilmeli ve mutlaka da ödüllendirilmelidir.

DÖRT: Yurt dışından ithal malzeme en kaliteli veya en uygun malzeme demek değildir. Kullanılmayan gereksiz teknolojinin satılması ticari bir olaydır. Tıbbi malzemelerde kârın maliyetin yüzlerce katı olabileceği de unutulmamalıdır.

KAYNAKLAR

http://www.medimagazin.com/hekim/genel/tr-hastalara-takilan-platinler-sanayideki-tornacilara-yaptirilmis-2-12-29252.html

http://www.medimagazin.com/hekim/genel/tr-konyadaki-yolsuzluk-profesorle-birlikte-4-kisi-adliyeye-sevkedildi-2-12-29285.html

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2010/09/15/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/tip-endustrisinin-doktorlara-odemeleri-tam-aciklanmiyor/

 

 



Bu yazı 1,635 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,409 µs