En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Kalsiyum hapları kalp krizi riskini artırıyor



Yeni Zelanda Auckland üniversitesi tarafından yapılan ve British Medical Journal(BMJ) isimli muteber tıp dergisinin son sayısında yayınlanan bir meta-analiz kalsiyum haplarının kemik kırıklarını önlemediği gibi, kalp krizi ihtimalini de yüzde 30 oranında artırdığını orta koydu. Bu sonuç, kalp-damar hastalıkları için asıl risk faktörünün kandaki kolesterol yüksekliğinin değil, damarlarda biriken kalsiyum olduğunu ileri süren araştırmaları doğrulaması bakımından da çok önemli.


İan Reid ve arkadaşları tarafından yapılan analizde daha önce yapılmış olan 15 klinik ve epidemiyolojik araştırmanın verileri değerlendirildi. Toplam 11.921 katılımcının 4 sene süreyle takip edilmiş olduğu her iki tür araştırmada da varılan sonuç aynıydı: Kalsiyum destekleri kalp krizi riskini yüzde 30 oranında artırıyor!


2008’ de gene BMJ’ de yayınlanan bir araştırmada da kalsiyum desteklerinin menopoz sonrası kadınlarda kalp krizlerini ve kalp-damar hastalıkları riskini artırdığı ortaya çıkmıştı.


Kalp krizlerinin sebebi kolesterol değil!

Kalp krizi, kalp kasını besleyen ve koroner arterler adı verilen damarların sertleşmesi (ateroskleroz=damar sertliği) ve buralarda oluşan plakların damarı tamamen tıkamasıyla gelişir. Bu tıkanmanın bir numaralı sebebi olarak da hep kanda kolesterol yüksekliği gösterilir. Oysa aslında bir çeşit kronik inflamasyon (mikropsuz iltihap) olan ateroskleroz ve plak oluşumu için asıl önemli olan kolesterol değil, kalsiyumdur.


Damarın tam olarak tıkanmasına yol açan plakların yapısında yüzde 50 oranında kalsiyum, yüzde 45 oranında iltihap hücreleri ve hücre artıkları, sadece yüzde 3 oranında kolesterol ve yüzde 2 oranında da kandaki diğer maddeler bulunur.


Bu aslında yeni ortaya çıkan bir bilgi değil: Dr. S. Seely, 1991’ de İnternational Journal of Cardiology dergisinde Batılı ülkelerde aterosklerozun esas sebebinin fazla kalsiyum olduğunu, insanların günde 200-300 gram kalsiyum aldığı ülkelerde damar hastalıklarına çok az rastlandığını ileri sürmüştü. Seely’ e göre, genç erişkinler için günde 300-400 gram, yaşlılar için ise daha az kalsiyumun yeterli.


Daha sonra yayınlanan pek çok araştırmada, kalp krizleri ve ölümler ile kolesterol arasında bir ilişki olmadığı, diyetteki kolesterolü sınırlaman da kan kolesterolünü ilaçlarla düşürmenin de bir faydası olmadığı belirlendi. Ancak bu bilgiler kolesterol ilacı satarak her sene milyarlarca dolar kazanan ilaç endüstrisinin ve onların emrindeki sözde bilim adamlarının yaygaraları ile toplumdan ustaca gizlendi.


Kalp krizi riski nasıl belirlenmeli

Kanda iyisi, kötüsü, çirkini kolesterol düzeylerine bakarak kalp hastalıkları riskini belirlemek nasıl bir işe yaramıyorsa, kanda kalsiyum miktarlarını ölçmek de bir şey ifade etmez. Çünkü kan kalsiyum düzeyi ile koroner damarlarda kalsiyum birikimi arasında doğrudan bir ilişki yoktur.


Kalp hastalığı riskini belirlemenin şimdilik en güvenli yolu koroner damarlardaki kalsifikasyonun yani kalsiyumun ölçülmesi ama bu her zaman yapılabilecek bir test değil. Çünkü hem pahalı bir yöntem ve hem de işlem sırasında ciddi miktarda radyasyona maruz kalma tehlikesi var.


Bu araştırmadan çıkarılması gereken iki önemli sonuç var:

Birincisi, kalsiyum desteklerinin kemik kırıklarını önlemede etkili olmadıkları; ikincisi ise kalsiyum desteği alanlarda kalp krizi ve kalp-damar hastalıklarına bağlı inme ve ölümlerin daha fazla görülmesi.



Gelelim neticeye

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca insan osteoporoza karşı kalsiyum hapları içiyor ama anlaşılan o ki bunların bir faydası olmadığı gibi üstelik ölümcül riskleri de çok yüksek. Sebep oldukları ekonomik kayıpların büyüklüğünü hesaplamayı ise finans uzmanlarına bırakıyorum.

Şunları unutmayın:

BİR: İlaç endüstrisi kalp krizlerini önlemek için bundan sonra kanda kalsiyumu düşüren ilaçları parlatmaya ve sonra da bunları dayatmaya başlayacaktır haberiniz olsun; sakın inanmayın!

İKİ: Yumurtanın, sütün, tereyağının yasaklanması nasıl bir işe yaramıyorsa, kalsiyum ihtiva eden besinleri yasaklamanın da bir faydası olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

ÜÇ: Kalsiyum hapları alacağınıza süt, yoğurt, peynir, fasulye, barbunya, lahana, ıspanak, brokoli gibi kalsiyumdan zengin besinlere ağırlık verin.


KAYNAKLAR

http://www.bmj.com/cgi/content/full/341/jul29_1/c3691#REF15

http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/336/7638/262?ijKey=08d3bff227e4920bfadefc3f5eb9204337a34467&keytype2=tf_ipsecsha



Bu yazı 2,037 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,441 µs