En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

27 Nisan ve 35. madde komedisi



Bugünleri de gördük, ne kadar şükretsek az. Baksanıza '27 Nisan muhtırası' danışıklı dövüş oldu.

Gizli AK Partili Yaşar Büyükanıt, Başbakan Erdoğan'la işbirliği yaparak 'muhtıra işini' tezgâhladı. AK Parti'nin bir dönem daha kazanmasını istedi.

Askerin vurduğuna halkın sahip çıktığı örnekleriyle sabit... Seçimleri analiz etti, düşündü taşındı ve Büyükanıt da verdi muhtırayı, AK Parti'yi kazandırdı. Acaba muhtırayı Erdoğan mı talep etti? Öyle olmalı... Aksi halde 'işbirliğinden' nasıl söz edilebilir?

Ciddiye alanlar olsa da ben bu teze sadece gülüyorum. Bir insanın buna inanması için aklından zoru olması gerekir. Üzerinden üç yıl geçti ama CHP galiba 22 Temmuz şokunu hâlâ atamamış...

27 Nisan bildirisinin nasıl ortaya çıktığı, kimlerin kaleme aldığı, neden internete gece yarısı konulduğu, trafiğin içinde hangi sivillerin yer aldığı hâlâ muamma... Sadece askerin işi olmadığını bilen biliyor. Siyasiler de işin içinde. Haydi, ismini vermeyeyim, bir CHP yöneticisinin adı geçti. Hayır, muhtıra metninin yazımında değil. Büyükanıt'ı dolmuşa bindirenlerin arasında... Onun kim olduğunu bugünkü CHP yöneticileri de bilir.

Kılıçdaroğlu, sözünün arkasında... Lafın gelişi söylememiş. Bir sürç-i lisan da değil. CHP, 27 Nisan muhtırasını yargıya taşıma kararı aldı. Konya Milletvekili Atilla Kart, 'Muhtıra Anayasa'ya göre suç. Anayasal olarak görev, yetki ve sorumluluğun kullanımı konusunda ihlal var.' dedi.

CHP, Yaşar Büyükanıt ve Başbakan Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunacak. Muhtıra tabii ki suç... 27 Nisan, adı ne olursa olsun sisteme müdahale ve suç. Demokratik düzene müdahale olduğu için suç. Cumhurbaşkanı seçimine müdahale ettiği için suç. Meclis'i 'seçim yapamaz' hale getirdiği için suç. Yoksa bir partiye seçim kazandırdığı için değil.

Bir partiden beklenen, muhtıra ve benzeri müdahalelerde önce siyasi tavır takınması... Hava dağıldıktan sonra değil, hemen o gün konuşmanın, tavır koymanın yürek istediği o zor günde harekete geçmek önemli, bir siyasetçi için. Eğer CHP, 27 Nisan bildirisine o gece veya ertesi sabah tavır koysaydı bir anlamı olurdu.

O gün CHP'den muhtıraya karşı bir tek ses çıkmadı.

CHP, muhtıra doğrultusunda siyaset üretti. 367 kararı CHP'nin eseri... CHP milletvekilleri askerin isteği doğrultusunda Abdullah Gül'ün seçilmemesi için Meclis'i boykot etti. CHP'nin öfkesi muhtıraya değil. Muhtıranın hükmünü icra etmemesine... Yani başarılı olmamasına... AK Parti seçimleri kazandı, Abdullah Gül biraz gecikmeyle de olsa Çankaya'ya çıktı.

Umarım CHP geri adım atmaz da 27 Nisan'ı yargıya taşır. Eğer savcıların suç duyurusunun gereğini yapar, derinlemesine soruştururlarsa seyreyleyin manzarayı... Bugün 27 Nisan'a tepki gösterenlerin bir bölümü -bazı CHP milletvekilleri dahil- Yaşar Büyükanıt'ın suç ortağı olarak karşımıza çıkabilir.

Muhtıra tek kişilik suç değil. Herhalde yardım edenler, arka çıkanlar, teşvik edenler ihmal edilmez.

Umarım 27 Nisan'ı yargıya götürme işi 35. maddeye benzemez... 35. madde tam bir hayal kırıklığı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun değişiklik teklifi bir 'umut' doğurmuştu. İyimserdim ben. Küçük de olsa ileriye doğru bir adım atacağını ümit ediyordum. Elbette, bu konularda CHP'den büyük hamle beklemiyorum. CHP'yi bulunduğu yerden biraz kıpırdatacak adım yeterliydi.

Dün Meclis Başkanlığı'na verilen teklif, mevcudu da aratacak cinsten... CHP ayağını kaldırdı ama adımını ileriye değil, geriye attı. Teklifin anlamı bu... Kılıçdaroğlu, ezberleri bozacak bir fırsatı heba etti.

Ahmet İyimaya'nın ifadesiyle 'CHP göz bile boyayamadı. Böyle bir teklif ancak ara rejimlerde verilebilir. Askerin müdahalesini kuvvetlendiren ve alanını genişleten bir öneri... Bu teklife göre muhtıra ve ara rejim üretmek daha kolay'.

35. madde böyle değişeceğine bırakın kalsın... Hiç dokunmayın. CHP bu teklifle askerî darbelerle hesaplaşmıyor, tam aksine müdahalelere, muhtıralara, bildirilere hukukî zemin oluşturuyor. Bunu anlamak için hukukçu olmaya gerek yok, metni okuyun yeter...
 
zaman

 



Bu yazı 1,100 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs