En Sıcak Konular

Semih İdiz


Semih İdiz
0 0 0000

İsrail, Türk-ABD ilişkilerinin koşulu haline geliyor



Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İsrail Ticaret Bakanı Ben Eliezer arasında yapılan gizli görüşmenin aşırı dinci İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’dan saklanması, Netanyahu hükümetini ciddi bir şekilde sarstı.
Söz konusu hükümet ne kadar sevimsiz olursa olsun, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun yaptığı gibi, başka bir ülkedeki hükümetin “çatırdamasını” üstelik Meclis kürsüsünden temenni etmek, ciddi bir ülkenin dışişleri bakanına ne kadar yakışır sorusu ise başka bir mesele.
Burada bu konuya girmeyeceğiz. Burada önemli olan, Türkiye ve İsrail’in, gizli bir şekilde bile olsa sorunlarını görüşerek halletmeye dönük bir girişimde bulunmuş olmalarıdır ki, bizce bu olumlu bir gelişmedir.
Gerçi bu görüşmede ne konuşulmuş olursa olsun, iki ülkede radikalleşmiş olan siyasi ortam düşünüldüğünde, Türk-İsrail ilişkilerinde yakın bir zamanda bir düzelme pek mümkün görünmüyor. Davutoğlu’nun da zaten bu görüşmenin basına sızdırılmasından son derece rahatsız olduğu ortada.
Görüşme ile ilgili olarak önceki gün Meclis’te “Şartlarımızı yüzlerine doğrudan ve net olarak söylemek için bunu yaptık... Bugün olsaydı yine yapardık” demesi bunu gösteriyor.
Davutoğlu’nun adeta, “İsrail’e tokat atmak için görüşmeyi kabul ettim” edasıyla söylediği bu sözler de zaten, ilişkilerde düzelmenin yakın zamanda olmayacağını ortaya koyuyor. Öyle anlaşılıyor ki bunun olması için her iki tarafta yeni aktörlere veya dinamiklere ihtiyaç duyulacak.
Davutoğlu-Ben Eliezer görüşmesinin en önemli yanı bizce bunun ABD’nin girişimiyle gerçekleşmiş olmasıdır. Obama yönetimi Türk-İsrail ilişkilerindeki gidişattan hiç memnun değil. Bunun, şu anda zaten “limoni” olan Türk-Amerikan ilişkilerine sıçramasından endişeli.
Haftamızı, “Türkiye’nin gidişatı” konusuna bakan bir konferans için Berlin’de geçirdik. Katılımcılardan biri de “The Rand Corporation”ın Türkiye uzmanlarından Stephen Larrabee’ydi.
“Türkiye-ABD: Sıkıntılı İttifak” adlı kitabın yazarı olan Larrabee, ABD’deki Yahudi lobisiyle Kongre’de bugüne kadar Türkiye’ye destek veren temsilcilerin son gelişmelerle AKP iktidarının aleyhine döndüklerini söyleyerek şunları belirtti:
“Bu ortamda Ermeni soykırım tasarısı önümüzdeki dönemde yeniden gündeme alınabilir. Obama yönetimi buna yine karşı çıkacaktır. Ancak bir noktadan sonra Kongre ile ters düşmeyi göze alamaz. Kongre’deki hava ise şu anda Türkiye’nin son derece aleyhinde esiyor.”
Özetle bu tasarının, Yahudi lobisinin de desteği ile Kongre’den geçme olasılığı son gelişmelerle artmış bulunuyor. Obama yönetimi ise bunun Türk-ABD ilişkilerine indireceği büyük darbeden endişeli. Bu nedenle de Türk-İsrail ilişkilerinin en kısa zamanda normalleşmesini istiyor.
Bu arada, bu hafta sonu Erivan ve Bakü’yü ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanı Clinton da aynı nedenlerle Türk-Ermeni sürecinin yeniden canlandırılmasını istiyor. Fakat her iki cephede istenen ilerlemenin sağlanması zor, zira hatlar çok koyu çizgilerle çizilmiş durumda.
Türkiye açısından bakıldığında, hükümetin İsrail konusunu seçim malzemesi yapacağı da daha şimdiden görülüyor. Ermeni açılımına gelince, bu da zaten hükümetin meseleyi kötü yönetmesi ve iç siyaset hesaplarının ön plana çıkması nedeniyle tamamen çamura saplanmış durumda.
Bu da Türk-Amerikan ilişkilerinde önümüzdeki dönemde yeni krizlerin yaşanacağını gösteriyor. Uzun lafın kısası, Türk-İsrail ilişkilerindeki düzelme, aynı zamanda Türk-Amerikan ilişkilerindeki düzelmenin de bir önkoşulu haline geliyor. Bu da Türkiye açısından olumlu bir gelişme değil.
Diplomasinin görevi, yaratacağı çözümlerle bu gibi olumsuz durumları önlemektir. Ama öyle anlaşılıyor ki İsrail ile ilişkilerdeki kara bulutlar karşılıklı inatlaşma nedeniyle kolay dağılmayacak. Bu da Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu zor günlerin beklediğini gösteriyor.

Bu yazı 1,095 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 1 Ağustos 2011 Artık muhtıra değil, emeklilik dilekçesi veriliyor
    • 16 Mayıs 2011 Suriye karıştıkça Türkiye’den beklenenler artıyor
    • 3 Ocak 2011 ''İsrail ve Suriye için Türkiye en iyi arabulucu''
    • 13 Aralık 2010 AB’den gelen büyük desteğin nedeni
    • 13 Ekim 2010 ABD ile ilişkilerde tren kazası olasılığı
    • 4 Ekim 2010 İsrail’de yoğun Türkiye aleyhtarı Propaganda
    • 28 Ağustos 2010 Avrupalılar bile AB’ye artık inanmıyor
    • 3 Temmuz 2010 İsrail, Türk-ABD ilişkilerinin koşulu haline geliyor
    • 31 Mayıs 2010 Savunma stratejimizi etkileyecek gelişmeler yaşanıyor
    • 8 Mart 2010 ABD dış politikası amatörlerin elinde mi?
    • 2 Kasım 2009 Peki, CHP ne yapıyor?
    • 8 Haziran 2009 Obama’nın verdiği desteğin arka planı
    • 23 Şubat 2009 Batı’dan uzaklaştığımız inancı artıyor
    • 6 Ekim 2008 Aktütün saldırısıyla akla gelen sorular
    • 20 Ağustos 2008 Washington ile Montrö sıkıntısı
    • 18 Ağustos 2008 Türkiye ittifaksız kalırsa ne olur?
    • 11 Ağustos 2008 Türkiye’yi Batı’ya iten Rusya’dır
    • 2 Ağustos 2008 Batı kadar Doğu da rahatladı
    • 21 Ocak 2008 Erdoğan-Sarkozy-Merkel zirvesi bir tuzak mı?
    • 31 Aralık 2007 2008'de Türk- ABD ilişkileri

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,668 µs