En Sıcak Konular

Nagehan Alçı


Nagehan Alçı
0 0 0000

Alkışlanmayacak yazı



Aşağıda çizdiğim tablo reel politikayı anlatıyor. Yani olanlar ve olacakları. Olmasını istediklerimi değil. Öyle olsa elbette farklı şeyler yazardım. Kahramanlık yazıları yazmak kolay. Prim de yapıyor üstelik. Ama derdim prim yapmak değil, pek de sevimli olmayan gerçekleri anlatmak.

***
O nedenle alkış almamak pahasına İsrail'in gücü ve bunun Türkiye'ye zararlarından bahsetmek zorundayım.

Ana karadan kopuş ve Ermeni meselesi
Bugünü yani 9 Haziran 2010'u not alın bir kenara. Çünkü bugün Türkiye tarihi açısından bir dönüm noktası. Ana karadan kopup uzaklaşıyoruz adeta. BM Güvenlik Konseyi'nin İran ile ilgili yaptırımlarına 'hayır' oyu vererek, Batı bloğuna 'ben başka sularda da yüzebilirim arkadaş' diyoruz.

***
Bundan sonra ne olacak?
İsterseniz bugünden başlayalım: BM'deki oylamanın ardından ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi'nde 'Türkiye nereye gidiyor?' başlıklı bir toplantı var. Bu komiteyi yakın geçmişte anmıştık, hatırlarsınız. Geçtiğimiz haftalarda Ermeni soykırımı tasarısına verdiği 'evet' oyu ile. Komitedeki Yahudi üyeler oldukça baskın. Bu üyeler önceki yıllarda bize destek veriyorlardı ancak şimdi bırakın desteği aleyhimize en büyük lobiyi yapıyorlar, tahmin edeceğiniz üzere.

***
Bir sürpriz olmazsa bu lobi  'Türkiye, şer ekseninin liderliğine soyundu' tezinden yola çıkacak ve Ermeni soykırımı tasarısının en kısa sürede kongreye gelmesi konusunda bastıracak. İşler böyle giderse Obama yönetimi, tasarının geçmesini engellemek için harekete geçer mi? Kuşkuluyum.

***
Şimdilik rafa kaldırdığımız Ermeni soykırımı tasarısı, son İsrail krizi ile bağlantılı olarak ABD'de canımızı yakabilir kısacası.

Asıl suçlu Obama
AslInda Obama'nın cesaretlendirmesiyle başladı her şey. İlk plana göre Türkiye İran'ı diyalog zeminine çekecekti. Bu isteği memnuniyetle yerine getirmek için Erdoğan hükümeti kolları sıvadı sıvamasına ama o sıralarda ABD'de esen rüzgar değişti. Başını Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın çektiği kanat, İran konusunda diyaloğun işe yaramayacağına, yeni yaptırımlara gidilmesi gerektiğine ikna etti Obama'yı. Ancak Obama ikna olurken bir ayrıntıyı unuttu: Türkiye'yi bu değişiklikle ilgili bilgilendirmek!

***
İpler işte bu nedenle koptu. İki müttefik, birbirine paralel zannederek aslında birbirine zıt politikalar ürettiler. Sonunda öyle bir noktaya gelindi ki, 180 derece uzak düştüler.

***
Peki Türkiye bu aşamaya gelmeden Batı ile uyumlu olacak şekilde bir dönüş yapamaz mıydı? Bence bu mümkündü. O dönüş Çin ve Rusya rengini belli ettiği zaman yumuşakça yapılabilirdi. Çünkü bu iki ülke, Batı ile birlikte hareket etme sinyali verdiğinde Türkiye'nin çabalarının ne kadar haklı da olsa marjinalize edileceği aşikardı. Ama o dönüşü yapmak yerine mevcut gidişte ısrar edildi.

Cesur yeni dünya
Türkİye'nİn yeni politikalarından bahsederken İbrahim Kalın'ın yönettiği Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nü hatırlatmadan olmaz. Bu birim birkaç ay önce Başbakanlığa bağlı olarak kuruldu. Rivayet o ki Başbakan 'monşer diplomasisi' diyerek eleştirdiği diplomasi geleneğini değiştirmek için gerekli politikaları bu merkezde tasarlayacak. Hatta orta vadede Dışişleri'ne alternatif, elçi yetiştiren bir birim olacak koordinatörlük.

***
Neyse rivayetleri bir kenara bırakalım... Bu birimin çıkış noktasına gelelim: İdeal 'yeni bir dünya kurmaktı'.Ancak ortada, bu dünyayı kurmak için kala kala İran, Brezilya, Suriye ve fakir Afrika ülkeleri kaldı. Söyleyin bu malzeme ile ne kadar özgür, ne kadar ideal bir dünya kurulabilir?

Altın değil pasaport
Bir arkadaşım burnundan soluyarak aradı dün. 'Böyle rezalet olmaz' diye başladı söze. 'Schengen ülkeleri 10 yıldan eski fotoğraflı pasaportları kabul etmez olmuş. Mecburen e-pasaport almaya gittim. Bir de ne göreyim, benden 5 yıllık pasaport için 750 lira ücret istediler!'

***
750 lira! Bu parayı rahatça kaç kişi verebilir bu ülkede? Aklıma takıldı, detaylar için e-pasaport çağrı merkezini aradım. Yeni pasaportların defter bedeli 138 liraymış. 1 yıllık pasaport için defter bedeline ek olarak 180, 3 yıllık pasaport için 434, 5 yıllık pasaport için 616 lira ödemeniz gerekiyor. Bu rakam ABD'de yaklaşık 100 dolar, Avrupa ülkelerinde de aşağı yukarı öyle. Bizdeki dünyanın en yüksek pasaport ücretlerinden biri!

***
Bir yandan 'dünyaya açılıyoruz' diye övünüyorlar. Birçok ülkeye vizeyi kaldırıyorlar. Diğer yandan yurtdışına çıkmayı engellemek istercesine fahiş pasaport fiyatları uyguluyorlar. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?


akşam

 



Bu yazı 1,349 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Haziran 2012 Cevaplanması gereken sorular
    • 6 Mart 2012 28 Şubat medyası ve Nazlı Ilıcak
    • 4 Şubat 2012 E-Muhtıra için kim ne demişti?
    • 10 Haziran 2010 Alkışlanmayacak yazı
    • 15 Nisan 2009 Başbuğ'un iki zıt tavrı
    • 26 Kasım 2008 Eski CIA Şefi ne diyor?
    • 1 Aralık 2007 Cuma namazı: İran’da out, Türkiye’de in

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,454 µs