Stratejik ülkelerde her iktidar değişikliği yerkürenin politik dönüşü üzerinde etki yaratır…
Kimi zaman global ‘eksen’ yönüne kimi zaman tersine.
İngiltere de bu kuraldan muaf olmadığı gibi, belki daha da bağlı!
6 Mayıs günü gerçekleşen İngiliz seçimleri özellikle “İngiltere’nin Obaması” olarak bilinen, Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg’den önemli bir atılım bekliyordu.
Bir müstakbel liderin böyle anılması dahi “global eksene” uygunluk adına yeterli kanıt sayılabilir..
Ama biz saymayalım.. Biraz derine inelim.
İktidardaki İşçi Partisi ve lideri Gordon Brown’un kaybedeceği biliniyordu. Öyle de oldu: 91 vekil yitirerek 258’e düştü.
Nispeten yükselmesi beklenen David Cameron komutasındaki Muhafazakar Parti 97 fazla milletvekili çıkararak 306’ya yükseldi.
Nihayet herkesin umutla beklediği Liberal Demokrat Nick Clegg 57 sandalyede kaldı ve parlak çıkış bir yana 5 parlamenterini de yitirdi.
Tabloya ilk bakıldığında 'İngiliz Obama' hayalinin yok olduğu varsayılabilir.. Oysa Nick Clegg İngiltere’nin siyaseten en güçlü adamı artık.1 Hatta gerçek Başbakan o!
Onun lütfettiği Başbakan olacak, reddettiği siyasete veda edecek.2
Şimdi tüm tabloya farklı açıdan bakalım…
İngiltere seçim sonuçlarını hayli erken ve doğru öngören bir kurum da “JTA”ydı. Yani, ‘Jewish Telegraphic Agency’. İngiltere’deki Yahudiler için seçim kılavuz hazırlayan JTA, hiçbir partinin tek başına iktidar oyu alamayacağını önceden analiz etti ve yayınladı.
JTA ve BOD (Britanya Yahudileri Temsilciler Kurulu) tercihini Muhafazakarlar’dan yana kullandı.3
Nick Clegg’den (İngiliz Obama) ise özellikle uzak durdu ve desteklemedi.
Bunun için haklı (!) sebepleri olduğu söylenebilir; örneğin 2009 yılındaki Gazze olayları hakkında ‘Guardian gazetesi’ için kaleme aldığı yazıda, “hükümeti İsrail’i kınamaya çağırdı ve hem Londra’nın hem de AB’nin İsrail’e silah ambargosu uygulamasını istedi”.
Yani 'Amerikan Obama'dan bile ileri gitti.
Geçen yıl da Filistin’e destek kampanyasının da ilk imzacılarından biriydi.4
İngiltere’deki Yahudi Lobisi’nin Muhafazakarlar’a oynamasının bir nedeni “parlatılan” Nick Clegg’e çelme takmak olabilir ama bir önemli neden de İşçi Partisi’yle ilgili.
İsrailli siyasetçiler İngiltere’ye giderken hayli korkuyorlar, hatta zorunlu değilse uğramıyorlar. Çünkü orada sıradan bir vatandaşın savaş suçları nedeniyle dava açması ve “sonrası”yla ilgili kaygıları var.
İşçi Partisi bu yasayı değiştirmedi ve büyük hayal kırıklığı yarattı. Ama Muhafazakarlar (David Cameron) bu sözü verdi!
Yine kimi iddialara göre Cameron Başbakan olursa, koalisyonun kendi tarafı İsrail’in dostlarından hayli yararlanılarak kurulacak.
Ama ben bu açıyı da değiştirmek isterim…
Nick Clegg’in özel bir figür olduğunu düşünüyorum.. Koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı makamına zaten oturur ama Dışişleri Bakanı olursa da şaşırmam.
Muhtemelen Hillary Clinton da bundan memnuniyet duyacaktır ve kendisine özel bir aşk beslediği iddia edilen David Miliband’ın yokluğunu çabuk unutacaktır.
Clegg aslında Polonya asıllı. Fakat ailenin her yöne uzantıları var. Hollanda, Rusya, İspanya, elbette İngiltere.
Clegg’in benim için daha da ilginç yönü Rus kanı taşıması. Oldukça karışık duran şeceresine bir başka zaman bakarız.. Şu kadarını söyleyelim, Rus “tahtına” hayli yaklaşıyor.5
Beni hayli duraklatan bilgi ise şu: Nick Clegg, teosofi alanının efsanevi ve tek geçilen ismi, “Madam Blavatsky”nin de akrabası!6
Eminim bu isme vakıf bir çok kişi, asıl yazının şimdi başlaması gerektiğini düşünüyordur...
Ben bitireyim.
1 İngiliz Parlamentosu (Avam Kamarası) 650 milletvekilinden oluşuyor. Hükümet kurmak için gerekli sayı 326. Saydığım partiler en çok oy alanlar. Bunların dışındaki siyasi oluşumlar 28 sandalye kazandı.
2 Bu yazı kaleme alınırken (11 Mayıs) Londra’dan gelen hava İşçi Partisi’nin oyun dışı kaldığını gösteriyordu. (Başbakan Brown’un partinin başından ayrılacağı vaadine rağmen.) Böylece Muhafazakarlar’ın (David Cameron) Başbakanlık için Kraliçe’den davet alacağını kuvvetle söyleyebiliriz.
3 Bu konuyla ilgili ‘taraflı’ bir metin olarak Gilad Atzmon’un 30 Nisan tarihli, “The Complete manual for the British Jewish voter” yazısı okunabilir.
4 Tam burada yanlış bir yönlendirmeye imkan vermemek, "olası başka açıları" da işaret için pek bilinen Jenny Tonge vakasına atıf yapmalıyım. 2005 yılında Parlamento üyesi Tonge Liberal Demokrattı ve İsrail’e ağır eleştiriler getiriyordu; “Filistinlilerin uğradığı aşağılamaya uğrasam intihar bombacısı olurdum”, “İsrail lobisi İngiltere ve Liberal Demokratlar üzerinde finansal etkiye sahip”. Nick Clegg onu görevden aldı!
5 Basit örnek; Babaannesi Kira von Engelhardt bir Rus Baronesi’ydi. Daha çok isim var ve oldukça heyecanlı bir biyografinin İngiliz basını tarafından ortaya çıkarılacağı da şimdiden belli.
6 “Nevin’s notes, an alternative take on the election, Charles Nevin, 28 Nisan 2010, The İndependent.
http://twitter.com/NedretErsanel
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle