En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Plavix kullanan hastalar için çok önemli bir uyarı



Son senelerde ilaç tüketimi korkunç derecede arttı. Günümüzde bırakın hastalığı olanları, sağlıklı insanların bile ilaçları var artık. Geçtiğimiz sene ülkemizin ilaca ödediği para 15 milyar doları geçti ama çok ilaç içmek insanların daha sağlıklı olacakları manasına gelmiyor. Her bir ilacın yaratacağı yan etkiler yanında birden çok ilaç kullanan hastalarda ilaç etkileşimleri de çok ciddi problemlere yol açıyor. Bunun en son örneği tüm dünyada çok yaygın kullanılan iki ilacın birlikte alındığında kalp krizi ve ölümlere yol açtığının ortaya çıkması. Bu yüzden hayatını kaybedenler için yapacak bir şey yok elbette, ama bundan sonrası için tedbirli olunursa milyonlarca insanın hayatı kurtulmuş olacak.

Archives of Internal Medicine isimli tıp dergisinin son sayısında yayınlanan araştırma kalp krizi geçiren veya stent takılan ve clopidogrel ile proton pompası inhibitörü kullanan hastalarla, benzer risk faktörlerine sahip olup da sadece clopidogrel kullanan hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Bir sene sonra iki ilacı beraber kullananlarda kalp krizi yüzünden yeniden hastaneye yatırılma veya yeniden stent konması riski tek ilaç kullananlara göre iki misli yüksek bulundu. Bu sebeple de bu iki grubun birlikte kullanılmasından titizlikle kaçınmak gerekiyor.

Clopidogrel, kanda trombositlerin birbirlerine yapışmalarını ve kümelenmesini engelleyerek pıhtı oluşumunu önleyen çok değerli bir ilaç. Ülkemizde de Plavix adıyla satılan bu ilaç kalp krizi ve felç geçiren hastalarda, kalp damarlarına stent konanlarda ve bacak atardamarları tıkanan kişilerde pıhtıların tekrarlamasını önlemek amacıyla kullanılıyor. Dünyanın 110 ülkesinde kullanılan Plavix geçen sene 6.6 milyar dolarlık satış rakamlarına ulaşmış.  

Proton pompası inhibitörleri (omeprazol, lansoprazol, esomoprazol, pantoprazol, rabeprazol) ise midede asit üretimini azaltmak için kullanılan bir grup ilaçtır. Gastrit, ülser, reflü başlıca uygulama alanlarıdır.

Önemli bir uyarı daha
Burada bahsi geçmişken Plavix ile ilgili çok önemli yeni bir bilgiyi daha hatırlatmak istiyorum. Plavix’ in etkili olabilmesi için ilaç yutulduktan sonra vücutta bir enzim (CYP2C19) ile aktif hale dönüşmesi gerekiyor. Bu enzimin anti-depresanların, barbütüratların, proton pompası inhibitörlerinin, sıtma ve bazı kanser ilaçlarının metabolizması için de gerekli olduğunu hatırlatalım. CYP2C19 enzimini kontrol eden gende bir varyasyon olan kişilerde ilaç aktif şekillere dönüşmediği için etkili olamıyor. Bu gen beyazlarda yüzde 2, siyahlarda yüzde 4 ve Çinlilerin de yüzde 14 oranında görülüyor. Bu durumun anlaşılması için yapılması gereken genetik testin fiyatı 500 dolar. Plavix kullanırken kalp krizi veya felç geçiren hastalarda bu ihtimali bilmekte fayda var.

Gelelim neticeye
BİR: Plavix asla proton pompası inhibitörleri ile beraber kullanılmamalı; mide için başka grup ilaçlar tercih edilmeli.
İKİ: Plavix’ in bazı hastalarda etkili olmayacağı da bilinmeli.

KAYNAK:

Karen M. Stockl; Lisa Le; Armen Zakharyan; Ann S. M. Harada; Brian K. Solow; Joseph E. Addiego; Scott Ramsey: Risk of Rehospitalization for Patients Using Clopidogrel With a Proton Pump Inhibitor. Arch Intern Med. 2010;170(8):704-710.

Background  Recent pharmacodynamic and retrospective clinical analyses have suggested that proton pump inhibitors (PPIs) may modify the antiplatelet effects of clopidogrel bisulfate.

Methods  We conducted a retrospective cohort study of persons enrolled in a multistate health insurance plan with commercial and Medicare clients to evaluate adverse clinical outcomes in patients using clopidogrel plus a PPI compared with clopidogrel alone. Patients who were discharged from the hospital after myocardial infarction (MI) or coronary stent placement and treated with clopidogrel plus a PPI (n = 1033) were matched 1:1 (using propensity scoring) with patients with similar cardiovascular risk factors treated with clopidogrel alone. Rehospitalizations for MI or coronary stent placement were evaluated for up to 360 days. A subanalysis was conducted to study the impact of pantoprazole sodium, the most used PPI.

Results  Patients who received clopidogrel plus a PPI had a 93% higher risk of rehospitalization for MI (adjusted hazard ratio, 1.93; 95% confidence interval, 1.05-3.54; P = .03) and a 64% higher risk of rehospitalization for MI or coronary stent placement (1.64; 1.16-2.32; P = .005) than did patients receiving clopidogrel alone. Increased risk of rehospitalization for MI or coronary stent placement was also observed for the subgroup of patients receiving clopidogrel plus pantoprazole (adjusted hazard ratio, 1.91; 95% confidence interval, 1.19-3.06; P = .008).

Conclusions  Patients who received clopidogrel plus a PPI had a significantly higher risk of rehospitalization for MI or coronary stent placement than did patients receiving clopidogrel alone. Prospective clinical trials and laboratory analyses of biochemical interactions are warranted to further evaluate the potential impact of PPIs on the efficacy of clopidogrel.

New Plavix Warning: Lack of Effect in Many People

Genetic Test IDs 'Poor Metabolizers' of Plavix but Time, Cost Are Issues

By Daniel J. DeNoon
WebMD Health News

Reviewed by Laura J. Martin, MD

March 11, 2010 - The FDA has put a new "black box" warning on the anti-clotting drug Plavix, the second best-selling drug in the world.

The new label warns that normal doses of Plavix have a potentially deadly lack of effect in 2% to 14% of patients.

Such patients are so-called "poor metabolizers" who carry a variant CYP2C19 gene affecting the enzyme that converts Plavix into its active form.

A less strident warning about poor metabolizers first appeared on the Plavix labels in May 2009. Based on new information from a drugmaker-funded study and other research, the FDA has now strengthened the warning.

A genetic test can tell whether a person is a poor metabolizer. The test costs about $500, according to Courtney Harper, PhD, director of the FDA's division of chemistry and toxicology devices. But cost isn't the only issue.

"The time to get a test result varies. It may be a few hours to a day or two, or other labs may take a few weeks," Harper said at a news conference held to discuss the FDA action.

For many patients at risk of a second heart attack or stroke, time is of the essence, noted Robert Temple, MD, director of the FDA's office of medical policy.

"Unfortunately, waiting to see if Plavix will work isn't easy. This drug is to keep you from having a heart attack or stroke or dying, so waiting is not a good idea," he said at the news conference. "And this drug is used acutely, when a person is having angioplasty. So you really can't wait for the test results in that case. But for people who had a heart attack some time ago, they might want to wait for the test."

Different races are more or less likely to carry the CYP2C19 gene that makes them poor metabolizers.

"The frequency is about 2% of Caucasians, 4% of blacks, and 14% of Chinese," Mary Ross Southworth, PharmD, deputy director for safety in the FDA's division of cardiovascular and renal products, said at the news conference.



Bu yazı 8,580 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,312 µs