En Sıcak Konular

Ekrem Dumanlı


Ekrem Dumanlı
0 0 0000

Bırakın belgeler konuşsun



Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ son günlerde sıkça röportaj veriyor. Hatta bir törende rastladığı gazetecilere, "Röportajlarımı okudunuz mu?" diye soruyor.
Röportaj içinde de kendini referans göstererek, "Açın okuyun, o tarihte şöyle dedim." gibi sözler sarf ediyor. Demokratik bir ülkede bir genelkurmay başkanının bu kadar sık ve çok konuşmaması gerektiğini söyleyenler oldu, yazanlar oldu. Doğrudur; hiçbir ülkede askerî gücün başındaki kişi bu kadar çok konuşmaz.

Madem konuşuyor; o halde kamuoyunun merakla beklediği konularda bilgi ve belgeye dayalı, somut ve ikna edici şeyler söylemeli. Maalesef öyle bir üslubu da yok Sayın Başbuğ'un. Hiçbir somut suçlamaya net cevap vermiyor. Askerler arasında "silah arkadaşlığı"na vurgu yapılarak somut açıklamalar savuşturulabilir mi? Hayır! Hukukun olduğu yerde somut deliller konuşur. Üstelik hukukî çerçevede konuşması gerekenlerin konuşması esastır.

Islak imzalı "AKP'yi ve Gülen'i bitirme planı" hakkında net bir şey demiyor Sayın Genelkurmay Başkanı. Hukuk tarihimizde eşine rastlanmayacak derecede çok kez bilimsel raporlarla yapılan tespitlere duygusal tepkiler veriyor. Bu davranış biçimiyle o ürpertici raporda imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'i anlamsız bir şekilde korurken TSK'nın hukuka saygısını zedeliyor. Daha kötüsü "Bu Albay'ı bu komutan niçin bu kadar koruyor ki?" sorusuna sebep olup, Çiçek'le Başbuğ arasında bir "eylem planı" bağı varmış gibi bir hava oluşturuyor. Onca delil ve ispata rağmen hâlâ "kâğıt parçası", "fotokopi" denilirse kuşkular bu sözleri söyleyene yönelir. Ortada kapı gibi belge var; bunu görmezden gelmek, vatandaşı saf zannetmek doğru değil...

Sayın Genelkurmay Başkanı, Erzincan iddianamesinin bir numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'e de sahip çıkıyor. Madem Saldıray Bey suçsuzdur; gitsin yargı huzurunda kendini aklasın. Bu kadar basit! Onca belge ve bilgi eşliğinde hazırlanmış bir iddianame var ortada. İddianameyi hazırlayan savcılara karşı HSYK'ya baskı yapıldı ve özel yetkili savcıların ellerindeki yetki alınarak savcı ve hâkimlere gözdağı verildi. HSYK yeni savcılar atadı. Ne oldu? O savcılar da Saldıray Berk hakkında ağır ithamlarda bulunan bir iddianame hazırladılar. Hal böyleyken İlker Bey'in hukuku hiçe sayan tavrı doğru mu? Kesinlikle TSK gibi "gözbebeğimiz" bir kurumun bu kadar risk alarak kendini her şeyin üstünde tasavvur etmesi yanlış!

Mızrak çuvala sığmıyor. Ergenekon davasında ortaya çıkan belge ve bilgiler tarihe kaydoldu. Balyoz adlı darbe girişimi beş bin sayfalık bir doküman halinde sadece devletin arşivine değil, milletin hafızasına nakşedildi. Dursun Çiçek imzalı belge birilerini suçüstü ve kıskıvrak yakalamış oldu. Kafes Eylem Planı gözü dönmüşlüğün fotoğrafını çekti,camilerin bombalanmasına kadar varan eylemler içeren Balyoz Planı herkes tarafından lanetlendi. Artık kamuoyu biliyor ki birtakım hayalî iddiaları tartışmıyoruz. Somut suçlamalar var ortada. O suçları doğrulayan deliller, tanıklar, bilgiler, belgeler var ortada.

Yargıya müdahaleyi sadece askerler yapmıyor ki! CHP Milletvekili Ahmet Ersin, Erzincan davasında gizli tanık olan kişiyle buluşuyor, o kişiye çanta veriyor. Bütün bunlar güvenlik kameralarına takılınca da, "İçinde pijamam ve tıraş takımım var." diyebiliyor. AK Parti bahis konusu olduğunda yeri göğü inleten yüksek yargı ne yapıyor? Bağımsız yargı deyip manşet atanlar ne diyor? Görmezden gelerek masanın altına saklanıyor. Çünkü yargıya müdahaleyi asker ya da CHP yapınca ona itiraz edecek cesareti kendinde bulamıyor.

Konuşmak güzeldir; ancak konuşmalar bilgi ve belgeye dayanmak zorundadır. Bunun dışında yapılan her açıklama mahkemeler üzerine kurulan bir baskıdır, yargıya doğrudan müdahaledir. Bu kadar sık ve çok konuşunca kamuoyunda bir şüpheye de sebebiyet veriliyor üstelik: "Bu telaş niye?" Madem ortada bir suç yok, bırakın belgeler konuşsun. Yok, belgelerden dolayı bir endişe yaşanıyorsa, onun çaresi belgelerin üzerine asit dökmekten geçmiyor..

zaman



Bu yazı 866 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 24 Eylül 2012 Ne gereği vardı?
    • 11 Haziran 2012 Cuntalarla nasıl mücadele edilecek?
    • 30 Nisan 2012 Şiddet!
    • 16 Nisan 2012 '28 Şubat'çılardan panik atak hamleleri
    • 10 Nisan 2012 Çin'den bakınca Türkiye'nin gücü
    • 9 Nisan 2012 Darbede tanıdığım dört subay
    • 2 Nisan 2012 Suriye İran... İşte çetin imtihan!
    • 26 Mart 2012 Terlik
    • 13 Şubat 2012 Aman dikkat!
    • 6 Şubat 2012 Bu yüzden mi susuyorsunuz?
    • 23 Ocak 2012 Hem Hrantçı hem Ergenekoncu olunabilir mi?
    • 16 Ocak 2012 Kaç kafatası bir manşet eder?
    • 9 Ocak 2012 Hesap vermek
    • 26 Aralık 2011 Çanlar Avrupa için çalarken
    • 19 Aralık 2011 Militan
    • 12 Aralık 2011 Maazallah!
    • 5 Aralık 2011 Global Ergenekon
    • 28 Kasım 2011 Dersim'den alnımızın akıyla çıkmak
    • 23 Kasım 2011 İngiltere'yi yeniden keşfetmek
    • 21 Kasım 2011 Dersim'in şifreleri

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,651 µs