En Sıcak Konular

Semih İdiz


Semih İdiz
0 0 0000

ABD dış politikası amatörlerin elinde mi?



Ankara’nın, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden bir oyla geçen Ermeni soykırım tasarısı nedeniyle Obama yönetimine duyduğu öfkenin nedenleri netleşmeye başlıyor.
Amerikan Kongresi’ne yakın kaynakların yazdıklarına bakılacak olursa, Başkan Obama gerçekten de iş işten geçtikten sonra müdahale etmiş. Hatta bir iddiaya göre, Temsilcileri Meclisi Dış İlişkileri Komitesi Başkanı Howard Berman, müdahale etmesi için bir ay önceden Başkan Obama’ya dolaylı mesajlar göndermiş.
Bu ve aşağıda Amerikan Kongre kaynaklarına dayanılarak verilen diğer bilgileri, Washington’da yayımlanan “Politico” adlı derginin Kongre yorumcusu Laura Rozen’in 5 Mart tarihli yazısından aldık.
Türkiye’de şimdi “baş düşman” ilan edilen Berman, tasarıyı gündeme alacağı günü ve saati bir aydan önce ilan etmiş. Demokrat partili bir Kongre kaynağına göre, Berman bunu yapmakla Obama’ya “Bana müdahale edin ve tasarıyı durdurun” mesajı iletmiş.
Ancak, bu mesaja rağmen, ne yönetim, ne de dışişleri bakanlığı bir ay boyunca herhangi bir girişimde bulunmuş. Yani, Obama yönetimi ya bu mesajları almamış ya da almamayı kasıtlı olarak tercih etmiş.
Sonunda Dışişleri Bakanı Clinton tasarının oylanacağı günden ancak bir gün önce Berman’ı arayarak buna karşı olduklarını söylemiş. Başkan Obama’nın müdahalesinin ise Cumhurbaşkanı Gül’ün son anda devreye girmesi üzerine geldiği biliniyor.
Söylenene bakılacak olursa, çok sayıda Ermeni seçmeni olan Berman’a bu durumda “siyasi tutarlılık” açısından fazla seçenek kalmamış. Bir Kongre kaynağına göre, Berman o geç aşamada geri adım atsaydı o zaman seçmeni gözünde bir “fino köpeğine” dönecekti.
Bu kaynak ayrıca, “Beyaz Saray ile Ulusal Güvenlik Konseyi’nin hukuk işleri dairesi, birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da direksiyon başında uyudular” ifadesini kullanmış. Bu ifadenin Obama yönetimi ve Demokrat Parti’ye muhalif birisinden geldiği de düşünülmesin.
Zira Rozen yazısında, bu görüşlerin Demokrat Parti kaynaklarından geldiğini belirtiyor. Bu kaynaklar da, şu anda durumu düzeltmenin tek yolunun Dış İlişkiler Komitesi’nden geçen tasarının genel kurula getirilmemesi olduğunu belirtmişler.
Bir üst düzeyli Demokrat partilinin tasarı için yapılan oylamadan hemen sonra, uluslararası ajanslara, tasarıyı genel kurula getirme niyetlerinin olmadığını duyurması bu açıdan dikkat çekiyor.
Bu arada, Obama yönetiminin de konunun Türkiye açısından ne denli hayati olduğunu anladığına dair bazı işaretler var. Ancak, Ankara açısından bakıldığında, Obama ve Clinton’ın bunu başından beri bilmemeleri mümkün değil.
Bu nedenle yönetimin tasarı konusunda sergilediği tutuma tek bir açıklama getiriliyor. Washington, Ermenistan ile imzaladığı protokolleri hayata geçirmesi için Türkiye’ye bu yoldan baskı uygulamaya çalıştı. 
Ancak bu, bir üst düzey diplomatımıza göre, “ABD dış politikasının şu anda amatörlerin elinde olduğunu gösteriyor.” Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun ABD’ye dönük “vizyon eksikliği” suçlaması da bu görüşle aslında örtüşüyor.
Sonuçta Washington bu yolu seçmekle söz konusu protokollerin TBMM’de yakın bir tarihte onaylanamamasını adeta garantilemiş oldu. Buna da herhalde “başarılı diplomasi” demek mümkün değil.
Ankara, tasarıya gösterdiği sert tepkiyle, Başkan Obama’nın 24 Nisan mesajında Türkiye’yi kızdıran ifadeler kullanması halinde durumun daha da kötüleşeceğine dair somut bir sinyal de göndermiş oldu. Amerikan medyasında birçok yorumcunun da şimdi işaret ettiği gibi, global çıkarları açısından Washington bu ilişkilerin daha da kötüleşmesini istese de göze alamaz.
Özetle, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden çıkan Ermeni soykırımı tasarısı, bu konuda ciddi bir hesap hatasına düşen Washington’ı bazı “ince ayarlar” yapmaya zorlayacaktır. Yazılıp söylenenlerden bu çıkıyor.

milliyet



Bu yazı 943 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 1 Ağustos 2011 Artık muhtıra değil, emeklilik dilekçesi veriliyor
    • 16 Mayıs 2011 Suriye karıştıkça Türkiye’den beklenenler artıyor
    • 3 Ocak 2011 ''İsrail ve Suriye için Türkiye en iyi arabulucu''
    • 13 Aralık 2010 AB’den gelen büyük desteğin nedeni
    • 13 Ekim 2010 ABD ile ilişkilerde tren kazası olasılığı
    • 4 Ekim 2010 İsrail’de yoğun Türkiye aleyhtarı Propaganda
    • 28 Ağustos 2010 Avrupalılar bile AB’ye artık inanmıyor
    • 3 Temmuz 2010 İsrail, Türk-ABD ilişkilerinin koşulu haline geliyor
    • 31 Mayıs 2010 Savunma stratejimizi etkileyecek gelişmeler yaşanıyor
    • 8 Mart 2010 ABD dış politikası amatörlerin elinde mi?
    • 2 Kasım 2009 Peki, CHP ne yapıyor?
    • 8 Haziran 2009 Obama’nın verdiği desteğin arka planı
    • 23 Şubat 2009 Batı’dan uzaklaştığımız inancı artıyor
    • 6 Ekim 2008 Aktütün saldırısıyla akla gelen sorular
    • 20 Ağustos 2008 Washington ile Montrö sıkıntısı
    • 18 Ağustos 2008 Türkiye ittifaksız kalırsa ne olur?
    • 11 Ağustos 2008 Türkiye’yi Batı’ya iten Rusya’dır
    • 2 Ağustos 2008 Batı kadar Doğu da rahatladı
    • 21 Ocak 2008 Erdoğan-Sarkozy-Merkel zirvesi bir tuzak mı?
    • 31 Aralık 2007 2008'de Türk- ABD ilişkileri

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,742 µs