En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

Baykal 'solun turşusu'nu kurdu



Sağ siyaset biraz konserveye benzer. Yiyecekleri taze halde tutmak için işlemden geçirip saklamak için konserve yapıyoruz.
Sağ siyaset hayat biçimlerinin, değerlerin, geleneklerin sapını, çöpünü ayıklayıp işlemden geçirir ve muhafazaya alır. "Muhafazakâr" tabirinin orijinali olan "conservative" ile "konserve"nin aynı anlama gelmesi bu yüzden tesadüf değildir. Sol siyaset ise galiba turşuya benziyor. Savunulan şeyler saklanıyor, ama tadı ve lezzeti bütünüyle değişiyor. Bu benzetmemin sebebi Deniz Baykal'ın Fikret Bila ve Murat Yetkin'e CNN Türk'te anlattıkları.

Baykal bireysel yetenekleri gelişmiş bir siyasetçi. Örgütçülüğü kuvvetli ve iyi bir hatip. Ancak bu yetenekleri bütünüyle solun önünü tıkamakta kullandı. Ve bu işi yıllarca başarıyla yaptı. Sol siyasetin dünyada kazandığı zaferlere tezat olarak Türkiye'de güdük kalmasının faturasını galiba tarih Baykal'a çıkartacak. Bu mertebe başarısızlık tesadüf olamaz.

Baykal'la uzun yıllar beraber çalışmış sonra ona yolları ayırmış bir politikacıdan dinlemiştim. Baykal'ın politikayı anlık tükettiğini söylemişti. Plana, programa ve uzun soluklu çalışmalara dayalı projelere hiçbir zaman kafa yormadığını, ağzından çıkan iri lafların bile anlık tesadüflere bağlı olduğunu öne sürmüştü. Örnek olarak "Şeyh Edebali ve Anadolu Solu" tabirlerini duyması ile kapının önüne çıkıp kullanması arasında geçen süre kesinlikle bir saatten fazla değilmiş.

CNN Türk'te söyledikleri bu iddiaya bütünüyle uyuyor. Baykal durumu içi boş bir retorikle idare ediyor. Düpedüz hesapsız ve kitapsız bir popülizm yapıyor. Söyleyenin ağzı yorulmaz. Baykal, çalışmayan kadınlara aile reisi olarak 300 TL maaş vereceğini söylüyor. En önemlisi Demirel'in 1991 seçimlerine damga vuran sözünü "ödünç oy talebi"ni tekrarlıyor. Koyduğu iddialı hedef ise Tayyip Erdoğan'ı başbakanlıktan indirmekten ibaret. "Önümüzdeki dönem Türkiye'de yeni bir iktidar çıkacak olursa ülkede çok büyük değişimler yaşanacağına inanıyorum." sözünden siz ne anlıyorsunuz? Baykal inandığına göre bu değişime bizim de mi inanmamız gerekiyor? Peki ama kim, neyi, ne zaman, nerede ve nasıl değiştirecek? Sandığa gidecek seçmenlerin asgari bir fikir sahibi olması iktiza etmiyor mu? Kullana kullana insanda tam tersi çağrışımlar uyandıran "yeni" kelimesi de dahil Baykal'ın söylediklerinde yeni ne var?

Baykal devrini tamamlayan siyasal güçlerin sözcüsü sıfatıyla onlarla aynı akıbeti paylaşıyor. "Ergenekon avukatlığı" veya "silahlı vesayet destekçiliği"nin halkta karşılığı olabilir mi? Yer altından çıkan silahların, ortaya dökülen katliam planlarının, kirli tezgâhların Baykal'ın siyasal duruşu ile bir ilgisi yok mu? Zorlama bile olsa hâlâ "sol" tabirine saygı gösteren bir partiden, askerî yargı zırhı altında darbe suçlarına tekrar dokunulmazlık kazandırmak için Anayasa Mahkemesi'ne dava açmış ve sonra da "kazanmış" olmasını açıklayabilecek bir babayiğit çıkabilir mi?

Bir tarihsel blok çökerken, bu blokun demokratik siyasetteki temsilcisinin ayakta kalması mümkün mü?

Baykal başta olmak üzere CHP temsilcilerinin yelpazenin sağ tarafına göz dikmesi gayet doğal. Çünkü Baykal'lı CHP'nin sola karşı kabarık sabıka dosyası ile sol siyaset üretmesi zor. Tekel işçileri gibi işçi sınıfının aristokratları ile sınıf mücadelesi vermek de imkânsız.

CHP, Baykal'la geçirdiği uzun yıllar boyunca solu sol yapan evrensel değerlerin turşusunu kurdu. Bu değerler CHP'de var mı? Var. Peki hiç kullanıldı mı? Kesinlikle hayır. Şimdi de modası geçti. CHP, Baykal ile tipik bir devletçi ve askerci parti olarak miadını doldurdu. Turşuların da son kullanma tarihi çoktan geçti. Meydan yeni mahsullerden yeni lezzetler derleyip topluma sunacak olanların elinde artık. Sol kendisini var eden zemine ayağını sağlamca basmadan diğer taraflara geçebilir mi? Evrensel sol siyasetin Türkiye'de AK Parti'de temsil edildiğini fark edecek bir ufuk sizce Baykal'da var mı? Olsaydı zaten böyle olur muydu?

zaman



Bu yazı 1,010 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,830 µs