En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Siyasetten bayram manzaraları



Ankara önceki yıllara oranla daha renkli bayram görüntülerine sahne oldu. Mutad olduğu üzere ikinci günü gerçekleşen partiler arası bayramlaşma esnasında yine ilginç diyaloglar yaşandı.
Siyasetin gergin dili kısa süreliğine de olsa yumuşadı derken bu olumlu havanın liderlerin mesajlarına pek yansımadığı görüldü. CHP heyeti AK Parti'ye çiçek ve çikolatalarla geldi. Aynı şekilde mukabelede bulunan AK Partili Şükrü Ayalan 'Bundan sonra tatlı yiyip tatlı konuşacağız' dedi.

Keşke tatlı dil bundan sonra siyasetin üslubu olabilse. Mümkün mü? Pek değil.

Liderler siyasetin ağır konularını konuşmaktan geri durmadı. MHP lideri Devlet Bahçeli sözü demokratik açılıma getirdi ve muhtemel kapalı oturum görüşmelerini cezayı göze alarak kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. Oysa Parlamento'da bazı hassas konular gizli oturumda ele alınır. TBMM'nin bir geleneğidir bu.

Hassas bilgiler milletin vekilleriyle paylaşılır, politikaların arka planı anlatılır. İçeride konuşulanlar 10 yıl boyunca dışarıya çıkmaz. Demokratik açılımın önemli bir boyutu da terörle mücadele ve bu yönü özel bilgi ve belgeleri içerir. Hükümet kapalı oturum konusunda karar vermiş değil. O yönde bir düşünce vardı ama bu karara dönüşmedi. Bahçeli'nin bu çıkışı gizli oturumun önünü kesti.

Bu MHP'nin siyasi çizgisine pek uygun düşmedi. Kapalı oturumla demokratik açılım konusunda Meclis'in daha aktif devreye girmesi sağlanabilirdi. Aslında muhalefetin katkı yapması gereken siyaset üstü bir konu bu.

CHP'nin Ergenekon aşkı bayrama da damgasını vurdu. Deniz Baykal bayramda Ergenekon tutuklularını unutmadı. Silivri Cezaevi'nde yatanlara selam gönderdi. Bir siyasi partinin yargı süreci devam ederken kendisini bu kadar bağlaması ne kadar doğru? CHP için büyük risk. Eklerden ortaya saçılan bazı bilgi ve belgeler davanın ciddiyetini göstermiyor mu?

Mahiyeti tam çözülemeyen bir örgüt var, yer altından bile çıkan her türlüsünden silah var, Danıştay saldırısı gibi son dönemin en büyük eylemi var... Bir ara 12 Eylül'ün yargılanmasından söz eden CHP yakın zamandaki darbe girişimlerini de kapsayan Ergenekon davasından rahatsız.

En ilginç bayram manzarası kendilerini siyasetin merkezinde gören ancak toplumun merkezinden uzak DP ve ANAP'ta yaşandı. Bu iki partinin birleşme konusunda epey mesafe aldığı bayramda gözlendi. DYP/DP-ANAP birleşmesi hikâyesi siyasetin son 20 yılına damgasını vurdu. Bu projeyi 90'lı yıllarda siyasetin tek çıkışı olarak görenler oldu.

Her iki parti sağda birbirlerine yakın gibi görünse de iki farklı üslubun temsilcisi; Süleyman Demirel ile Turgut Özal çizgisinin... Özal ile Demirel arasında siyasete ve dünyaya bakışları açısından uçurum var. Özal ile Demirel siyasetinin aynı çatı altında birleşmesi mümkün değil. Her iki partinin lideri bayramda birlikte görüntü verdi. Hüsamettin Cindoruk ve Salih Uzun partililerle ANAP Genel Merkezi'nde bayramlaştı.

Birleşme sonrasının mekânı da bugünden belli oldu; ANAP Genel Merkezi. Ayrıca bayramlaşma ziyaretleri için ortak heyet oluştu. Bu tablo önümüzdeki ay yapılacak birleşme kongresine doğru işlerin yolunda gittiğinin işareti. İki partinin tek partiye dönüşmesi hukuken olabilir ama siyaseten asla. Özal ile Demirel siyaseti aynı çizgide buluşamaz çünkü. Zaten birleşen de Süleyman Demirel ile Mesut Yılmaz çizgisi. Her iki isim birbirine çok uzak değil, benzerlikleri çok.

Bayramda en ilginç çıkış Rahşan Ecevit'ten geldi. Sevenlerine yeni parti müjdesi verdi; 'DSP Ecevit çizgisinden uzaklaştı. Yeni parti kurma çalışmalarına başladık' dedi. Bir süredir sol siyasette buhran yaşandığı ortada. Giderek marjinalleşen solun toplam oyu yüzde 20'lere kadar geriledi. İktidar artık sol için Kaf Dağı'nın arkasında. Bir sağ partiye yaslanmadığı sürece hayal. Solda yeni arayışların hiç eksik olmaması bu yüzden.

Ankara siyasetinden yansıyan bayram manzaraları kısaca böyle...
 
zaman



Bu yazı 915 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,165 µs