En Sıcak Konular

Rüşdü Paşa



Rüşdü Paşa
0 0 0000

Kaybedenler kazananlar iktisadı



'büyük şeyler ya üzerinde konuşmamayı ya da
onlar üzerine büyük konuşmayı gerektirir'.
nietzsche

bilim, var. kilise'nin dışında ve yersizyurtsuz. bilimsel düşünmek, bilimin imkanını kullanmak oluyor. şekil şartı değil, bir yer arayışı. bilim, ilişki kurmak, iki şey arasındaki şey. iyi, bilim ile ikame edilebilir birşey değil. bilim, iyi'nin dışında bir yer.

nietzsche'nin goethe'den öğrendiği: 'hayatın üzerinde gittiği büyük izi izlemek'.

iktisat yasa ile işler. yasa, kanun, millet meclisi tarafından çıkartılan, hükümet tarafından uygulanan yasa, kanun değil. insan tekinin öteki insanlarla, toplumla, ilişkisi esnasında varlığı görülen yasa, kanun. insan tekinin, kendi zamanı ile ilişkisi var. bir de. zamanlararası geçiş, borcun ertelenmesi, dün gerçekleştirilen yatırımın getirisinin bugün elde edilmesi. ve benzerleri. toplumsal yasa.

hükümet, iktisadi hayatı gerçekleştiren bir makina değil. hükümet, gerçekleşmekte olan iktisadi hayatı elindeki araç ile yönlendirir, o'na müdahale eder, o'nu planlar, o'nu programlar. hükümet, iktisadi olan şeyleri oluşturmaz, oluşturamaz. bir etki yaratmaya çabalar, başarır, başaramaz. hükümet, etki yapabildiği zaman, birşey yapmış olur. hükümetin yapabildiği her etki, iktisadiyatta insanların, grupların, sınıfların refahını değiştirir. hükümet, bütçe yapar, bütçe, harcama, gelir ve açık unsurlarından oluşur, hükümet, bütçe yaptığında topluluktakilerin, millet üyelerinin refahı değişir. modern iktisat, refah değişmelerinin kişi tekinden bağımsız, memleket iktisadına bağlı olduğu vakasını ortaya çıkardı. bu durum, bütün modern olan gibi iki anlamlı bir sorun. toplumsal iktisatın yarattığ sonuç, bireyin sonucu. aynı anda, bireyin elde ettiği sonuç, toplumsal iktisatın yarattığı birşey. modern devirde, iktisat, yarattığı şaşkınlıklar ile yürüyor.

nietzsche:"benim yeniden ortaya attığım çözümlenmemiş sorun şudur: uygarlık sorunu, rousseau ile voltaire arasındaki mücadele 1760 yıllarında. insan daha derin, daha güvensiz, daha ahlaksız, daha güçlü, kendi kendine güvenilir hale gelir ve buna göre doğal olmuştur: bu 'ilerleme'dir. bu arada bir tür iş bölümü yüzünden, kötüleşen tabakalar ve evcilleşmiş tabakaları birbirinden ayrılırlar".

türkili'nde bir iktisat krizi var. bilim ile ölçmek mümkün: türkili'nde bir grup aile'nin refahı kriz ile birlikte yükseliyor, yükseldi. iki: krizden önce ve şimdiki krizde, türklerin tamamına yakını refah kaybetti, kaybediyor. üç: bu durumda en az iki gruptan söz etmek mümkündür, kazananlar ve kaybedenler. önemli olan bir şey: kazananların kazandıkları, kaybedenlerin kaybettikleridir. dört: hükümet ne yapıyor? hükümet, varlığını, iki grubun dışında gösteriyor. ilan edilen 'orta vadeli plan'ın içeriği kaybedenler için birşey önermiyor, getirmiyor. beş: 'iktisat', bir milletin iktisadı, bütün, yekpare, tek, herkes için aynı birşey olmuyor, olmadı. sınıflar var. türkiye iktisadının yüzde üç büyümesi, türklerin gelirinde yüzde üçlük artış olacağı anlamına gelmiyor. neden: türklerin iktisadında gelir dağılımı çok bozuk. bozukluk, dünya bozukluk listesinde ilk üç arasında. dört: bütçe açığı'nın, 70 milyar tane lira, hangi yol ile kapatılacağına ilişkin bir öneri var mı? yanıt: var. hükümet, plan'da, açığın, 2008 krizi öncesinde olduğu gibi, sıcak para ile kapatılacağını varsayıyor. problem: sıcak para, önümüzdeki devrede, 2008 krizi öncesindeki gibi açık kapatan bir para olacak mı? yanıt: olmayacak. 2008 krizi ile global para piyasalarında dolaşan para artık yok. dunyanın güvenilir mali kuruluşları, bankalar, sigorta şirketleri battı, artık yok. para ve mali piyasalarda dolaşan, türkili'ne gelen, türklerin dış açıklarını, bütçe açıklarını kapatan para, artık yok. türkiline, bundan sonra dünya'dan para girmeyecek. son zaman diliminde, ödemeler dengesi tablosunda net hata ve noksan kalemi kapsamında türkili'ne giren para, kazanan türklerin parası'dır. büyük olasılıkla. çünkü, 2008 krizinden sonra, o tip para artık dünya'da yok. türkili'nde bulunan otuzbin kadar para babası parasını dışarda tutar. körfez ülkeleri, new york, isviçre. o paralar, yabancı para babalarının hareket biçimine uygun olarak, türkili'ne getirilir, hazine kağıtlarına yatırılır, vade sonunda elde ettiği faiz ile birlikte dışarıya çıkartılır. hareket tamamlandığında tekrarlanır.

nietzsche: 'yanılgı insanın kendisine izin verebileceği en pahalı lükstür'.

ilerleme ve saire yok. hem rousseau hem de voltaire sevmek mümkün mü? işbölümü gerçek: yitiren grup ile kazanan grup arasında.



Bu yazı 4,873 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Temmuz 2012 korku zamanın kaybedilmesidir
    • 4 Nisan 2012 Nietzche bir gelecek tarihçisidir
    • 7 Mart 2012 Mesele Bir Şapka Meselesidir
    • 6 Şubat 2012 Yerliler 1986 Nereye
    • 26 Ocak 2012 Bakış açın yoksa, sen yoksun
    • 9 Ocak 2012 kıyamam sana
    • 22 Kasım 2011 İtalyan Düşü
    • 16 Kasım 2011 evine dön
    • 3 Kasım 2011 İktisatçı
    • 1 Kasım 2011 Arzu
    • 27 Ekim 2011 Ayakta kalmak
    • 11 Ekim 2011 Yöntem
    • 29 Eylül 2011 yalan
    • 16 Temmuz 2011 Kendin olmak bir saldırıdır
    • 22 Haziran 2011 kaçış
    • 26 Mayıs 2011 obama’ya açık mektub
    • 23 Mayıs 2011 kafka’nın dûnyasındayım (*)
    • 18 Mayıs 2011 geçmiş sonradan gelir
    • 14 Mayıs 2011 hakikatin rengi yeşildir
    • 11 Mayıs 2011 halk günü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs