En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Dökümcü ustası



İç politikada çok sert tartışmalar yaşanıyor. İktidarın izlediği politikaları değerlendiren muhalefet yapılanlar için yanlış sözünü az buluyor ve eleştirilerini;  ihanet, bölücülerle işbirliği yapmak gibi uç noktalara taşıyor. Bu durumda hangi tarafa inanırsak diğeri açısından bir felaketle karşı karşıyayız. Gelişmeleri izlerken çocukluğumda çıraklık yaptığım günler aklıma geliyor. Asıl işimizin yanında döküm de yapardık ve ustam özel bir kumdan kalıp hazırlardı. Kalıptaki sivri yerler dökümde çukurları, çukurlar sivrilikleri oluştururdu. Kalıpla döküm birbirinin zıddıydı ama bu zıtlıktan istenen bir ürün çıkardı.
Günümüzde de muhalefet bir çözüm üretmiyor sadece içinde sivriliklerin ve çukurların olduğu polemiklerle yetiniyor. Acaba onlar bir ürünün kumdan yapılmış kalıpları mı sorusu akla geliyor.

Kalıp yapmakta kullanılan kumun belli bir şekli olmaz. Döküme göre ona şekil verilir. Muhalefet alternatif bir politika üretmiyor ve sadece her yapılanın yanlış olduğunu söylemekle yetiniyor. Bu partiler iktidara geldiklerinde hangi dış politikanın uygulanacağı, ekonomik sorun için çözüm yolları bilinmiyor. Bilinen şey iktidarın yaptığı her işin yanlış oluşu.

Ancak muhalefetin siyasi gelişmeleri etkilemediği söylenemez. Demokrasi adına Tayyip Erdoğan’ın meclise girmesine destek veriliyor ama cumhurbaşkanı seçiminde bu özen gösterilmiyor ve 367 şartı olarak bilinen formül destekleniyor. Ancak bu engel diğer muhalefet partisinin desteğiyle aşılıyor ve muhalefet kalıp görevini eksiksiz yaparak beklenen sonuca ulaşılıyor. Her durumda zıtlıkların sergilenmesi sürecin doğasına uyuyor.

Bu durumu muhalefetin iktidarın hizmetinde olduğu biçiminde yorumlamak yanlıştır. Ancak muhalefet gerektiği yerde çukur ya da sivrilik sergilerken yaptıklarını değerlendiriyoruz. Oysa ben, bir gücü değerlendirirken, sadece yaptıklarına değil gücü yettiği halde yapmadıklarına da bakarım. Bu açıdan değerlendirdiğim de muhalefetin ulaşılması öngörülen sonucu engellemek gibi bir amacının olmadığını, ortaya çıkacak sonucun şeklini belirlemek için kalıp gibi davrandıklarını söyleyebilirim.

Kürtleri temsil ettiği söylenen partinin gerçekçi olmayan, gerçekleşirse Kürtler için en kötü sonucu doğuracak taleplerini endişeyle karşılamıyorum. Bu talepleri olmasa varılacak sonucun onların istedikleri yönde olduğu söylenecekti. Oysa bu anlamsız taleplerinin gerçekleşmemesiyle sonucun devletin bir ürünü olduğu söylenecektir ve doğru olan budur.

Ülkemizde farklı görüşlerin olmadığı söylenemez. Ancak bu farklılık iktidar muhalefet ayrışması biçiminde değil onların içindeki ve su yüzüne çıkmayan farklılıklardır.

Metodumu şöyle özetleyebilirim: Bir gücün sadece yaptığı değil gücü yettiği halde yapmadıkları, söyledikleri değil yaptıklarının hangi sonucun doğmasına hizmet ettiği değerlendirilmelidir. Bu açıdan bakıldığında önümüzdeki günlerde iç politikada yeni yapılanmaların olacağı ve bunun siyasi partilerin içlerindeki değişimlerle gerçekleşeceği söylenebilir.

star



Bu yazı 1,085 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    22,375 µs