En Sıcak Konular

Ruşen Çakır


Ruşen Çakır
0 0 0000

Erdoğan’dan TSK’ya karşı dava açma sinyali



Önceki gün AKP’den yeniden aday gösterilmeyince bağımsız olarak seçime girip yeniden Şanlıurfa Belediye Başkanı seçilen Ahmet Eşref Fakıbaba ile uzun uzun görüştüm. Dün Vatan’da çıkan “Fakıbaba’dan Erdoğan’a zeytin dalı” başlıklı röportajda da belirttiğimiz gibi kendisi geçmişi unuttuğunu ve projeleri için hükümetten destek beklediğini söylüyordu. Bu nedenle Başbakan’ın, AKP Şanlıurfa İl Kongresi’nde vereceği mesajları çok merak ediyordu.

Dün sabah yine Şanlıurfa’da AKP’nin önde gelen iki ismiyle sohbet etme imkanı buldum. Her ikisi de Genelkurmay Harekât Başkanlığı 3’üncü Destek Şube Müdürlüğü tarafından hazırlandığı söylenen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” hakkında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın çıkışından hayli memnun olduklarını ve liderlerinin kongre konuşmasında bu konuya değinip değinmeyeceğini; değinirse ne tür mesajlar vereceğini merak ediyorlardı.

Erdoğan her iki konuyu da pas geçmedi ve özellikle “AKP ve Fethullah Gülen’i bitirme” yi hedeflediği söylenen plan hakkında kısa ama çok net konuştu:

“Son günlerde gazetelerin yaptığı haberleri, AK Parti üzerinde oynanması düşünülen oyunları görüyorsunuz. Bunları araştırıyoruz. Gerekirse biz de ilgililere yönelik olarak davaları açacağız. Bunlardan geri duramayız. Demokratik bir ortamda AK Parti’ye karşı yapılan bu gayri hukuku sürece seyirci kalamayız. Gereken neyse bunların hepsi yapılacak.”

Erdoğan’ın sözlerinden şu sonucu çıkartabiliriz: Eğer bu plan gerçekten Genelkurmay’ın bir birimi tarafından hazırlanmışsa, belki de siyasi tarihimizde bir ilk yaşanacak ve iktidar partisi TSK’ya karşı hukuki yollara başvuracak. Böylesi bir gelişmenin zincirleme sonuçları olacağını kestirmek hiç zor olmasa gerek.

Dolayısıyla şu soruların hayati öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz:

1) Bu planı gerçekten Albay Dursun Çiçek mi hazırladı?

2) Cevap “evet” se, bu çalışmayı emir-komuta kademesinin bilgisi dahilinde mi yaptı?

3) Taraf Gazetesi’nin iddiasının doğru çıkması durumunda Genelkurmay’ın tavrı ne olacak?

4) Plan üzerinde hükümet ile TSK arasında ihtilaf çıkması halinde asker-sivil ilişkileri nasıl bir seyir izleyecek? Özellikle Kürt sorunu konusunda ulaşılmış olduğu söylenen devlet katındaki mutabakat bundan nasıl etkilenecek?

“Ayrımcılık yapmayacağız”

Fakıbaba olayına gelecek olursak: Bağımsız seçildikten sonra Saadet Partisi’ne geçen Fakıbaba kente astığı pankartlarla Başbakan’ “hoşgeldiniz” dedi. Havaalanında da protokoldeki yerini aldı ve elini Erdoğan’ın elini sıkıp yine “hoşgeldiniz” dedi. AKP lideriyse “Hoşbulduk” demekle yetindi.

Ardından Şanlıurfa sıcağında hamam gibi ısınmış olan Atatürk Spor Salonu’na gelen Erdoğan konuşmasının hemen başlarında “müsaade edersiniz şu ceketimi bir çıkarayım” dedi ve ekledi “Sizler de ceketinizi çıkarabilirsiniz, serbest!” AKP’nin 9 Şanlıurfa milletvekilinden 7’sinin “Siz ceketinizi yollasanız bile kazanırız” diyerek Fakıbaba’nın adaylığını yeniden engellediği; Fakıbaba taraftarlarının da illerine mitinge gelen AKP liderini ceketlerle karşılamış olduğu düşünülürse Erdoğan’ın bu sözlerinin simgesel yönü daha iyi anlaşılabilir.

Nitekim Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dört seçimde de bu harekete omuz ve gönül vermiş, bu hareketten desteğini esirgememiş Şanlurfalı kardeşlerimin duası bize yeter. Son seçimde çıkan neticeyi masaya yatırıyor, genel merkez ve teşkilatlar olarak kendi muhasebemizi en iyi şekilde yapıyoruz.” Ardından başta Fakıbaba’nın kendisi olmak üzere Şanlıurfalıların en çok merak ettiği hususa değindi ve ayrımcılık yapmalarının asla söz konusu olmadığının altını “Biz AK Parti olarak bize oy versin vermesin her şehrimize, her mahallemize aynı mesafedeyiz” sözleriyle çizdi.

Vekillere yuh

* Erdoğan, Necmettin Erbakan’ın talebesi olduğunu, kongreye iki saat geç gelerek bir kez daha göstermiş oldu. Bu süre boyunca iyice terlemiş olan partililerden “hakkınızı helal edin” diyerek özür diledi.

* AKP lideri “Baykal istifa?” sloganına “Yok, yok, yok. Aman, aman, aman. Dursun. Öyle muhalefete can kurban, dursun o orada” diye müdahale etti.

* TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gürpınar dışındaki tüm Şanlıurfa milletvekilleri, Viranşehir’den geldikleri anlaşılan bir grup partili tarafından yuhalandı. Aynı kişiler Erdoğan salona girdiğinde kendisine karşı en yoğun ilgiyi gösterdiler.

vatan



Bu yazı 1,033 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Şubat 2012 Türkiye dehşet senaryolarına hazır olmalı
    • 23 Haziran 2011 Herkes elini çabuk tutmalı
    • 13 Haziran 2011 Hoca’nın rüyasını talebesi gerçekleştirdi
    • 8 Mayıs 2011 Beş soruda Hizbullah-PKK gerginliği
    • 27 Nisan 2011 Suriye mi, İsrail mi?
    • 24 Kasım 2010 Öcalan bunu hep yapıyor
    • 20 Ekim 2010 Bir toplum mühendisliği projesi olarak KCK operasyonu
    • 28 Temmuz 2010 Ne açılım, ne referandum yüzünden
    • 23 Haziran 2010 PKK kayıtsız şartsız silah bırakmalı
    • 10 Mayıs 2010 Türklerin kaygıları, Kürtlerin haysiyeti
    • 3 Mayıs 2010 ''PKK ne yapmak istiyor?''
    • 13 Nisan 2010 Ahmet Türk Türkiye’dir
    • 12 Şubat 2010 Devletin zirvesinde koalisyon fikrine hazır mıyız?
    • 5 Şubat 2010 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine erken ve gerekli bir bakış
    • 28 Ocak 2010 Alevi açılımında son dönemeç
    • 19 Ocak 2010 Adalet istiyoruz
    • 12 Ocak 2010 PKK nasıl silahsızlandırılacak?
    • 17 Aralık 2009 Gül nasıl devreye girebilir?
    • 4 Aralık 2009 Açılım gemisi İmralı açıklarında batmak üzere
    • 19 Kasım 2009 Dersim yanlışları

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,283 µs